Czołem.
Klient posiada większość domu na Supli. Między innymi licznik MEW-01. Klientka natomiast zamówiła wyświetlacz diodowy aktualnego poboru i oddawania energii, ponieważ pół dachu w solarach i wszyscy chcieli by wiedzieć czy mogą odpalić piekarnik, klimę czy zacząć prasować na lokalnym, darmowym prądzie. Wiem, że można sobie sprawdzić w aplikacji, ale nie o to mi chodzi.
Prototypem jest esp8266 z 10 diodami LED na sztywno w GPIO. W miarę zmontowany w "pasek", osłonięty i zamontowany nad lodówką.
W Supli istnieje jako 10 przekaźników w trybie sterowania światłem. W urządzeniach klienckich są pogaszone. Do sterowania każdą kolejną diodą używam reakcji z licznika. Na zasadzie:
kiedy moc czynna będzie < 0 W włącz diodę1. Kiedy moc czynna będzie > 0 W włącz diodę1. Kiedy moc czynna będzie < -1000 W włącz diodę2. Kiedy moc czynna będzie > -1000 W wyłącz diodę2... itd.
System działa, nawet w miarę się to odświeża (~5sec.). Jednakże, czuję, że jadę traktorem przez autostradę, niby przejadę, ale mogło by być lepiej. Szukam rozwiązania trochę bardziej konkretnego. Najchętniej użył bym cyfrowego paska LED ws2812b. Chciałbym też ulepszyć to rozwiązanie do pokazywania poboru prądu z elektrowni, bo w tym momencie pokazuje tylko aktualne wysyłanie do elektrowni. Trzyma mnie blokada 20 reakcji na urządzenie. (swoją drogą, lokalny serwer supla zdejmuje tą blokadę? i inne blokady ilościowe? to jest kwestia miejsca w chmurze, czy oprogramowania Supla?)
Więc pytam szanowne grono, czy ktoś wpadł już na ten pomysł i jest gotowe rozwiązanie?
Czy istnieje jakaś możliwość wyciągnięcia informacji o aktualnej mocy ciągłej z MEW-01, żebym sobie to podebrał do zewnętrznego programu, w miarę na żywo, co obsłuży mi ws2812b?
Czy jest coś na co nie wpadłem?
Pozdrowienia!
Wyświetlacz podboru(i oddawania) energii elektrycznej.
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Użyj klienta MQTT i będziesz miał wszystkie dane live.
-
Dzięki, będę próbował.
A kwestie ograniczeń? Np. 20 reakcji. Wina wydolności chmury czy oprogramowania? Zniknie na lokalnym serwerze?
A kwestie ograniczeń? Np. 20 reakcji. Wina wydolności chmury czy oprogramowania? Zniknie na lokalnym serwerze?
-
Kwestia tego, aby ograniczyć ewentualne nadurzycia. Bez problemu można to zwiększyć.
Natomiast tutaj ja bym poszedł raczej w stronę urządzenia, które sobie ogarnia taką logikę. Zamiast X kanałów diodek, dałbym "dimmer", który ustawia się 0-100%, a odczyt np. mocy brałbym z linku bezpośredniego i całą logikę zamknąłbym w urządzeniu.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820