Panowie albo coś robię nie tak albo coś się posypało. Dodałem sobie sterownik na dwa przekaźniki jako roleta, w aplikacji wszystko działa jak powinno. Czasy jakie ustawiłem to 15s otwarcie 15s zamkniecie i 80% dolna pozycja. Dalej zamarzył mi się harmonogram to go dodałem w zależności od godziny dałem otwórz i 3 min później zamknij. Mając na biurku słyszę że przekaźnik po 15s się nie wyłączył - mierze czas i wyłącza się po dokładnie 1 minucje. Drugi harmonogram na otwórz i również dokładnie 1 min, i słychać pstryk przekaźnika. Mam rolety które są na sterownikach Loratap i tam nie zauważyłem tego problemu bo mam nawet ustawione 30% zamykanie. Dzieje się to przy nowo utworzonym harmonogramie. Mam też wolną lore wgrałem na nią soft prosto z gui wszystko poszło gładko ale harmonogram również dokładnie 1 minuta.
Może ktoś zerknąć co się narobiło.
Błąd harmonogramu rolety
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Przy "otwórz" i "zamknij" w harmonogramach uruchamiane są akcje "góra" i "dół". To swoją drogą wkrótce się zmieni i będą uruchamiane akcje tak samo jak reagują w chmurze przyciski "Otwórz" i "Zamknij". Niemniej jednak przy skrajnych pozycjach sterowniki dodają margines po to by się dokalibrować jeśli coś się w międzyczasie rozjechało. Marginesy można wyłączyć w ustawieniach czego osobiście nie polecam. Dla harmonogramów z pozycją > 0 i < 100 przekaźnik zatrzyma się dokładnie w tym momencie co roleta osiągnie zadaną pozycję.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tylko tutaj chyba wszędzie jest mowa o GG na bazie supla-device, a tam obsługa rolet jest bez tego "time margin".pzygmunt wrote: Thu May 30, 2024 8:15 pm Przy "otwórz" i "zamknij" w harmonogramach uruchamiane są akcje "góra" i "dół". To swoją drogą wkrótce się zmieni i będą uruchamiane akcje tak samo jak reagują w chmurze przyciski "Otwórz" i "Zamknij". Niemniej jednak przy skrajnych pozycjach sterowniki dodają margines po to by się dokalibrować jeśli coś się w międzyczasie rozjechało. Marginesy można wyłączyć w ustawieniach czego osobiście nie polecam. Dla harmonogramów z pozycją > 0 i < 100 przekaźnik zatrzyma się dokładnie w tym momencie co roleta osiągnie zadaną pozycję.
W s-d jest natomiast użyty timeout na 60 s, ale to na sytuacje braku danych o kalibracji. Niestety nie pamiętam teraz dokładnie jaka tam była logika, ale cała ta klasa czeka na przepisanie i na dodanie brakujących rzeczy, takich jak time margin, fasadówki.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem jeszcze opcje zasłon częściowo i odsłon częściowo wpisując wartość 100% i tutaj z zegarkiem w ręku 15sek w jedną i drugą stronę. Czyli przy takich ustawieniach działa prawidłowo.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
kurus
Tak samo jest jeśli używamy wyzwalacza akcji dla zamknij otwórz, że, jest dołożona ta 1min zanim rozłączy przekaźnik, kiedyś o tym pisałem.