Halogen z czujką

Przemek01234

Cześć wszystkim, :D
Mam pewne pytanie odnośnie instalacji oświetlenia na zewnątrz.Planuję zamontować halogeny z czujnikiem ruchu na zewnątrz mojego domu. Chciałbym, aby te halogeny działały w następujący sposób:

- Automatycznie włączały się, gdy czujnik ruchu wykryje ruch (np. potencjalnych złodziei).

- Kiedy halogeny są wyłączone w nocy, chciałbym mieć możliwość włączenia ich zdalnie za pomocą telefonu.

Mam pytania do Was:
Jak powinienem podłączyć te halogeny z czujnikiem ruchu oraz modułem SUPLA, aby wszystko działało zgodnie z opisanym scenariuszem?Czy muszę użyć jakichś konkretnych modeli czujników ruchu lub halogenów, aby to zadziałało? Jeśli tak, to jakie modele polecacie?Czy ktoś z Was miał okazję realizować podobną instalację? Jakie były Wasze doświadczenia i na co warto zwrócić uwagę?
Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie! :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja bym zrobił zwykły halogen z czujką i dał równolegle jakiś moduł z przekaźnikiem.
Wtedy z apki włączasz "na stałe", a czujka włącza niezależnie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Przemek01234

No spooko, ale o ile dobrze zrozumiałem to będę tylko "skazany" na czujkę? Powiedzmy będę czekał aż ktoś podejdzie i załączy halogen zgadza się? 8-)
Zależy mi żeby działał niezależnie, na czujkę i z aplikacji supla, Nie mam pojęcia jak to ogarnąć 🙈 chciałbym aby już w domu wszystko było połączone z Supla, światła w domu są brama również jeszcze brakuje mi czegoś takiego, nie chce tworzyć kolejnych innych rzeczy, kurcze.. 🤔
Przemek01234

Przepraszam już wiem co miałeś na myśli, 8-)
A jaki moduł byś polecał? Jak sądzisz?
klew

Przemek01234 wrote: Tue Jun 18, 2024 6:18 pm Przepraszam już wiem co miałeś na myśli, 8-)
Może jakiś wariant ROW?
Ogólnie to trzeba dobrać do halogenu, jego mocy, napięcia zasilania, możliwości wpięcia się równolegle itp
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Tue Jun 18, 2024 7:05 pm
Przemek01234 wrote: Tue Jun 18, 2024 6:18 pm Przepraszam już wiem co miałeś na myśli, 8-)
Może jakiś wariant ROW?
Ogólnie to trzeba dobrać do halogenu, jego mocy, napięcia zasilania, możliwości wpięcia się równolegle itp
Z naciskiem na możliwość wpięcia równolegle... ja też szukałem i... dałem sobie spokój z takim pomysłem i kupiłem tylko lampę i ROW-02 bo ciężko coś znaleźć takiego. Zwykle albo czujka albo włącznik.
klew

Można czujkę kupić osobno, wtedy na pewno da się to równolegle spiąć
Przemek01234

Oki, dzięki za wskazówki 👊
Coś będę myślał, jak coś uda mi się ogarnąć dam Wam znać co i jak zrobiłem 👍👊👊👊
piksiak

Do halogena muszą być doprowadzone dwa zasilania (min. 2 x 2 przewody) z tej samej fazy. Jeden przewód podłączasz pod czujnik ruchu, drugi przez przekaźnik z suplą (np. shelly 1 - ja tak mam). Włącznik podłączasz do shelly i działa.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
and111

Przemek01234 wrote: Tue Jun 18, 2024 5:49 pm Cześć wszystkim, :D
Mam pewne pytanie odnośnie instalacji oświetlenia na zewnątrz.Planuję zamontować halogeny z czujnikiem ruchu na zewnątrz mojego domu. Chciałbym, aby te halogeny działały w następujący sposób:

- Automatycznie włączały się, gdy czujnik ruchu wykryje ruch (np. potencjalnych złodziei).

- Kiedy halogeny są wyłączone w nocy, chciałbym mieć możliwość włączenia ich zdalnie za pomocą telefonu.

Mam pytania do Was:
Jak powinienem podłączyć te halogeny z czujnikiem ruchu oraz modułem SUPLA, aby wszystko działało zgodnie z opisanym scenariuszem?Czy muszę użyć jakichś konkretnych modeli czujników ruchu lub halogenów, aby to zadziałało? Jeśli tak, to jakie modele polecacie?Czy ktoś z Was miał okazję realizować podobną instalację? Jakie były Wasze doświadczenia i na co warto zwrócić uwagę?
Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie! :)
Temat był już poruszany. Poczytaj viewtopic.php?t=8162

Return to “Pomoc”