Mam dziwny problem w mieszkaniu. Mam ustawioną suplę tak by komunikowała się po mqtt. Gdy klikam w przycisk dzwonkowy, home assistant łapie mi event i wyzwalam automatyzacje. Od pewnego czasu supla sama wysyła event na mqtt przez co zapala mi się światło. Dzieje się to głównie po 22 a często po 24. Kiedyś było to sporadyczne, teraz praktycznie codzienność. Gdzie mogę szukać jakkolwiek informacji czemu tak się dzieje? W logach HA mam info, że suppla wywołała trigger autmatyzacji
Ostatnio urządzenie zaktualizowałem i nie pomogło, teraz nawet dwie różne suple zachowują się w ten sposób
ROW-2 i nie wiadomo skąd triggery
-
Tego typu problem czasem występował przy przyciskach bistabilnych. Jak zostawały w pozycji "załączonej" i nagle znika zasilanie w sieci, to ROW jeszcze potrafił chwilę przeżyć, wykryć zanik fazy na przycisku i wysłać powiadomienie o zmianie stanu przycisku.
-
No ale to by wtedy wszytskie powinny tak reagować a jednak tylko jedna a teraz dwie tak robią
-
Jakie masz przyciski? Monostabilne (dzwonkowe) czy zwykłe bistabilne?
Czy mają jakieś podświetlenie?
Czy mają jakieś podświetlenie?
-
Mono w całym domu i bez podświetlania. Mam to zrobione tak, że supla jest tylko informacją o zdarzeniu więc fizycznie nie ona zapala światło a event po mqtt który leci do HA
-
Ile masz ROW-02? Problem jest na jednym czy kilku?
Używasz integracji MQTT przez serwer Supli, czy lokalnie?
Sprawdź jaki urządzenie ma uptiome (w apce supli ikona (i) lub sprawdź w MQTT explorer).
Sprawdź podłączenia elektryczne - czy wszystko jest dobrze dokręcone. Jeśli masz gdzieś zapasowy przycisk, to spróbuj go wymienić.
Trochę strzelam w ciemno, ale może coś pomoże
Używasz integracji MQTT przez serwer Supli, czy lokalnie?
Sprawdź jaki urządzenie ma uptiome (w apce supli ikona (i) lub sprawdź w MQTT explorer).
Sprawdź podłączenia elektryczne - czy wszystko jest dobrze dokręcone. Jeśli masz gdzieś zapasowy przycisk, to spróbuj go wymienić.
Trochę strzelam w ciemno, ale może coś pomoże

-
Problem był długo na jednym a teraz pojawił się na kolejnym
Chyba jakieś 8 sztuk
Uptime taki sam jak na innych urządzeniach ale jeszcze będę weryfikował gdy się znowu zapali
Poczekam gdy jeszcze raz to wystąpi
No to pytanie w takim razie o uptime, jeżeli nie było prądu to supla nie powinna wysyłać info gdy prąd się pojawi
Chyba jakieś 8 sztuk
Uptime taki sam jak na innych urządzeniach ale jeszcze będę weryfikował gdy się znowu zapali
Poczekam gdy jeszcze raz to wystąpi
No to pytanie w takim razie o uptime, jeżeli nie było prądu to supla nie powinna wysyłać info gdy prąd się pojawi
-
Jakie powiadomienie? Supla nie wysyła powiadomień gdy pojawia się prądszympulka wrote: Thu Aug 01, 2024 4:10 pm
-
event na matt - to miałem na myśli. Sorka za skrót myślowy