Cześć. Mam napęd BFT DEIMOS ULTRA BT A600 .
Chcę zrobić tak żeby podczas otwierania i zamykania bramy zapalało mi się światło lub swiatło mogło być odpalane poprzez strerowanie z SBW-02 . Dysyponuje lampą LED 24V o max. pobór mocy - 5.5W.
W załączeniu zdjęcie działającego podłączenia SBW i napędu.
BFT DEIMOS BT A600 podłaczenie dodatkowej lampy
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Sugeruję włączać lampę wyjściem AUX 0. AUX 3 wykorzystałbym jako sygnalizowanie otwartej bramy. Oczywiście pod warunkiem, że te wyjścia są wolne (nie potrafię tego stwierdzić w 100% po zdjęciu).
Czyli:
A1 - 26
IN1 - 27
Plus lampy pod 21
Minus lampy pod 50
51 pod 20.
Funkcję AUX 0 ustawiasz zgodnie z oczekiwaniami wg. tabeli "Konfiguracja wyjść AUX".
Funkcję AUX 3 ustawiasz na "Logika Aux= 1" i w cloud odwracasz logikę czujnika otwarcia.
Czyli:
A1 - 26
IN1 - 27
Plus lampy pod 21
Minus lampy pod 50
51 pod 20.
Funkcję AUX 0 ustawiasz zgodnie z oczekiwaniami wg. tabeli "Konfiguracja wyjść AUX".
Funkcję AUX 3 ustawiasz na "Logika Aux= 1" i w cloud odwracasz logikę czujnika otwarcia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
ok, wyjścia czy są wolne sprawdzę jak przestaine padać deszcz , ale w każdym razie dziękuje za szybka odpowiedź .
-
Niestety wyjścia 20 oraz 21 są zajęte . Dodam że sterowanie SBW działa niezalenie w trybie otwórz / zamnij bramę oraz otwórz / zamnknij bramę w funkcji furtki.
-
Co masz tam podłączone ?
Dlaczego w SBW nie używasz czujnika otwarcia ? Przez to nie zobaczysz w aplikacji czy brama jest otwarta oraz nie wykorzystasz automatyzacji włączny z tym, że nie załączysz oświetlenia Suplą w momencie otwarcia bramy. Jakich reguł oczekujesz w odniesieniu do zaświecenia oświetlenia ?
Dlaczego w SBW nie używasz czujnika otwarcia ? Przez to nie zobaczysz w aplikacji czy brama jest otwarta oraz nie wykorzystasz automatyzacji włączny z tym, że nie załączysz oświetlenia Suplą w momencie otwarcia bramy. Jakich reguł oczekujesz w odniesieniu do zaświecenia oświetlenia ?
-
Odpowiadając:
- po przewodach patrząc to albo przewody od lampa sygnalizacyjnej LED albo przewody od fotokomórki.
- gdyż nie wiem jak podłączyć poprawnie czujnik otwarcia.
Generalnie chciałem móc sterować otwarciem / zamknięciem bramy oraz otwarciem/ zamknięcie bramy w funkcji furtki (brama otwarta częściowo). Teraz do tego chciałem podłączyć lampę LED oświetlająca wjazd na posesje poprzez funkcje włącz/ wyłącz lampy dodatkowej LED podczas trwania cyklu otwarcie-zamkniecie bramy lub włączać/wyłączać lampę LED z poziomu SBW-02
- po przewodach patrząc to albo przewody od lampa sygnalizacyjnej LED albo przewody od fotokomórki.
- gdyż nie wiem jak podłączyć poprawnie czujnik otwarcia.
Generalnie chciałem móc sterować otwarciem / zamknięciem bramy oraz otwarciem/ zamknięcie bramy w funkcji furtki (brama otwarta częściowo). Teraz do tego chciałem podłączyć lampę LED oświetlająca wjazd na posesje poprzez funkcje włącz/ wyłącz lampy dodatkowej LED podczas trwania cyklu otwarcie-zamkniecie bramy lub włączać/wyłączać lampę LED z poziomu SBW-02
-
Kluczowe jest ustalić co tam jest i jaka funkcja jest obecnie ustawiona na AUX 0.lagozada wrote: Thu Jul 25, 2024 6:02 pm - po przewodach patrząc to albo przewody od lampa sygnalizacyjnej LED albo przewody od fotokomórki.
A1 - 26
IN1 - 27
-
20-21 to na 99% przewody lampy sygnalizacyjnej, jeśli taką posiadasz, to nie ma innego wyjścia w tym sterowniku żeby ją podpiąć.
Użyj 26-27 jako informacji do SBW o stanie bramy i wykorzystaj dodatkowy moduł Supla z ustawioną reakcją na otwarcie bramy, bo oba wyjścia w SBW masz zajęte i chcesz nadal korzystać z funkcji furtki.
Druga opcja użyj 26-27 do sterowania lampy którą chcesz dołożyć, a do stanu bramy dla SBW dołóż zewnętrzny kontaktron.
Użyj 26-27 jako informacji do SBW o stanie bramy i wykorzystaj dodatkowy moduł Supla z ustawioną reakcją na otwarcie bramy, bo oba wyjścia w SBW masz zajęte i chcesz nadal korzystać z funkcji furtki.
Druga opcja użyj 26-27 do sterowania lampy którą chcesz dołożyć, a do stanu bramy dla SBW dołóż zewnętrzny kontaktron.
-
@pzygmunt czujnik otwarcia podpiąłem zgodnie ze wskazówkami ale nie działa - powinienien zmienic logikę wyjscia na SCA?
@kiler88 dokładanie jest jak napisałeś - pod 20- 21 podpięty jest sygnalizator świetlny LED, dziękuje za podrzucone rozwiązanie.
@kiler88 dokładanie jest jak napisałeś - pod 20- 21 podpięty jest sygnalizator świetlny LED, dziękuje za podrzucone rozwiązanie.