Wemos D1 mini stan po włączeniu zasilania

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
terminux

Mam Wemosa D1 mini zaprogramowanego jako otwieranie furtki, który działa super ale jest z nim jeden problem. Mianowicie po zaniku prądu i po włączeniu zasilania przekaźnik z automatu wchodzi na stan NC. Dopiero pierwsze wysterowanie z aplikacji powoduje odblokowanie przekaźnika i jego powrót do stanu NO. Potem działa już bezproblemowo.
Jest to o tyle niebezpieczne, że w przypadku braku zasilania 230V w nocy lub w czasie urlopu to brama zostałaby cały czas w stanie otwartym. Czy spotkał się już ktoś z takim problemem i znalazł rozwiązanie?
Robert Błaszczak

Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
terminux

Na GPI03 (RX).
Robert Błaszczak

W linkowanym dokumencie masz:
GPIO3.jpg
Zmień GPIO.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
myszektbg

Jak jest możliwość to najlepiej zmienić GPIO, ale są takie przekaźniki gdzie da się odwrócić sterowanie i stan wysoki go nie wyzwala. Chyba nawet są zworki do wyboru trybu.
Albert

myszektbg wrote: Thu Jul 25, 2024 1:52 pm Jak jest możliwość to najlepiej zmienić GPIO, ale są takie przekaźniki gdzie da się odwrócić sterowanie i stan wysoki go nie wyzwala. Chyba nawet są zworki do wyboru trybu.
Ale co Ci da ta zworka? Jak zmienisz zworkę to w appce przekaźnik będzie wyłączony a fizycznie włączony. I odwrotnie. Przy resecie esp dalej będzie cykał. Trzeba zmienić GPIO na inne( d1 d2 d5 d6 d7...)

Return to “Pomysły i koncepcje”