Chcę w stacji pogodowej odczytać bieżące datę i czas z jakiegoś serwera.
Będzie zapisywana jako wartość kanału KLOP jako znacznika czasu zapisu/ blokady.
Stacja na ESP32.
Próbowałem:
Z Suplą czy bez?
Jeśli z, to urządzenie pobiera czas z serwera i go ustawia jako systemowy.
Jeśli bez, to musisz odpytać jakiś serwer NTP. Dość trywialny temat i przykładów jest dużo w sieci i w Arduino
Dziękuję, spróbuję.
A dałoby radę jeszcze pobrać datę?
(...)
Spróbowałem i działa: wyszło "2155".
Teraz chciałbym datę i cały łańcuch wrzucić jako wartość dla licznika KLOP.
Ale setValue() przyjmuje wartości typu float., a nie łańcuchy znaków.
W sumie to chciałbym, żeby stan licznika był np: 2407192155, czyli YYMMDDGGMM
Last edited by iM@rek on Fri Jul 19, 2024 8:00 pm, edited 1 time in total.
iM@rek wrote: Fri Jul 19, 2024 8:20 pm
Chyba ma być:
getSecond -> getSec()
a cClick -> cClock
Tak?
Teraz muszę to poskładać jako float,
żeby weszło do KLOPA.
A no tak, literówki , hehe
Nie musisz floata robić żeby do klopa wrzucić, przecież nie będziesz miał formatu zmiennoprzecinkowego. Ja normalnie INT wrzucam do KLOP'a przy na przykład odczycie wartości z wejścia analogowego
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
Jakoś zapamiętałem, że Klew pisał, że to musi być float. Ale pewnie się pomyliłem.
Dzięki.
Użyłem unsigned long long i mam znacznik czasu w formacie: YYMMDDHHMMSS -> 12 cyfr.
No i fajnie.
Teraz mogę sprawdzić, kiedy nastąpiło najnowsze wystąpienie wiatru o szybkości przekraczającej zadaną granicę.
Do pełni szczęścia brakuje możliwości zmiany wartości prędkości wiatru i czasu blokady powiadomień o silnym wietrze, bez konieczności ponownej kompilacji.
Póki co, te wartości mam zaszyte w programie.
iM@rek wrote: Sat Jul 20, 2024 12:53 pm
Jakoś zapamiętałem, że Klew pisał, że to musi być float. Ale pewnie się pomyliłem.
Dzięki.
Użyłem unsigned long long i mam znacznik czasu w formacie: YYMMDDHHMMSS -> 12 cyfr.
No i fajnie.
Teraz mogę sprawdzić, kiedy nastąpiło najnowsze wystąpienie wiatru o szybkości przekraczającej zadaną granicę.
Do pełni szczęścia brakuje możliwości zmiany wartości prędkości wiatru i czasu blokady powiadomień o silnym wietrze, bez konieczności ponownej kompilacji.
Póki co, te wartości mam zaszyte w programie.
Zrób poprzez okna do wpisywania w webserwerze poprzez custom_parameter.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more