ESP32, ILI9341, DHT22

sdb

Witam, do ESP32 podłączyłem wyświetlacz ILI9342 i czujnik DHT22. Dla uproszczenia wszystkie ustawienia mam bezpośrednie w kodzie, bez WiFi managera bez EEPROM. Supla widzi urządzenie, widzi wartości temperatury i wilgotności. Jak wiecie DHT22 jest takim sobie czujnikiem i mam 2 stopnie do skorygowania. I teraz mam pytanie, w jaki sposób mogę wyświetlić na wyświetlaczu wartość temperatury z cloud? Gdzie wprowadziłem korektę temperatury o 2 stopnie. Obrazowo wygląda to tak Supla 22°, Smatrfon 22° a na wyświetlaczu 24°. Wiem, mogę tę wartość skorygować w kodzie, mogę skorygowaną wartość pobrać przez link bezpośredni. Jest na to jakieś proste rozwiązanie ?
Adamo28

Jeżeli jest to stałe 2 stopnie to zrób korektę w kodzie i tą wartość wysyłaj do clouda. Żeby nad tym panować uruchom eeprom i ew. korekcję zapisuj z terminala (nawet smartfonem wtedy mozna to zrobić jak masz otg) żeby nie kompilować na nowo wsadu jak trzeba będzie zrobić 3 stopnie korekty. Albo pobieraj z cloda linkami albo mqtt ale tak źle tak nie dobrze. Nie znam prostszej metody. Ta korekta raczej nie powinna się zmienić.
sdb

Adamo28 wrote: Thu May 30, 2024 11:09 am Jeżeli jest to stałe 2 stopnie to zrób korektę w kodzie i tą wartość wysyłaj do clouda. Żeby nad tym panować uruchom eeprom i ew. korekcję zapisuj z terminala (nawet smartfonem wtedy mozna to zrobić jak masz otg) żeby nie kompilować na nowo wsadu jak trzeba będzie zrobić 3 stopnie korekty. Albo pobieraj z cloda linkami albo mqtt ale tak źle tak nie dobrze. Nie znam prostszej metody. Ta korekta raczej nie powinna się zmienić.
Dziękuję za odpowiedź, Opcje które mi poradziłeś już przetestowałem, Myślałem, że jest jakaś opcja zwrotnego pobrania wartości mojego DHT22 z supla cloud.

Return to “Pomoc”