Sterowanie silnikiem jako regulacja podnoszenia panelów solarnych względem pogody lub godzin

arturbiel

Mam zaprojektowany stelarz na panele solarne który jest na zawiasach . Pod spodem stelarza jest umieszczony silnik ze śrubą trapezową . Po włączeniu silnik obraca śrubą i panele się podnoszą , po włączeniu odwrotnych obrotów silnika panele się obniżają .

Chciałbym zrobić automatyczne podnoszenie i opuszczanie albo względem słońca albo na podstawie godzin lub aktualnej pogody . Chciałem zapytać jak można do tego celu wykorzystać suple i jakiś sterownik na supli do tego ?
klew

Na jakie napięcie jest ten silnik? Jeśli 230, to może SRW? Tylko całość powinna mieć wyłączniki krańcowe.
Robert Błaszczak

Proponuję prosty, autonomiczny sterownik dedykowany takim zastosowaniom: https://www.elektrobim.pl/sklep/solar-t ... dnoosiowy/

Nie wiem, co miałaby wnieść Supla do sterowania pochyleniem paneli względem maksymalizacji ilości padającego światła na panele.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
arturbiel

500 zł płacić za to że będzie podnosiło góra - dół ? Jaki to ma sens ? Jeszcze rozumie jakby w każdej osi to chodziło to tak .
robertklepacki94

A jaki sens ma regulacja góra/dół paneli foto?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Robert Błaszczak

arturbiel wrote: Thu Jun 06, 2024 1:11 pm 500 zł płacić za to że będzie podnosiło góra - dół ? Jaki to ma sens ? Jeszcze rozumie jakby w każdej osi to chodziło to tak .
Skoro masz napęd dla jednej osi (jak sam napisałeś), to podałem przykład sterowania w jednej osi. Sterownik możesz wybrać w różnych wersjach. Na stronie (jeśli Ci się zechce poszukać) masz także tańsze wersje (np. https://www.elektrobim.pl/sklep/solar-t ... cy-slonce/).

Podane przeze mnie przykłady sterowników mają taką zaletę, że sterują położeniem paneli względem najlepszego oświetlenia. W pochmurnych dniach niekoniecznie musi być to takie samo położenie o danej godzinie, co w dni bezchmurne. Z gotowców Supli moim zdaniem nic nie wykorzystasz. A jeśli już, to będzie to proteza, gdzie będziesz musiał co chwilę dostosowywać położenie paneli do długości dnia. Więc jaki to ma sens?

A jeśli potrafisz trochę programować, to zrobisz sobie taki sterownik na najtańszym Arduino i dwóch przekaźnikach (skoro sam chcesz sterować panelami w jednej osi). Sterownik będzie działał autonomicznie, bez potrzeby dostępu do Internetu.

I zadam jeszcze poważne pytanie. Co wniesie do takiego sterowania Supla? Jeśli skorzystasz z kanału rolet, to w aplikacji będziesz widział rolety/markizy/itp. Więc nie będziesz tam widział rzeczywistego położenia paneli, bo aplikacja nie obsługuje takiego sterowania. A raczej nikt nie zdecyduje się na uzupełnienie aplikacji o taką funkcję dla jednej osoby. Napisz co byś chciał uzyskać dodatkowego dzięki Supli.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”