cześć,
mam dwa pytania:
-czy w najbliższym czasie będzie dostępny zasilany na stałe nie bateryjnie oryginalny "zamelowski" czujnik zalania z sondą do Supli?
Jest potrzebny do garażu podziemnego, do którego brama wjazdowa sterowana jest oczywiście przez SBW więc fajnie by było gdyby czujnik również pracował na Supli
ewentualnie
-czy można zastosować PRZEKAŹNIK ZALANIA PZM-10 Z SONDĄ SZH-03 230V AC a do niego podłączyć (jak już będzie dostępny) INW-01, no chyba, że można zastosować jakiś inny moduł ?
dzięki z góry za odpowiedzi i pomysły
pozdrawiam
czujnik zalania Supla
-
4x SRW-01, 2x RNW-01, 1x LIW-01, 2x THW-01, 1x PNW-01, 1x mROW-02, 1x SBW-02, 1x LEW-01, 1x SLW-02, 2xGosund sp111, 1x ROW-01, INW-01
-
Ja dawałem kabelki od INW-01 do kubka z kawą i "wykrywał zalanie".sbrzoza wrote: Wed Jun 05, 2024 7:14 pm cześć,
mam dwa pytania:
-czy w najbliższym czasie będzie dostępny zasilany na stałe nie bateryjnie oryginalny "zamelowski" czujnik zalania z sondą do Supli?
Jest potrzebny do garażu podziemnego, do którego brama wjazdowa sterowana jest oczywiście przez SBW więc fajnie by było gdyby czujnik również pracował na Supli
ewentualnie
-czy można zastosować PRZEKAŹNIK ZALANIA PZM-10 Z SONDĄ SZH-03 230V AC a do niego podłączyć (jak już będzie dostępny) INW-01, no chyba, że można zastosować jakiś inny moduł ?
pozdrawiam
Ale nie wiem czy czujniki zalania nie powinny jakichś ekstra wymagań spełniać.
Ogólnie wydaje mi się że takie elementy powinny jednak pracować na baterii, aby w razie awarii prądu, nadal potrafiły wykryć zalanie i powiadomić o tym zawór. Chociaż urządzenie zasilane z sieci też spełni swoje zadanie w 99 % przypadków
-
Bez pradu nie ma internetu, nie działa elektrozawór więc i tak bez sensu.
Chyba że czujnik spinamy kablem lub radiowo lub z lokalnym serwerem który ma ups pod którego jest podpięty rowniez router i z zaworem który również ma baterię
YoMan
-
głównie chodzi o przypadek awarii pomp, które odprowadzają wodę, tak żeby zdążyć wyjechać samochodamiklew wrote: Wed Jun 05, 2024 7:25 pmJa dawałem kabelki od INW-01 do kubka z kawą i "wykrywał zalanie".sbrzoza wrote: Wed Jun 05, 2024 7:14 pm cześć,
mam dwa pytania:
ewentualnie
pozdrawiam
Ale nie wiem czy czujniki zalania nie powinny jakichś ekstra wymagań spełniać.
Ogólnie wydaje mi się że takie elementy powinny jednak pracować na baterii, aby w razie awarii prądu, nadal potrafiły wykryć zalanie i powiadomić o tym zawór. Chociaż urządzenie zasilane z sieci też spełni swoje zadanie w 99 % przypadków
zdarzyło się już tak, że podczas opadów pompa nie zadziałała i cały garaż na kilkanaście samochodów był zalany na jakieś 10 centymetrów
(na szczęście tylko 10 centymetrów)
przy takich opadach jak ostatnio w Bielsku gdyby pompy miały awarię auta zalane byłyby po sam dach :/
4x SRW-01, 2x RNW-01, 1x LIW-01, 2x THW-01, 1x PNW-01, 1x mROW-02, 1x SBW-02, 1x LEW-01, 1x SLW-02, 2xGosund sp111, 1x ROW-01, INW-01
-
to nie będzie aż tak zaawansowany systemYoMan wrote: Wed Jun 05, 2024 7:30 pmBez pradu nie ma internetu, nie działa elektrozawór więc i tak bez sensu.
Chyba że czujnik spinamy kablem lub radiowo lub z lokalnym serwerem który ma ups pod którego jest podpięty rowniez router i z zaworem który również ma baterię

zakładam, że zanim przyjdzie "duża woda" i wywali korki będzie czas żeby usunąć auta bo wszyscy już będą wcześniej powiadomieni
-
Są zawory i czujki, które gadają po radiu i mają baterie: https://www.smartvalve.pl/YoMan wrote: Wed Jun 05, 2024 7:30 pmBez pradu nie ma internetu, nie działa elektrozawór więc i tak bez sensu.
I to nawet w Supli

-
system ok, tylko niestety nie ma (nie znalazłem) samego czujnika informującego o zalaniu
a u mnie nie ma potrzeby odcinania dopływu na zaworze, bardziej chodzi o zalanie bezpośrednio deszczówką albo cofającą się wodą z kanalizacji
a u mnie nie ma potrzeby odcinania dopływu na zaworze, bardziej chodzi o zalanie bezpośrednio deszczówką albo cofającą się wodą z kanalizacji
-
Dokładnie to co opisujesz mam zrobione u siebie na takim czymś.sbrzoza wrote: Tue Jun 11, 2024 7:49 pm system ok, tylko niestety nie ma (nie znalazłem) samego czujnika informującego o zalaniu
https://allegro.pl/oferta/czujnik-wilgo ... d5da8c972b
Spokojnie sprawdza się jako czujka ewentualnego zalania. Może działać analogowo jako pomiar wilgotności lub jako cyfrowy przełącznik który reaguje na ustawiony poziom czułości. Kładziesz to przy progu garażu i przy ewentualnym podcieku czujnik zareaguje.