Mam zaprojektowany stelarz na panele solarne który jest na zawiasach . Pod spodem stelarza jest umieszczony silnik ze śrubą trapezową . Po włączeniu silnik obraca śrubą i panele się podnoszą , po włączeniu odwrotnych obrotów silnika panele się obniżają .
Chciałbym zrobić automatyczne podnoszenie i opuszczanie albo względem słońca albo na podstawie godzin lub aktualnej pogody . Chciałem zapytać jak można do tego celu wykorzystać suple i jakiś sterownik na supli do tego ?
Sterowanie silnikiem jako regulacja podnoszenia panelów solarnych względem pogody lub godzin
-
Na jakie napięcie jest ten silnik? Jeśli 230, to może SRW? Tylko całość powinna mieć wyłączniki krańcowe.
-
Proponuję prosty, autonomiczny sterownik dedykowany takim zastosowaniom: https://www.elektrobim.pl/sklep/solar-t ... dnoosiowy/
Nie wiem, co miałaby wnieść Supla do sterowania pochyleniem paneli względem maksymalizacji ilości padającego światła na panele.
Nie wiem, co miałaby wnieść Supla do sterowania pochyleniem paneli względem maksymalizacji ilości padającego światła na panele.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
500 zł płacić za to że będzie podnosiło góra - dół ? Jaki to ma sens ? Jeszcze rozumie jakby w każdej osi to chodziło to tak .
-
A jaki sens ma regulacja góra/dół paneli foto?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Skoro masz napęd dla jednej osi (jak sam napisałeś), to podałem przykład sterowania w jednej osi. Sterownik możesz wybrać w różnych wersjach. Na stronie (jeśli Ci się zechce poszukać) masz także tańsze wersje (np. https://www.elektrobim.pl/sklep/solar-t ... cy-slonce/).arturbiel wrote: Thu Jun 06, 2024 1:11 pm 500 zł płacić za to że będzie podnosiło góra - dół ? Jaki to ma sens ? Jeszcze rozumie jakby w każdej osi to chodziło to tak .
Podane przeze mnie przykłady sterowników mają taką zaletę, że sterują położeniem paneli względem najlepszego oświetlenia. W pochmurnych dniach niekoniecznie musi być to takie samo położenie o danej godzinie, co w dni bezchmurne. Z gotowców Supli moim zdaniem nic nie wykorzystasz. A jeśli już, to będzie to proteza, gdzie będziesz musiał co chwilę dostosowywać położenie paneli do długości dnia. Więc jaki to ma sens?
A jeśli potrafisz trochę programować, to zrobisz sobie taki sterownik na najtańszym Arduino i dwóch przekaźnikach (skoro sam chcesz sterować panelami w jednej osi). Sterownik będzie działał autonomicznie, bez potrzeby dostępu do Internetu.
I zadam jeszcze poważne pytanie. Co wniesie do takiego sterowania Supla? Jeśli skorzystasz z kanału rolet, to w aplikacji będziesz widział rolety/markizy/itp. Więc nie będziesz tam widział rzeczywistego położenia paneli, bo aplikacja nie obsługuje takiego sterowania. A raczej nikt nie zdecyduje się na uzupełnienie aplikacji o taką funkcję dla jednej osoby. Napisz co byś chciał uzyskać dodatkowego dzięki Supli.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak