LEW-01 moc bierna pojemnościowa - dodatnia?

marekm72

Zauważyłem że o ile w MEW-01 odczyt mocy biernej jest ze znakiem (pojemnościowa ujemna, indukcyjna dodatnia), w LEW-01 jest inaczej: na mierzonym obwodzie mam obciążenie pojemnościowe (wiem że takie jest i potwierdza to również idący do przodu licznik energii biernej pojemnościowej widoczny w aplikacji Supla), jednak odczytywana w tej samej aplikacji moc bierna jest wartością dodatnią. Nie miałem pod ręką czegoś bardzo indukcyjnego by sprawdzić czy wtedy jest ujemna czy też dodatnia. To samo dotyczy też kąta fazowego (dla pojemnościowego w MEW-01 ujemny a w LEW-01 dodatni). Czy to jakiś błąd firmware (nowy produkt więc wszystko możliwe), ograniczenie sprzętowe (da się zmierzyć wartość bezwzględną ale bez znaku - no ale energia bierna jest zliczana prawidłowo z rozróżnieniem ind/poj) czy z jakiegoś powodu zamierzone? Moc czynna jest prawidłowo ze znakiem (mam PV i w słoneczny dzień jest ujemna a przybywa na liczniku energii czynnej zwróconej) więc nie wygląda to na odwrotne podłączenie.

EDIT - teraz sprawdziłem też z obciążeniem indukcyjnym, jest zliczana energia bierna indukcyjna, ale chwilowa moc bierna i kąt fazowy dodatnie (dla indukcyjnej prawidłowo, ale dla pojemnościowej powinny być ujemne). Da się to poprawić w firmware LEW-01 (obecnie mam najnowszy 2.8.61), czy to ograniczenie sprzętowe i jak potrzebuję ze znakiem to muszę mieć MEW-01 (wersja też najnowsza 2.8.61 i tu działa poprawnie)?
marekm72

Tak przy okazji porównując odczyty MEW-01 i LEW-01 widzę jeszcze jedną rozbieżność - przy mocy oddawanej z PV do sieci, współczynnik mocy dla MEW-01 jest dodatni a dla LEW-01 ujemny. I tutaj moim zdaniem matematycznie poprawnie jest w LEW-01 a trzeba by poprawić w MEW-01, dla fi około +/-pi (180 stopni) cos(fi) będzie bliski -1.

S=P+j*Q=|S|*exp(j*fi)
cos(fi)=P/|S|
sin(fi)=Q/|S|
tg(fi)=sin(fi)/cos(fi)=Q/P (to się pojawia w taryfach ZE i jak za dużo to każą płacić)

Swoją drogą temat jest nieoczywisty skoro twórcy norm też różnie przyjmowali - znalazłem stronę https://www.se.com/uk/en/faqs/FA212521/ z takim oto obrazkiem:
power-factor-sign-convention.gif
i moim zdaniem bardziej poprawna matematycznie jest wersja IEC (po lewej), cos(fi) tak zdefiniowany na wykresach będzie ciągły bez przeskoków między +1 a -1 przy obciążeniu w przybliżeniu rezystancyjnym.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL LEW-01”