[dev_kindergarden] Nazwa urządzenia vs. SSID trybu konfiguracyjnego

User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Cześć,

Zacząłem nieśmiałe próby swoich sił z Arduino IDE i Supla Device. Na początek poszedł przykład GP_Measurement.ino.
Po skompilowaniu i wgraniu na ESP32C3 płytka rozgłasza sieć Wi-Fi o nazwie SUPLA-ESP32-000000000000.

Mam następujące pytania:
1. Co dodać w kodzie, aby w miejscu zer pojawił się rzeczywisty MAC ESP32?
2. Czy jeśli użyjemy SuplaDevice.setName to można zdefiniować inny SSID trybu konfiguracyjnego? (bo w tej chwili zadeklarowanie własnej nazwy urządzenia podstawia tą nazwę w SSID).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 06, 2024 10:26 am Cześć,

Zacząłem nieśmiałe próby swoich sił z Arduino IDE i Supla Device. Na początek poszedł przykład GP_Measurement.ino.
Po skompilowaniu i wgraniu na ESP32C3 płytka rozgłasza sieć Wi-Fi o nazwie SUPLA-ESP32-000000000000.

Mam następujące pytania:
1. Co dodać w kodzie, aby w miejscu zer pojawił się rzeczywisty MAC ESP32?
2. Czy jeśli użyjemy SuplaDevice.setName to można zdefiniować inny SSID trybu konfiguracyjnego? (bo w tej chwili zadeklarowanie własnej nazwy urządzenia podstawia tą nazwę w SSID).
ad 1. sprawdzę o co tu chodzi.
ad 2. możesz użyć:

Code: Select all

void SuplaDeviceClass::setCustomHostnamePrefix(const char *prefix) {
np.:

Code: Select all

SuplaDevice.setCustomHostnamePrefix("SUPLA");
Ogólnie hostname/nazwa hotspot są generowane z nazwy urządzenia, chyba że jest ustawiony ten custom hostname prefix, wtedy on jest wstawiany na początek.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Dzięki Krzysiek, zadziałało. To pozostaje temat adresu MAC. Po południu sprawdzę na ESP8266 czy tam też ten problem występuje. Bo przypuszczam, że nowa wersja płytek ESP32 (3.0.1) spowodowała ten problem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

No więc wygląda to tak. Na ESP8266 (wersja płytek 3.1.2) dołącza się poprawny MAC do SSID. Na ESP32 (wersja płytek 3.0.1) w miejsce MAC mamy dwanaście zer. Downgrade płytek do wersji 2.0.17 i MAC jest poprawny.

Więc Krzysiek przy okazji zerknij na ten problem. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 06, 2024 4:38 pm No więc wygląda to tak. Na ESP8266 (wersja płytek 3.1.2) dołącza się poprawny MAC do SSID. Na ESP32 (wersja płytek 3.0.1) w miejsce MAC mamy dwanaście zer. Downgrade płytek do wersji 2.0.17 i MAC jest poprawny.

Więc Krzysiek przy okazji zerknij na ten problem. Z góry dziękuję.
W (i) też nie ma MAC?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

W (i) MAC jest poprawny. Kawałek logu (wprowadzenie w tryb CONFIG):

Code: Select all

Deinitializing SRPC
WiFi Station disconnected
WiFi: resetting WiFi connection
WiFi: enter config mode with SSID: "SUPLA-TEST-000000000000"
Starting local web server
LAST STATE ADDED: Config mode (121)
Current status: [40] Config mode
Button[0] released
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 06, 2024 4:59 pm W (i) MAC jest poprawny. Kawałek logu (wprowadzenie w tryb CONFIG):
Okazało się, że na nowych boardach ESP32, w wersji 3.0.0 i nowsze, wołanie "WiFi.macAddress()" zwraca same zera, bo jest to zanim zostało skonfigurowane WiFi, więc interfejs stojący za WiFi nie jest znany. A może to być STA lub AP, a mają one inne adresy MAC.

Przy zapytaniach z (i) mamy już działającą sieć, więc mac adres ustawia się poprawnie.

Problem był zgłoszony tutaj:
https://github.com/espressif/arduino-esp32/issues/9509
Ale raczej tak już zostanie.

Rozwiązaniem jest używanie ::Network.macAddress(mac), który zwraca mac adres domyślnego interfejsu na ESP32.
Poprawka wrzucona do repo. Trzeba było "ifdefa" dodać, bo na ESP8266 "Network.macAddress" nie działa. Na boardach 2.x dla ESP32 też nie działa "Network" ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Krzysiek, potwierdzam, teraz jest ok z adresem MAC w SSID.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
YoMan
Posts: 2351
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 06, 2024 10:26 am Cześć,

Zacząłem nieśmiałe próby swoich sił z Arduino IDE i Supla Device.
A ja ciągle nie mogę się zebrać w sobie do tego ... :( Próbowałęm ze dwa razy ale chyba słabe dni miałem bo coś mi nic do łba nie wchodziło
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “Arduino IDE”