Blokowanie szlabanu na pozycji otwartej

Patryk89022
Posts: 5
Joined: Wed Jun 05, 2024 4:32 pm

Post

Witam kolejne pytanie dotyczące szlabanu. Niestety firma która montowała nam szlaban chyba robiła to pierwszy raz i nie potrafią odpowiedzieć na najprostsze pytania. Zamontowali szlaban który ustawiony jest na zamknięcie 30sek. Po otwarciu i z pilota nie można zablokować go tak aby w razie potrzeby został w pozycji otwartej. Moje pytanie brzmi czy w aplikacji Supla jest możliwość ustawić jakoś blokowanie na otwartym jako dodatkową funkcję? Automatycznie została również przypisana funkcja furktki która chyba nic nie robi po uruchomieniu.
Patryk89022
Posts: 5
Joined: Wed Jun 05, 2024 4:32 pm

Post

Dostałam ss z aplikacji, bo nie załączyły się do postu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

SBW-02 ma dwa kanały sterujące i domyślnie jeden jest ustawiony jako brama,a drugi jako furtka. W ustawieniach w cloud możesz te funkcje ustawić zgodnie z tym co i jak podłączyłeś do się, lub wyłączyć nieużywany kanał.

Odnośnie blokowania, to SBW samo w sobie nic takiego nie może zrobić, chyba że napęd szlabanu na to pozwala. Najlepiej jakbyś wrzucił link do instrukcji tego napędu, albo podał dokładny model, to będzie można sprawdzić co tam da się ustawić
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Patryk89022
Posts: 5
Joined: Wed Jun 05, 2024 4:32 pm

Post

Szlaban z firmy Came z tego co mówili "monterzy" jest jedno kanałowy odbiornik i w momencie kiedy ustawiona jest czasówka to nie można zablokować otwarcia (no chyba że kluczykiem) myślałem że może jest jakaś opcja blokady poprzez czujnik otwarcia czym coś w tym stylu, dopiero zaczynam przygodę z Suplą tak więc wolałem zapytać. Jeżeli chodzi o sam szlaban to w jego ustawienia w sterowniku może ingerować tylko firma (do czasu końca gwarancji) a oni niestety jak zauważyłem nie mają zbytniego pojęcia o tym
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kiler88
Posts: 130
Joined: Sun Jun 21, 2020 10:55 am

Post

Wychodzi na to, że to taki napęd:
https://www.gałecki.pl/wp-content/uploa ... ki.pl_.pdf
i wg instrukcji me wejście STOP.
Użyłbym przekaźnika bistabilnego na 24V, np.:
https://zamel.com/pl/exta/przekaznik-bi ... -pbm-0124v
i drugiego wyjścia SBW użył do sterowania tym przekaźnikiem, który rozwierałby sygnał ze złącza STOP.

Return to “Pomoc”