Długie przewody - sterowanie przekaźnikami

Juszczaczek1
Posts: 266
Joined: Sun Nov 08, 2020 3:41 pm

Post

Witam przychodzę z pytaniem, czy możliwe jest sterowanie przekaźnikami oddalonymi od wemosa o około 20m? Między wemosem a przekaźnikami mam poprowadzoną skrętkę.
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Daj optoizolator i będzie smigac.
https://pietras-81.aqi.eco/
Juszczaczek1
Posts: 266
Joined: Sun Nov 08, 2020 3:41 pm

Post

Pietras81 wrote: Tue Jun 11, 2024 8:35 pm Daj optoizolator i będzie smigac.
Możesz podać jakiś link dla przykładu ?najlepiej min 4 kanałowy
Lomax1983
Posts: 203
Joined: Tue Mar 09, 2021 8:29 pm
Location: Małe Trójmiasto

Post

Juszczaczek1 wrote: Tue Jun 11, 2024 9:46 pm
Pietras81 wrote: Tue Jun 11, 2024 8:35 pm Daj optoizolator i będzie smigac.
Możesz podać jakiś link dla przykładu ?najlepiej min 4 kanałowy
https://pl.aliexpress.com/item/10050068 ... ry_from%3A

Masz tam 2/4/8 kanałowy.
maly_13
Posts: 97
Joined: Fri Oct 28, 2016 3:55 am
Location: Wlkp.

Post

opto izolacja do przekaźników . Ja mam z centrali jakieś 40mb do przekaźnika i działa 12V
w użyciu: supla, nettemp...
Juszczaczek1
Posts: 266
Joined: Sun Nov 08, 2020 3:41 pm

Post

Mam takie coś,wytłumaczy mi ktoś jak mam to teraz podłączyć ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Lomax1983
Posts: 203
Joined: Tue Mar 09, 2021 8:29 pm
Location: Małe Trójmiasto

Post

Juszczaczek1
Posts: 266
Joined: Sun Nov 08, 2020 3:41 pm

Post

Może jednak znalazł by się ktoś kto by mi to rozrysował ? Ja to rozumiem tak że od wemosa do optoizolatora daje od poszczególnych gpio a masa wspólna ale nie wiem jak to podłączyć od strony przekaźnika. Czy wystarczy go osobno zasilić i też masę wspólna i poszczególne gpio podłączyć?
jaku2k
Posts: 862
Joined: Sun May 24, 2020 8:40 pm

Post

Juszczaczek1 wrote: Mon Jul 01, 2024 11:11 am Może jednak znalazł by się ktoś kto by mi to rozrysował ? Ja to rozumiem tak że od wemosa do optoizolatora daje od poszczególnych gpio a masa wspólna ale nie wiem jak to podłączyć od strony przekaźnika. Czy wystarczy go osobno zasilić i też masę wspólna i poszczególne gpio podłączyć?
Podsyłam linki do schematów, gdzie jest rozrysowane to, o czym piszesz.
viewtopic.php?p=72753#p72753 Sterownik 10 rolet... radzik_r
https://raw.githubusercontent.com/jaku2 ... ematic.png Supla ETH32
Image

Return to “Pomoc”