Witam wszystkich serdecznie.
Jestem tu nowy, a trafiłem na suple poniewaz poszukuje rozwiązania dzięki któremu jestem w stanie stopniowo małymi krokami ogarnąć automatykę domowa.
Nie chce inwestować w gotówce stylu Grentona itd.
A biorąc pod uwagę fakt, że jestem na etapie wykańczania nowego budynku to dobry moment by nad pewnymi rzeczami pomyśleć.
I teraz moje pytanie do Was do znawców systemu Supła, jest takie co da radę ogarnąć w takim zakresie jaki mnie interesuje.
W budynku będzie rekuperacja, kominek z płaszczem wodnym, dwa obiegi grzewcze (dwa rozdzielacze z różnymi temperaturami, jeden 7 pętli grzejniki podtynkowe 3thermo, drugi 3 pętlę podłogowe).
Chciałbym by system był w miarę możliwości oparty na jednym tablecie centralnym, z poziomu którego będę mógł odczytywać dane z rekuperatora, tj temperatury , wilgotność, moc wentylatorów, oraz nim sterować.
Jeśli chodzi o kominek to tech sterowniki oferuje ST-392 zPID - pytanie czy w supli da się ogarnąć taka funkcjonalność? Chodzi o czujnik temp spalin, płaszcza, bufora górna i dolna, sterowanie 3-4 pompami obiegowymi.
Oraz system sterowania ogrzewaniem w domu, z możliwością zmiany temperatury i sterowanie w ten sposób zaworami termoelektryczny mi na rozdzielaczu.
Na etapie wykonywania instalacji elektrycznej, została ona stosownie rozbudowana, do każdego pomieszczenia został też doprowadzony UTP, a sama instalacja jest podzielona na duza ilość obwodów.
W razie co na wszelkie pytania odpowiem i dopowiem.
Pozdrawiam.
Supła - czy ogarnę automatykę domowa?
-
Bania
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Witaj, moim zdaniem bez problemu stworzysz automatykę domowa na Supla. Wszystko zależy jak chcesz to zrobić i czy chcesz "gotowce". W aplikacji Supla możesz mieć podgląd, więc nie wiem czy jest sens montować tablet "na sztywno", ponieważ poza domem też możesz sterować automatyką. Co do termopary możesz kupić konwerter i podłączyć ją z mikroprocesorem. Jeżeli masz jakieś sterowniki gotowe to z nich możesz "wyciągnąć" parametry pracy (jeżeli producent to przewidział, częstą praktyką jest Modbus RTU), aby nie duplikować czujników. Uważam, że jeżeli masz puszczony przewód UTP to możesz podłączyć mikrokontrolery razem w sieć a następnie jednostka centralna będzie odczytywać dane i wysyłać w chmure.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
https://github.com/anarhbania/Supla
-
Jarek1988
Witam.
Boni w jak największym stopniu chciałbym budować ten system od podstaw bez korzystania z gotowców.
Na chwilę gotowym sterownikiem jest ten w centrali rekuperacyjnej. Dowiem się czy producent przewidział komunikację po Modbus.
W pozostałym przypadku chciałbym sam budować system.
Myślałem o centralnym tablecie tak by każdy z domowników miał dostęp do regulacji.
Dodatkowo regulacja temperatury myślałem by odbywała się w ten sposób, że w pomieszczeniach byłby tylko czujnik ds18b20, natomiast regulacja odbywa się z poziomu centralnego tabletu, na którym będą również wszystkie inne informacje, z kominka, z reku, ze stacji pogodowej itd.
Boni w jak największym stopniu chciałbym budować ten system od podstaw bez korzystania z gotowców.
Na chwilę gotowym sterownikiem jest ten w centrali rekuperacyjnej. Dowiem się czy producent przewidział komunikację po Modbus.
W pozostałym przypadku chciałbym sam budować system.
Myślałem o centralnym tablecie tak by każdy z domowników miał dostęp do regulacji.
Dodatkowo regulacja temperatury myślałem by odbywała się w ten sposób, że w pomieszczeniach byłby tylko czujnik ds18b20, natomiast regulacja odbywa się z poziomu centralnego tabletu, na którym będą również wszystkie inne informacje, z kominka, z reku, ze stacji pogodowej itd.
-
Jarek1988
Dzięki Bania.
Więc najłatwiejsza cześć mam za sobą, czyli uzyskałem odpowiedź na pytanie czy można?
Już wiem, że można w supeli to ogarnąć.
Teraz pytanie jak?
Pierwsze co potrzebuje zrobić to sterowanie kominkiem.
Czy ciągnąć to w tym temacie czy założyć stosowny nowy temat, który może też komuś innemu się przyda?
Więc najłatwiejsza cześć mam za sobą, czyli uzyskałem odpowiedź na pytanie czy można?
Już wiem, że można w supeli to ogarnąć.
Teraz pytanie jak?
Pierwsze co potrzebuje zrobić to sterowanie kominkiem.
Czy ciągnąć to w tym temacie czy założyć stosowny nowy temat, który może też komuś innemu się przyda?
-
Bania
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Moim zdaniem poćwicz programowanie, żebyś poznał strukturę kodu Supla i zrobił sobie "bazę", np. na wirtualnych czujnikach temperatury itp.
Potrzebujesz:
- moduł ESP8266 z wbudowanym konwerterem np. CH340
- Arduino IDE + SuplaDevice (bibliotekę pobierzesz z github.com/SUPLA/supla-device)
- aplikacja Supla zainstalowana w telefonie
Potrzebujesz:
- Arduino IDE + SuplaDevice (bibliotekę pobierzesz z github.com/SUPLA/supla-device)
https://github.com/anarhbania/Supla
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Poprawka ESP32 , żadnego 8266Bania wrote: Sun Jul 28, 2024 3:07 pm Moim zdaniem poćwicz programowanie, żebyś poznał strukturę kodu Supla i zrobił sobie "bazę", np. na wirtualnych czujnikach temperatury itp.
Potrzebujesz:
-
Jarek1988
Ok. Dzięki za podpowiedzi, tak tez zrobię.
Poczytałem już sobie na temat ESP32 i widzę, że na jego podstawie oraz czujników ds18b20 i przekaźników spokojnie ogarnę system sterujący pracą kominka i pomp obiegowych.
Poczytałem już sobie na temat ESP32 i widzę, że na jego podstawie oraz czujników ds18b20 i przekaźników spokojnie ogarnę system sterujący pracą kominka i pomp obiegowych.
-
Jarek1988
Możecie mi podpowiedzieć jakie źródło zasilania wybrać do ESP32? Ogólnie, w pierwszym projekcie będzie pracowało ESP32 z przekaźnikami SSR 4 kanały i 6 czujników ds18b20. Będzie to system sterujący 3 pompami CO. Jakie dać źródło zasilania. Najlepiej jakaś przetwornice step down?
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jeśli ma tylko zasilać esp plus te przekaźniki to polecamJarek1988 wrote: Mon Jul 29, 2024 5:54 am Możecie mi podpowiedzieć jakie źródło zasilania wybrać do ESP32? Ogólnie, w pierwszym projekcie będzie pracowało ESP32 z przekaźnikami SSR 4 kanały i 6 czujników ds18b20. Będzie to system sterujący 3 pompami CO. Jakie dać źródło zasilania. Najlepiej jakaś przetwornice step down?
https://allegro.pl/oferta/hlk-pm01-zasi ... aMQAvD_BwE
link przykładowy
Jeśli masz możliwość to daj sobie zasilacz 5V na szynę DIN i niego zasilaj automatykę. Jeden do wszystkiego.
https://pietras-81.aqi.eco/