Witam, wiem że tematy były niestety mam natłok informacji i dużo na głowie podczas budowy domu, chciałbym was prosić o wsparcie i pomysły
Chce mieć w domu obsługę światła za pomocą sonoff touch wszytko pięknie ale jak wiemy problem jest w wyłączniku schodowym. Sterowanie przez linki odpada jest trochę opoźnienia i mnie to strasznie irytuje ale jak nie będzie wyjścia to tak zrobię.
Okablowanie będzie pociągnięte pod zwykły włącznik schodowy ale dodatkowo pociągnę jakąś cienką pare .
1. Czy do sonoff touch da się podłaczyć sterownik led pwm np. taki zwykły tani z allegro
2. Czy odcinając przewody od białego czujnika dotykowego sonoff touch i podłączając go po kablu do drugiego równolegle aby były dwa przyciski da nam to sterowanie tak jak w schodowym ?
4. Czy zamiast sonoff touch można zastosować sonoff nspanel i będzie miał wolne gpio pod pwm oraz czy będę mogł z niego wyciągnąć sygnał z mickrostyk i zamontować np. dzwonkowy na 2 końcu korytarza żeby nim sterować.
zdj poglądowe jak bym to widział.
Pozdrawiam.
Sonoff touch/ dimmer/schodowy
-
daw34
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Sterowanie ledem po stronie 230v nie jest najlepszym pomysłem, bo:daw34 wrote: Wed Jul 03, 2024 2:25 pm Witam, wiem że tematy były niestety mam natłok informacji i dużo na głowie podczas budowy domu, chciałbym was prosić o wsparcie i pomysły
Chce mieć w domu obsługę światła za pomocą sonoff touch wszytko pięknie ale jak wiemy problem jest w wyłączniku schodowym. Sterowanie przez linki odpada jest trochę opoźnienia i mnie to strasznie irytuje ale jak nie będzie wyjścia to tak zrobię.
Okablowanie będzie pociągnięte pod zwykły włącznik schodowy ale dodatkowo pociągnę jakąś cienką pare .
1. Czy do sonoff touch da się podłaczyć sterownik led pwm np. taki zwykły tani z allegro
2. Czy odcinając przewody od białego czujnika dotykowego sonoff touch i podłączając go po kablu do drugiego równolegle aby były dwa przyciski da nam to sterowanie tak jak w schodowym ?
4. Czy zamiast sonoff touch można zastosować sonoff nspanel i będzie miał wolne gpio pod pwm oraz czy będę mogł z niego wyciągnąć sygnał z mickrostyk i zamontować np. dzwonkowy na 2 końcu korytarza żeby nim sterować.
zdj poglądowe jak bym to widział.
Pozdrawiam.
- niektóre zasilacze mają duży prąd startowy i będziesz co chwilę miał sklejone styki(sprawdzone)
- będzie opóźnienie od kliknięcia do zaświecenia - jak duże to zależy od zasilacza
- dimmera nie wysterujesz po 230v (musiałbyś zmienić toucha na bezpotencjałowego -przecinanie ścieżek na płytce, zasilanie 3,3v) - generalnie zostanie włącz/wyłącz a poziom na stałe możesz wysterować np. tanim dimmerem ręcznym zaraz za zasilaczem
Wtedy masz pełne sterowanie ze ściemnianiem i zrobione "jak Pan Bóg przykazał"
YoMan