Wykresy liczników Klop

iM@rek

Licznik Klop liczy impulsy.
Przy ustawieniu "rosnący i malejący", w sytuacji, kiedy kolejny odczyt jest mniejszy od poprzedniego, pokazuje właściwe wartości, ale jako ujemne.
Ros+Mal.jpg
Przy ustawieniu "zawsze rosnący" wycina kolejne mniejsze od poprzednich wartości (nie zawsze) i pokazuje info "Reset licznika" na wykresie.
Ros.jpg
Jak to ustawić, żeby wyglądało "normalnie"?

Na stronie i w apce na IOS wygląda to tak samo "niepoprawnie".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Wykresy liczników (w tym KLOP) pokazują zawsze "przyrosty" (dodanie i ujemne).

Licznik impulsów nigdy nie powinien maleś. Bo czymże jest ujemny impuls? ;)

Jeśli chcesz widzieć po prostu mierzoną wartość, to użyj KPOP-a.
iM@rek

Ok, te wykresy są generowane w oparciu o dane powstające liczenia impulsów w odniesieniu do okresu pomiaru (tu akurat 5s). Po każdym okresie są zerowane - to licznik impulsów dla prędkości chwilowej wiatru.
W sumie to zrezygnuję z historii tego Klopa, mam drugi, który po prostu liczy impulsy i wysyła wyniki co 10 min do Supli - i tam jest ok, nie ma ujemnych wartości.
Muszę tylko przeliczyć w konfiguracji na stronie impulsy/ obroty anemometru z 10 minut na m/s i będę miał historię prędkości wiatru.
Dzięki.
klew

iM@rek wrote: Wed May 29, 2024 1:53 pm Ok, te wykresy są generowane w oparciu o dane powstające liczenia impulsów w odniesieniu do okresu pomiaru (tu akurat 5s). Po każdym okresie są zerowane - to licznik impulsów dla prędkości chwilowej wiatru.
W sumie to zrezygnuję z historii tego Klopa, mam drugi, który po prostu liczy impulsy i wysyła wyniki co 10 min do Supli - i tam jest ok, nie ma ujemnych wartości.
Muszę tylko przeliczyć w konfiguracji na stronie impulsy/ obroty anemometru z 10 minut na m/s i będę miał historię prędkości wiatru.
Dzięki.
Jeśli liczysz ilość impulsów w jednostce czasu, to to już nie jest licznik impulsów, tylko pomiar czegoś zbliżonego do prędkości. Dlatego ten kanał powinien być kpop-em
iM@rek

@Klew:
tak, dzięki za tą uwagę.
iM@rek

klew wrote: Wed May 29, 2024 2:00 pm Jeśli liczysz ilość impulsów w jednostce czasu, to to już nie jest licznik impulsów, tylko pomiar czegoś zbliżonego do prędkości. Dlatego ten kanał powinien być kpop-em
@Klew:
za Twoją radą zmieniłem moduły w Anemometrze:
KLOP - liczy impulsy
KPOP - mierzy szybkość na podstawie liczby impulsów z KLOPa
pomiar jest w czasie 5 sekund, przeliczenie na szybkość i aktualizacja SetValue kanału KPOP.
No i robią się historyczne wykresy prędkości - fajne.

Ale: jako, że do serwera Supli dane trafiają co 10 minut, wypadałoby uśrednić pomiary 5-ciosekundowe w czasie 10-min.
No i zsynchronizować wysyłanie z transmisją do serwera.
Bo oprócz pokazywania w apce wartości chwilowych aktualizowanych co 5 sekund (u mnie), chciałbym do serwera wysyłać uśrednione prędkości z 10 min, żeby na wykresach były średnie 10-cio min. a nie przypadkowa wartość chwilowa odczytana w chwili synchronizacji.
Na wykresach widzę, że znacznik czasu danych ma końcówkę minutową "6": 06, 16, 26 itd...
Pytanie: jak mam sprawdzić/ zrobić tę synchronizację?
klew

iM@rek wrote: Thu Jun 06, 2024 7:47 am
klew wrote: Wed May 29, 2024 2:00 pm Jeśli liczysz ilość impulsów w jednostce czasu, to to już nie jest licznik impulsów, tylko pomiar czegoś zbliżonego do prędkości. Dlatego ten kanał powinien być kpop-em
@Klew:
za Twoją radą zmieniłem moduły w Anemometrze:
KLOP - liczy impulsy
KPOP - mierzy szybkość na podstawie liczby impulsów z KLOPa
pomiar jest w czasie 5 sekund, przeliczenie na szybkość i aktualizacja SetValue kanału KPOP.
No i robią się historyczne wykresy prędkości - fajne.

Ale: jako, że do serwera Supli dane trafiają co 10 minut, wypadałoby uśrednić pomiary 5-ciosekundowe w czasie 10-min.
No i zsynchronizować wysyłanie z transmisją do serwera.
Bo oprócz pokazywania w apce wartości chwilowych aktualizowanych co 5 sekund (u mnie), chciałbym do serwera wysyłać uśrednione prędkości z 10 min, żeby na wykresach były średnie 10-cio min. a nie przypadkowa wartość chwilowa odczytana w chwili synchronizacji.
Na wykresach widzę, że znacznik czasu danych ma końcówkę minutową "6": 06, 16, 26 itd...
Pytanie: jak mam sprawdzić/ zrobić tę synchronizację?
Wartość średnia z 10 min jest dostępna w wykresach. Ja bym tutaj na urządzeniu już nic nie przerabiał, bo jak z urządzenia zaczniesz wysyłać średnią z 10 min, to stracisz info o pomiarach chwilowych, min/max.

Może tutaj warto się zastanowić nad rozbudową apek, aby na liście pokazywały wartość chwilową, albo średnią/min/max z jkaiegoś okresu?
iM@rek

klew wrote: Thu Jun 06, 2024 8:42 am
Ja to chciałem zrobić w nast. sposób:
Mam KPOP do prezentacji wartości chwilowej aktualizowanej co 5s.
Zrobię drugi KPOP, który będzie dostawał uśrednioną prędkość z 10 min.
I tę wartość będę dodatkowo wysyłać do serwera.
Czyli będą dwa wykresy: prędkości chwilowych i prędkości średnich 10-cio minutowych.

Tylko nie wiem, jak się zsynchronizować z wysyłkami co 10 minut.
Dlatego pytam, gdzie jest ta procedura wysyłania.
Chociaż w sumie... może ta synchronizacja nie jest aż tak potrzebna, najwyżej wartości będą "przesunięte" względem 10-cio minutowej synchronizacji oprogramowania.
Tak czy inaczej -
1. W którym module jest ta procedura wysyłania co 10 min?
2. Jak się z nią synchronizować?
3. W moim przypadku, na różnych wykresach, z różnych modułów, widzę, że dane mają końcówkę minutową "6" - przypadek, czy od czegoś to zależy?
klew

iM@rek wrote: Thu Jun 06, 2024 9:32 am Tylko nie wiem, jak się zsynchronizować z wysyłkami co 10 minut.
Dlatego pytam, gdzie jest ta procedura wysyłania.
Chociaż w sumie... może ta synchronizacja nie jest aż tak potrzebna, najwyżej wartości będą "przesunięte" względem 10-cio minutowej synchronizacji oprogramowania.
Tak czy inaczej -
1. W którym module jest ta procedura wysyłania co 10 min?
2. Jak się z nią synchronizować?
3. W moim przypadku, na różnych wykresach, z różnych modułów, widzę, że dane mają końcówkę minutową "6" - przypadek, czy od czegoś to zależy?
Możesz trzymać średnią kroczącą i wysyłać ją dowolnie często (jak się zmieni).
Np. jeśli robisz pomiar co 5 s, to robisz tablicę "pomiary[120]" i ją zapełniasz pomiarami i przy każdym nowym pomiarze, obliczasz średnią i ją wstawiasz do KPOP'a średniego.
Wtedy ten kanał będzie zawsze pokazywał średnią z ostatnich 10 min pracy.

ad 3 - to zależy od tego kiedy serwer wystartował. Jeśli uruchomił się o 12:36 to kolejne zapisy w historii będą co 10 min od tego czasu. Stąd masz te 6 ;). Ale jak będzie update/reset servera to masz 90% szans, że pojawi się inna liczba.
iM@rek

klew wrote: Thu Jun 06, 2024 11:18 am
Dzięki, zrobiłem tablicę dynamiczną

Code: Select all

int * tIC0_Val = new int[MeasCount] (); // tabl. na wart. pomiarów dla Avg 10 min z zerowaniem
Działa ok.
Po restarcie tworzy tę tablicę, wypełnia zerami.
Potem co 5 sekund wstawia do niej kolejną wartość,
sumuje te 120 wartości, liczy średnią i aktualizuje KPOP-10min.
Ale teraz pytanie: Ta tablica chyba powinna być we FRAM?

Return to “Pomoc”