Sterowanie pompką obiegową CWU

wasilek

Hej,

Pomożecie jak rozwiązać os trony programowej poniższy temat. Opisze co mam i jak chcę aby to działało:
1) W każdym włączniku światła do łazienek mam suplę.
2) Pompka obiegowa też jest osuplowana.

O ile zapalenie światła włącza pompkę na określony czas (jest jako schodowy) i to jest ok, ale chcę zrobić tak, że np. jeżeli w ciągu kolejnej godziny znowu zostanie włączone światło w łazience to ma się nie uruchamiać, kolejne uruchomienie jest możliwe dopiero po upływie od poprzedniego....
No i jeszcze do tego wszystkiego, że to ma działać tylko w określonych godzinach, np. od 8 do 22.

Jak to ogarnąć?

Z góry wielkie dzięki za wszystkie pomysły ;)
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Zrób to na scenach.
Nie włączaj przekaźnika tylko scenę (wyzwalacz akcji, Wciśnięci 1x) która włączy przekaźniki a po tym opóźnienie np. godziny. Akcja "włącz scenę". Jeżeli będzie trwała to się nie wykona. Pozwoli Ci to zabezpieczyć się przed ciągły włączaniem.
Jeżeli chcesz więcej niż godzinę to musisz zrobić druga scenę, w której jest tylko opóźnienie a w pierwszej zamiast opóźnienia klika włączeń scen z godzinowym opóźnieniem.
1.png
2.png
3.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wasilek

uchnast.michal wrote: Thu Aug 29, 2024 7:07 pm Zrób to na scenach.

Dzięki za pomysł. Już mi trochę rozjaśniło zasadę działania.

Z bistabilnym (bo taki mam), to jak to rozwiązać? Jako przełączenie czy włączenie? Bo u mnie chcę dać za włącznikiem światła w łazience moduł i w sumie jego rola to tylko uruchomienie kolejnego, który będzie przy pompce cyrkulacyjnej. Oczywiście ekstra dostanę funkcję zapalania światła w łazience aplikacją ;) Pewnie tam wrzucę sonoffa mini z suplą, bo mam ich dużo i leżą od lat w skrzynce.
uchnast.michal

Dla włącznika światła w łazience:
Reakcje > Utwórz nową reakcję > Kiedy urządzenie zostanie włączone > Sceny > Twoja scena
Tak najprościej ;)
wasilek

uchnast.michal wrote: Fri Aug 30, 2024 2:37 pm Dla włącznika światła w łazience:
Reakcje > Utwórz nową reakcję > Kiedy urządzenie zostanie włączone > Sceny > Twoja scena
Tak najprościej ;)
Super :-) O to chodziło. Dzięki
Duch__
Been thanked: 6 times

Ja pokaże moje proste sterowanie do CWU, może ktoś wykorzysta.
Sterownik CWU.png
Pompa będzie kręcić jeśli:
- Będzie podane z harmonogramu 230V
- Termostat bimetaliczy przykręcony do rury nie będzie wyzwolony (że osiągnął temperaturę zadaną, w moim przypadku wersja na 30*C).

Żadnej zbędnej elektroniki (z wyjątkiem czegoś co nam w odpowiednim momencie poda 230V). W gruncie rzeczy to można by podać na stałe 230V, a pompa będzie kręciła dopóki termostat bimetaliczny nie osiągnie 30 stopni, następnie się wyłączy i włączy ponownie jak woda w rurce ostygnie. Z pomiarów wychodzi że musi ostygnąć do około 26-27 stopni.

Odpowiadając na pytanie czemu nie termostat rozłączający, bez przekaźnika. Otóż nie chciałem przykładać nic co przewodzi 230V bezpośrednio do rury z wodą. Wolę dmuchać na zimne.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
uchnast.michal

Duch__ wrote: Mon Oct 07, 2024 11:01 am Ja pokaże moje proste sterowanie do CWU, może ktoś wykorzysta.

Sterownik CWU.png

Pompa będzie kręcić jeśli:
- Będzie podane z harmonogramu 230V
- Termostat bimetaliczy przykręcony do rury nie będzie wyzwolony (że osiągnął temperaturę zadaną, w moim przypadku wersja na 30*C).

Żadnej zbędnej elektroniki (z wyjątkiem czegoś co nam w odpowiednim momencie poda 230V). W gruncie rzeczy to można by podać na stałe 230V, a pompa będzie kręciła dopóki termostat bimetaliczny nie osiągnie 30 stopni, następnie się wyłączy i włączy ponownie jak woda w rurce ostygnie. Z pomiarów wychodzi że musi ostygnąć do około 26-27 stopni.

Odpowiadając na pytanie czemu nie termostat rozłączający, bez przekaźnika. Otóż nie chciałem przykładać nic co przewodzi 230V bezpośrednio do rury z wodą. Wolę dmuchać na zimne.
Tylko czy utrzymanie ciepłej wody w obiegu gdy nikogo nie ma w domu jest pożądane? Można dodać wirtualny przekaźnik do warunku i go wyłącza w przypadku dłuższej nieobecności.
Duch__
Been thanked: 6 times

Dlatego zaznaczyłem na gniazdku gosund że 230V podawane z harmonogramu, żeby dla laika czytającego to było to łatwe do zrealizowania. Ustawia harmonogram na kręcenie kiedy jest obecny w domu i działa.

U mnie tak naprawdę to gniazdko dostaje sygnał z czujnika ruchu od systemu alarmowego. Kręce się po domu, zasilanie 230V jest podawane. Czujka nie wykrywa ruchu to nie nie ma podawanego zasilania. A o reszcie decyduje termostat bimetaliczny. Nic się zbędnie nie wychładza.

Return to “Ogólna dyskusja”