ESP32, ILI9341, DHT22
-
sdb
Witam, do ESP32 podłączyłem wyświetlacz ILI9342 i czujnik DHT22. Dla uproszczenia wszystkie ustawienia mam bezpośrednie w kodzie, bez WiFi managera bez EEPROM. Supla widzi urządzenie, widzi wartości temperatury i wilgotności. Jak wiecie DHT22 jest takim sobie czujnikiem i mam 2 stopnie do skorygowania. I teraz mam pytanie, w jaki sposób mogę wyświetlić na wyświetlaczu wartość temperatury z cloud? Gdzie wprowadziłem korektę temperatury o 2 stopnie. Obrazowo wygląda to tak Supla 22°, Smatrfon 22° a na wyświetlaczu 24°. Wiem, mogę tę wartość skorygować w kodzie, mogę skorygowaną wartość pobrać przez link bezpośredni. Jest na to jakieś proste rozwiązanie ?
-
Adamo28
Jeżeli jest to stałe 2 stopnie to zrób korektę w kodzie i tą wartość wysyłaj do clouda. Żeby nad tym panować uruchom eeprom i ew. korekcję zapisuj z terminala (nawet smartfonem wtedy mozna to zrobić jak masz otg) żeby nie kompilować na nowo wsadu jak trzeba będzie zrobić 3 stopnie korekty. Albo pobieraj z cloda linkami albo mqtt ale tak źle tak nie dobrze. Nie znam prostszej metody. Ta korekta raczej nie powinna się zmienić.
-
sdb
Dziękuję za odpowiedź, Opcje które mi poradziłeś już przetestowałem, Myślałem, że jest jakaś opcja zwrotnego pobrania wartości mojego DHT22 z supla cloud.Adamo28 wrote: Thu May 30, 2024 11:09 am Jeżeli jest to stałe 2 stopnie to zrób korektę w kodzie i tą wartość wysyłaj do clouda. Żeby nad tym panować uruchom eeprom i ew. korekcję zapisuj z terminala (nawet smartfonem wtedy mozna to zrobić jak masz otg) żeby nie kompilować na nowo wsadu jak trzeba będzie zrobić 3 stopnie korekty. Albo pobieraj z cloda linkami albo mqtt ale tak źle tak nie dobrze. Nie znam prostszej metody. Ta korekta raczej nie powinna się zmienić.