Dzień dobry, Jestem nowym użytkownikiem/"administratorem" systemu SUPLA dla klikunastu mieszkańców. Sterowanie bramą NICE ROBUS 1000 przez sterownik SBW-02.
Chciałem zapytać czy jest jakiś sposób na zmianę czasu automatycznego zamykania bramy poprzez SUPLA na mniej niż 5 minut ? Chcę skonfigurować harmonogram, zablokować ręczne zamykanie bramy z aplikacji i zostawić tylko automatyczne. Niestety ustawienie zamykania bezpośrednio w sterowniku bramy NICE koliduje (gryzie się) z harmonogramami w SUPLI (tj. będzie mi automatycznie zamykało bramę w godzinach w których wg harmonogramu ma być otwarta).
Gdyby dało się zmienić minimalne 5 minut na 1 czy 2 minuty to by rozwiązywało sprawę ... zastanawiam się z jakiego powodu jest wprowadzony taki właśnie limit.
do programistów SUPLI - czy jest to możliwe żeby umożliwić wpisanie czasu < 5 min ? wtedy SUPLA przejmuje pełną kontrolę i można "wszystko".
Pozdrawiam serdecznie,
Sławek
Funkcjonalność ... "Zamykaj automatycznie"
-
Jeśli jest to brama osiedlowa to sugeruję włączyć zamykanie automatyczne na poziomie automatyki bramy, a SBW podpiąć pod zaciski "Close".
W Supli automatyczne zamykanie oparte jest o sterowanie "Krok-Po-Kroku", a co za tym idzie serwer nie wie czy po wysłaniu rozkazu stertującego brama się zamknie czy otworzy. Dlatego serwer potrzebuje więcej czasu aby upewnić się, że osiągnięto cel czyli w tym przypadku zamknięcie bramy. Mogę ręcznie ustawić w bazie krótszy czas ale może to spowodować, że brama nie zostanie zamknięta ponieważ po prostu braknie czasu na powtórzenia. Dodatkowo nie będzie można zmienić ustawień kanału ponieważ cloud będzie krzyczał, że ustawiony czas jest nieakceptowany. Trzeba też pamiętać, że tam jest tolerancja +0-1min względem ustawionego czasu.
W Supli automatyczne zamykanie oparte jest o sterowanie "Krok-Po-Kroku", a co za tym idzie serwer nie wie czy po wysłaniu rozkazu stertującego brama się zamknie czy otworzy. Dlatego serwer potrzebuje więcej czasu aby upewnić się, że osiągnięto cel czyli w tym przypadku zamknięcie bramy. Mogę ręcznie ustawić w bazie krótszy czas ale może to spowodować, że brama nie zostanie zamknięta ponieważ po prostu braknie czasu na powtórzenia. Dodatkowo nie będzie można zmienić ustawień kanału ponieważ cloud będzie krzyczał, że ustawiony czas jest nieakceptowany. Trzeba też pamiętać, że tam jest tolerancja +0-1min względem ustawionego czasu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Dziękuję za mega szybką odpowiedź.
Odnośnie informacji o auto-zamykaniu z poziomu bramy to mam wątpliwości ponieważ:
Jeżeli w SUPLI, w harmonogramie, zdefiniuję że brama ma być otwierana o 7 rano a zamknięta o 8 rano to niestety automatyczny mechanizm bramy będzie ją też zamykał (niezależnie od SUPLI zawsze będzie wykonywał swoje zadanie). I to chyba powoduje że to nie zadziała.
Dlatego wydawało mi się, że ustawienie mniejszego czasu w SUPLA pozwoliło by na odpowiednie sterowanie. Mam też podpiętą dodatkową krańcówkę, która sprawdza czy brama jest otwarta/zamknięta ... i tu myślałem że inteligencja SUPLI sprawdzi jej stan i odpowiednio wykona lub nie wykona akcji.
Czy coś stoi na przeszkodzie, żeby dać użytkownikom możliwość zmniejszenia czasu z 5 minut do minimalnie 1 minuty ?
Pozdrawiam
Odnośnie informacji o auto-zamykaniu z poziomu bramy to mam wątpliwości ponieważ:
Jeżeli w SUPLI, w harmonogramie, zdefiniuję że brama ma być otwierana o 7 rano a zamknięta o 8 rano to niestety automatyczny mechanizm bramy będzie ją też zamykał (niezależnie od SUPLI zawsze będzie wykonywał swoje zadanie). I to chyba powoduje że to nie zadziała.
Dlatego wydawało mi się, że ustawienie mniejszego czasu w SUPLA pozwoliło by na odpowiednie sterowanie. Mam też podpiętą dodatkową krańcówkę, która sprawdza czy brama jest otwarta/zamknięta ... i tu myślałem że inteligencja SUPLI sprawdzi jej stan i odpowiednio wykona lub nie wykona akcji.
Czy coś stoi na przeszkodzie, żeby dać użytkownikom możliwość zmniejszenia czasu z 5 minut do minimalnie 1 minuty ?
Pozdrawiam
-
SBW nie wie co zrobi bram po podaniu "impulsu". Brama może się zamknąć, otworzyć, lub zatrzymać.sawo wrote: Wed Jul 17, 2024 6:41 am Czy coś stoi na przeszkodzie, żeby dać użytkownikom możliwość zmniejszenia czasu z 5 minut do minimalnie 1 minuty ?
Przy poleceniach "otwórz" i "zamknij" sygnał jest podawany przez SBW zależnie od stanu z czujnika otwarcia. Tzn. gdy czujnik sygnalizuje "brama zamknięta", to poleceni "zamknij" zostanie zignorowane i nie poda impulsu do bramy. Analogicznie przy otwarciu.
Natomiast gdy brama jest zamknięta i zrobisz "otwórz", to poleci sygnał do bramy. Supla po 1 min sprawdzi stan czujnika, czy brama jest otwarta. Jeśli nie, to ponownie wyśle impuls i znów po minucie sprawdzi stan.
Zależnie od ustawień, takich prób może być od 1 do 5. Z reguły do 3 prób powinno wystarczyć aby się udało zamknąć bramę. Stan jest sprawdzany w ciagu 1 min, bo czasem są bramy, które się długo otwierają/zamykają. Nawet było kilka przypadków, gdzie ta 1 min to było za krótko.
Stąd wynika to ograniczenie czasu przy automatycznym zamykaniu.
Natomiast jeśli chcesz mieć np. od 7 do 9 otwartą bramę, to ta funkcja automatycznego zamykanie będzie Ci kolidować.
Może lepiej wyłącz automatyczne zamykanie i zrób tak:
1. W harmonogramach ustaw sobie otwieranie o 7, zamykanie o 9.
2. Dodaj scenę "otwórz, poczekaj 2 min, zamknij"
I tą scenę udostępnij ludziom, aby przy jej pomocy sobie otwierali bramę.
Możesz też dodać harmonogram, który co 1 min (między 7 a 9) przerywa wykonywanie tej sceny dla ludzi. Wtedy jak ktoś da "otwórz", to scena się przerwie w trakcie oczekiwania 2 min i zamykanie się nie wykona.
-
Możesz zrobić tak jak napisał Krzysiek, mogę też zmienić ten czas w bazie ale musisz potestować kilka dni czy to się w ogóle będzie sprawdzać.
-
Dzięki za podpowiedz. Zrobię jak sugerujesz czyli otworzenie bramy za pomocą sceny z opóźnieniem na 2 minuty i zamknięcie.
Nie do końca wiem jak przerwać wykonywanie sceny w interwale minutowym - chodzi o interwałowe puszczenie sygnału otwórz ? Czy to ma przerwać wykonywanie sceny użytkowników ?
Do wszystkiego dochodzą jeszcze piloty, które też mogą otworzyć bramę a po otwarciu brama zostanie w pozycji otwartej :/.
Chyba, że to też da się jakoś ogarnąć harmonogramem.
Sporo tych kombinacji ...
Nie do końca wiem jak przerwać wykonywanie sceny w interwale minutowym - chodzi o interwałowe puszczenie sygnału otwórz ? Czy to ma przerwać wykonywanie sceny użytkowników ?
Do wszystkiego dochodzą jeszcze piloty, które też mogą otworzyć bramę a po otwarciu brama zostanie w pozycji otwartej :/.
Chyba, że to też da się jakoś ogarnąć harmonogramem.
Sporo tych kombinacji ...
-
Może po prostu zmienię Ci ten czas w bazie i poobserwujesz jak to działa ? Mogę ustawić 2 min (+tolerancja 0-1 min)