Supła - czy ogarnę automatykę domowa?

Jarek1988

Witam wszystkich serdecznie.
Jestem tu nowy, a trafiłem na suple poniewaz poszukuje rozwiązania dzięki któremu jestem w stanie stopniowo małymi krokami ogarnąć automatykę domowa.
Nie chce inwestować w gotówce stylu Grentona itd.
A biorąc pod uwagę fakt, że jestem na etapie wykańczania nowego budynku to dobry moment by nad pewnymi rzeczami pomyśleć.
I teraz moje pytanie do Was do znawców systemu Supła, jest takie co da radę ogarnąć w takim zakresie jaki mnie interesuje.
W budynku będzie rekuperacja, kominek z płaszczem wodnym, dwa obiegi grzewcze (dwa rozdzielacze z różnymi temperaturami, jeden 7 pętli grzejniki podtynkowe 3thermo, drugi 3 pętlę podłogowe).
Chciałbym by system był w miarę możliwości oparty na jednym tablecie centralnym, z poziomu którego będę mógł odczytywać dane z rekuperatora, tj temperatury , wilgotność, moc wentylatorów, oraz nim sterować.
Jeśli chodzi o kominek to tech sterowniki oferuje ST-392 zPID - pytanie czy w supli da się ogarnąć taka funkcjonalność? Chodzi o czujnik temp spalin, płaszcza, bufora górna i dolna, sterowanie 3-4 pompami obiegowymi.
Oraz system sterowania ogrzewaniem w domu, z możliwością zmiany temperatury i sterowanie w ten sposób zaworami termoelektryczny mi na rozdzielaczu.
Na etapie wykonywania instalacji elektrycznej, została ona stosownie rozbudowana, do każdego pomieszczenia został też doprowadzony UTP, a sama instalacja jest podzielona na duza ilość obwodów.
W razie co na wszelkie pytania odpowiem i dopowiem.
Pozdrawiam.
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Witaj, moim zdaniem bez problemu stworzysz automatykę domowa na Supla. Wszystko zależy jak chcesz to zrobić i czy chcesz "gotowce". W aplikacji Supla możesz mieć podgląd, więc nie wiem czy jest sens montować tablet "na sztywno", ponieważ poza domem też możesz sterować automatyką. Co do termopary możesz kupić konwerter i podłączyć ją z mikroprocesorem. Jeżeli masz jakieś sterowniki gotowe to z nich możesz "wyciągnąć" parametry pracy (jeżeli producent to przewidział, częstą praktyką jest Modbus RTU), aby nie duplikować czujników. Uważam, że jeżeli masz puszczony przewód UTP to możesz podłączyć mikrokontrolery razem w sieć a następnie jednostka centralna będzie odczytywać dane i wysyłać w chmure.

Pozdrawiam
https://github.com/anarhbania/Supla
Jarek1988

Witam.
Boni w jak największym stopniu chciałbym budować ten system od podstaw bez korzystania z gotowców.
Na chwilę gotowym sterownikiem jest ten w centrali rekuperacyjnej. Dowiem się czy producent przewidział komunikację po Modbus.
W pozostałym przypadku chciałbym sam budować system.
Myślałem o centralnym tablecie tak by każdy z domowników miał dostęp do regulacji.
Dodatkowo regulacja temperatury myślałem by odbywała się w ten sposób, że w pomieszczeniach byłby tylko czujnik ds18b20, natomiast regulacja odbywa się z poziomu centralnego tabletu, na którym będą również wszystkie inne informacje, z kominka, z reku, ze stacji pogodowej itd.
Bania

Więc uważam że małymi krokami możesz zacząć budowę tego systemu ;)
Jarek1988

Dzięki Bania.
Więc najłatwiejsza cześć mam za sobą, czyli uzyskałem odpowiedź na pytanie czy można?
Już wiem, że można w supeli to ogarnąć.
Teraz pytanie jak?
Pierwsze co potrzebuje zrobić to sterowanie kominkiem.
Czy ciągnąć to w tym temacie czy założyć stosowny nowy temat, który może też komuś innemu się przyda?
Bania

Moim zdaniem poćwicz programowanie, żebyś poznał strukturę kodu Supla i zrobił sobie "bazę", np. na wirtualnych czujnikach temperatury itp.

Potrzebujesz:
- moduł ESP8266 z wbudowanym konwerterem np. CH340
- Arduino IDE + SuplaDevice (bibliotekę pobierzesz z github.com/SUPLA/supla-device)
- aplikacja Supla zainstalowana w telefonie
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Bania wrote: Sun Jul 28, 2024 3:07 pm Moim zdaniem poćwicz programowanie, żebyś poznał strukturę kodu Supla i zrobił sobie "bazę", np. na wirtualnych czujnikach temperatury itp.

Potrzebujesz:
- moduł ESP8266 z wbudowanym konwerterem np. CH340
- Arduino IDE + SuplaDevice (bibliotekę pobierzesz z github.com/SUPLA/supla-device)
- aplikacja Supla zainstalowana w telefonie
Poprawka ESP32 , żadnego 8266
Jarek1988

Ok. Dzięki za podpowiedzi, tak tez zrobię.
Poczytałem już sobie na temat ESP32 i widzę, że na jego podstawie oraz czujników ds18b20 i przekaźników spokojnie ogarnę system sterujący pracą kominka i pomp obiegowych.
Jarek1988

Możecie mi podpowiedzieć jakie źródło zasilania wybrać do ESP32? Ogólnie, w pierwszym projekcie będzie pracowało ESP32 z przekaźnikami SSR 4 kanały i 6 czujników ds18b20. Będzie to system sterujący 3 pompami CO. Jakie dać źródło zasilania. Najlepiej jakaś przetwornice step down?
Pietras81
Been thanked: 1 time

Jarek1988 wrote: Mon Jul 29, 2024 5:54 am Możecie mi podpowiedzieć jakie źródło zasilania wybrać do ESP32? Ogólnie, w pierwszym projekcie będzie pracowało ESP32 z przekaźnikami SSR 4 kanały i 6 czujników ds18b20. Będzie to system sterujący 3 pompami CO. Jakie dać źródło zasilania. Najlepiej jakaś przetwornice step down?
Jeśli ma tylko zasilać esp plus te przekaźniki to polecam
https://allegro.pl/oferta/hlk-pm01-zasi ... aMQAvD_BwE

link przykładowy

Jeśli masz możliwość to daj sobie zasilacz 5V na szynę DIN i niego zasilaj automatykę. Jeden do wszystkiego.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Ogólna dyskusja”