Witam
Wygenerowałem sobie przy pomocy GUI-Generic Builder soft do sensora Bmp 280 podłączonego do Wemos D1 mini zasilanego z ogniwa 18650 + panel solarny .Wszystko działa ok ale chciałbym mieć podgląd na wartość napięcia akumulatora , przy generowaniu zaznaczyłem oczywiście Pomiar analogowy (ADC Pin) i podłączyłem ten pin przez 470 k do akumulatora i 100 k do masy.I nie wiem co dalej gdzie mogę odczytać wartość napięcia baterii. Czy może to należny zrobić inaczej . Proszę kolegów bardziej zaawansowanych o pomoc.
Kuba2509
Pomiar napięcia ogniwa 18650
-
Hej, Rozumiem że pin A0 masz podłączony przez te rezystory do plusa tego akumulatorka ?? Do wemosa na pin A0 możesz podać max 3V. Masa jest zbędna. Jeśli wygenerowałeś soft z kanałem "Pomiar analogowy (ADC Pin)" to po podłączeniu wszystkiego musisz ustawić w tym kanale max wartość odczytu czyli zrobić kalibracje. Jest tam taka opcja kalibracjia max, należy też wpisać wartość napięcia przy jakiej kalibrujesz. Tak podsumowując warto naładować akumulatorek na max. i w tedy kliknąć kalibrację i wpisać coś w granicach 4,2V (tyle powinna pokazywać naładowana bateria)kuba2509 wrote: ↑Fri Jun 14, 2024 10:39 am Witam
Wygenerowałem sobie przy pomocy GUI-Generic Builder soft do sensora Bmp 280 podłączonego do Wemos D1 mini zasilanego z ogniwa 18650 + panel solarny .Wszystko działa ok ale chciałbym mieć podgląd na wartość napięcia akumulatora , przy generowaniu zaznaczyłem oczywiście Pomiar analogowy (ADC Pin) i podłączyłem ten pin przez 470 k do akumulatora i 100 k do masy.I nie wiem co dalej gdzie mogę odczytać wartość napięcia baterii. Czy może to należny zrobić inaczej . Proszę kolegów bardziej zaawansowanych o pomoc.
Kuba2509
Poniżej moja prowizorka w wer. testowej
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Dzięki Pietras81
Zrobiłem jak pisałeś i pokazał mi się kanał pomiarowy w aplikacji tylko nie bardzo wiem jak zrobić ta kalibracje .
MIN IN 10,00
MAX IN 109,00
MIN OUT 2,50
MAX OUT 4,20
możesz mi łopatologicznie napisać.
Kuba2509
Zrobiłem jak pisałeś i pokazał mi się kanał pomiarowy w aplikacji tylko nie bardzo wiem jak zrobić ta kalibracje .
MIN IN 10,00
MAX IN 109,00
MIN OUT 2,50
MAX OUT 4,20
możesz mi łopatologicznie napisać.
Kuba2509