SBW 02 PROMATIC 3

reett

Hej, jestem nowy więc z góry sory za niewiedzę. Podłączyłem sbw do napedu promatic 3 tj 11,14 jako impuls a1 a2 zasilanie. Konfiguruje ten moduł i w aplikacji mam jakby 2 tryby? BRAMA oraz FURTKA, czemu tak? klikając furtka słysze stycznik ale nic się nie dzieje. Na stronie supla cloud wchodząc w ten moduł mam az 4 pozycję, ( załącznik) też nie wiem czemu tak jest? Zeby pokazywało otwarcie bramy musze miec kontrakton?

Jeszcze jedno pytanie, czy jak użyje kontraktona to będę mógł automatycznie zamykać bramę o stałej porze? czy impuls podawany wykryje ze brama jest otwarta i ją zamknięne np o 20:00
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by reett on Sun Jul 21, 2024 8:21 pm, edited 1 time in total.
rafalekkalwak@wp.pl

reett wrote: Sun Jul 21, 2024 7:54 pm Hej, jestem nowy więc z góry sory za niewiedzę. Podłączyłem sbw do napedu promatic 3 tj 11,14 jako impuls a1 a2 zasilanie. Konfiguruje ten moduł i w aplikacji mam jakby 2 tryby? BRAMA oraz FURTKA, czemu tak? klikając furtka słysze stycznik ale nic się nie dzieje. Na stronie supla cloud wchodząc w ten moduł mam az 4 pozycję, ( załącznik) też nie wiem czemu tak jest? Zeby pokazywało otwarcie bramy musze miec kontrakton?
Przeczytaj instrukcje sbw 😉

I tak ,potrzebujesz kontaktron żeby mieć stan
reett

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Jul 21, 2024 8:03 pm
reett wrote: Sun Jul 21, 2024 7:54 pm Hej, jestem nowy więc z góry sory za niewiedzę. Podłączyłem sbw do napedu promatic 3 tj 11,14 jako impuls a1 a2 zasilanie. Konfiguruje ten moduł i w aplikacji mam jakby 2 tryby? BRAMA oraz FURTKA, czemu tak? klikając furtka słysze stycznik ale nic się nie dzieje. Na stronie supla cloud wchodząc w ten moduł mam az 4 pozycję, ( załącznik) też nie wiem czemu tak jest? Zeby pokazywało otwarcie bramy musze miec kontrakton?

przeczytałem instrukcje sbw, i dalej nie wiem dlaczego w aplikacji mam dostępne na zielone furtkę? czy to pojawia się tylko dlatego ze jest opcja skonfigurowania 2 bramy lub furtki? czy idzie to jakos usunąć bo irytuje mnie to :) kontrakton założe.

Edit: temat rozwiązany, wyłączyłem 2 kanał i znikneło.
Mmof

reett wrote: Sun Jul 21, 2024 8:22 pm
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sun Jul 21, 2024 8:03 pm

przeczytałem instrukcje sbw, i dalej nie wiem dlaczego w aplikacji mam dostępne na zielone furtkę? czy to pojawia się tylko dlatego ze jest opcja skonfigurowania 2 bramy lub furtki? czy idzie to jakos usunąć bo irytuje mnie to :) kontrakton założe.

Edit: temat rozwiązany, wyłączyłem 2 kanał i znikneło.
Tak te kanały pojawiają się automatycznie, jeże któreś chcesz wyłączyć to w Cloud masz po wejściu w kanał funkcja kanału zmień na brak. A dodatkowo połącz kanał otwierania bramy i czujnika otwarcia (o ile jeszcze tego nie zrobiłeś) wtedy będzie wszystko w jedneym kafelku w App a dodatkowo będziesz mógł prawidłowo obsługiwać bramę przez Asystent Google.😉
Mmof

Odpowiedz na pytanie o automatycznym zamykaniu. To tak jak będziesz miał stan bramy to jak najbardziej możesz ustawić auto zamknięcie lub o konkretniej porze dnia. A i jeszcze można wykorzystać do innych celów np. jak masz oświetlenie podwórka na Supli to zapali się automatycznie po zmroku i zgaśnie po zamknięciu lub z opóźnieniem itp.
pzygmunt

reett wrote: Sun Jul 21, 2024 7:54 pm BRAMA oraz FURTKA, czemu tak?
SBW ma dwa kanały sterujące. Domyślnie są ustawione do sterowania bramą i furtką ale możesz to zmienić.
Możesz zrezygnować z jednego kanału wyłączając go, albo zmienić jego funkcję np. na drugą bramę.
reett wrote: Sun Jul 21, 2024 7:54 pm 4 pozycję, ( załącznik) też nie wiem czemu tak jest
SBW-02 ma 4 kanały. Dwa sterujące i dwa do podłączenia czujników.
reett wrote: Sun Jul 21, 2024 7:54 pm Zeby pokazywało otwarcie bramy musze miec kontrakton?
Z Promatic 3 możesz czytać stan otwarcia z szarej kostki. Jeśli to u Ciebie nie zadziała to wtedy pozostaje podłączenie kontaktronu.
reett wrote: Sun Jul 21, 2024 7:54 pm czy impuls podawany wykryje ze brama jest otwarta i ją zamknięne np o 20:00
Jak będziesz miał działający czujnik otwarcia to możesz skorzystać z tej funkcji.

Podłączenie SBW:

Ustawienia DIP: A off, B on
A1 - 24V
A2 - 0V
11, 14 w miejsce zaznaczone na zielono.
IN1 pod jeden z zacisków w szarej kostce.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
reett

Z Promatic 3 możesz czytać stan otwarcia z szarej kostki. Jeśli to u Ciebie nie zadziała to wtedy pozostaje podłączenie kontaktronu.
reett wrote: Sun Jul 21, 2024 7:54 pm czy impuls podawany wykryje ze brama jest otwarta i ją zamknięne np o 20:00

Te napędy były bez czujnika otwarcia, że napisałeś ze może nie zadziałać?.
pzygmunt

Napędów jest cała masa i czasami się zdarza, że z jakiś powodów to co działa u jednych nie działa u drugich. Dlaczego tak się dzieje to nie odpowiem ponieważ specjalizuję się w napędach. Mogę przypuszczać, że może to wynikać z różnic w ustawieniach lub po prostu różnic w sprzęcie. Tak czy inaczej zawsze masz jakieś wyjście.
reett

pzygmunt wrote: Mon Jul 22, 2024 2:04 pm Napędów jest cała masa i czasami się zdarza, że z jakiś powodów to co działa u jednych nie działa u drugich. Dlaczego tak się dzieje to nie odpowiem ponieważ specjalizuję się w napędach. Mogę przypuszczać, że może to wynikać z różnic w ustawieniach lub po prostu różnic w sprzęcie. Tak czy inaczej zawsze masz jakieś wyjście.
Ok to sprobuje, a powiedz mi ten kontaktron musi byc podpiety w tej szarej kostce objetnie w ktorym gniezdzie?
Last edited by reett on Mon Jul 22, 2024 3:04 pm, edited 2 times in total.
pzygmunt

Kontaktronu nie podłączasz. Najpierw podłącz IN1 pod jeden z zacisków w szarej kostce (sprawdź eksperymentalnie). Jak to nie zadziała to wtedy rozważaj kontaktron.

Return to “ZAMEL SBW-02”