Taka konfuzja ... wielokrotnie padają tutaj ostrzeżenia o nieużywaniu sonoffów (poza SV) do np. mierzenia temperatury z powodu braku izolacji galwanicznej. Jednakże basic chyba ma transformator i izolacja istnieje.
Ktoś to potwierdzi na 100% ?
Izolacja galwaniczna - Sonoff basic
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
Sonoff Basic ma transformator i w związku z tym, elektronika niskonapięciowa jest najprawodopoboeniej izolowana galwanicznie od N i L. Nie mam Basica u siebie, więc na 100% nie sprawdzę, ale weź multimetr na zwarcie i daj jedną końcówką do L w Basicu (oczywiście odłączony od wszystkiego) a drugą przejdź po pinach w okolicy ESP. Potem to samo na złączu N. Jeśli nigdzie nie ma zwarcia, to izolacja jest.
Natomiast w Sonoff Basic, przekaźnik jest na 230 V i to on nie jest izolowany.
Druga rzecz jest taka, że Sonoff Basic to zamknięta konstrukcja w obudowie, gdzie są tylko wejścia i wyjścia na napięcie sieciowe. W związku z tym elektronika w środku nie musi spełniać wymogów (np. związanych z zachowaniem minimalnych odległości między częsciami na 230 V, a na niskie napięcie), które musiałby spełniać, gdyby miał elementy niskonapięciowe wyciągnięte poza obudowę. Dlatego dokładanie do tego np. DS18B20 może nie być bezpieczene.
W kilku miejscach pisałem "może", "nie musi", itd. - oznacza to, że nie wiem czy tak jest, czy nie. Osobiście Basica nigdy nie miałem i nie używałem. A nawet jakbym miał, to nie znam się na wymogach dotyczących projektowania elektroniki i separacji napięć. Wiem, że takie wymogi są, ale na tym moja wiedza się kończy .
Basic to urządzenie w obudowie, za które odpowiada producent, dopóki nie zaczynasz otwierać obudwy i ingerować w elektronikę. Od tego momentu bierzesz na siebie pełną odpowiedzialność za to co robisz z tym urządzeniem.
Natomiast w Sonoff Basic, przekaźnik jest na 230 V i to on nie jest izolowany.
Druga rzecz jest taka, że Sonoff Basic to zamknięta konstrukcja w obudowie, gdzie są tylko wejścia i wyjścia na napięcie sieciowe. W związku z tym elektronika w środku nie musi spełniać wymogów (np. związanych z zachowaniem minimalnych odległości między częsciami na 230 V, a na niskie napięcie), które musiałby spełniać, gdyby miał elementy niskonapięciowe wyciągnięte poza obudowę. Dlatego dokładanie do tego np. DS18B20 może nie być bezpieczene.
W kilku miejscach pisałem "może", "nie musi", itd. - oznacza to, że nie wiem czy tak jest, czy nie. Osobiście Basica nigdy nie miałem i nie używałem. A nawet jakbym miał, to nie znam się na wymogach dotyczących projektowania elektroniki i separacji napięć. Wiem, że takie wymogi są, ale na tym moja wiedza się kończy .
Basic to urządzenie w obudowie, za które odpowiada producent, dopóki nie zaczynasz otwierać obudwy i ingerować w elektronikę. Od tego momentu bierzesz na siebie pełną odpowiedzialność za to co robisz z tym urządzeniem.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Multimetrem przejechałem już wcześniej po wyprowadzonych pinach (tx,rx,vcc,gnd)
Czyli generalnie potwierdzasz mój pogląd na ten temat Dzięki.
BTW: Co do obudowy w basicu i jej otwierania .... hmmm ... gdybyś miał to byś wiedział, że się sama otwiera jak mocniej złapiesz
BTW: Co do obudowy w basicu i jej otwierania .... hmmm ... gdybyś miał to byś wiedział, że się sama otwiera jak mocniej złapiesz
YoMan
-
Nie wiem co potwierdzam . Ogólnie na forum "Basic" urósł do poziomu mitu, ale to jest produkt, który w sumie spopularyzował niesamowicie domowe "IoT" i cały DIY.YoMan wrote: ↑Tue Sep 03, 2024 8:00 am Multimetrem przejechałem już wcześniej po wyprowadzonych pinach (tx,rx,vcc,gnd)
Natomiast uważam, że urządzenia powinny być używane zgodnie z tym, co producent dla nich przewidział. Basic nie nadaje się do bram, ani nie powinine być używany z tymi wystającymi DS18B20
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Problemem jest wilgoć/punkt rosy. Te urządzenia nie są projektowane do używania w warunkach zewnętrznych. Tam może być tak, że w odpowiednich warunkach płytka będzie po prostu "mokra" i izolacja galwaniczna nic nie da.
-
Tak dla wyjaśnienia ..... spytałem, ponieważ ten mit faktycznie narósł dość mocno.
@klew - potwierdziłeś, że "niby można ale nie zalecałbym" i też z takiego punktu widzenia wychodzę z podobnych powodów jak napisałeś (co do popularności to zobacz ile jest klonów tego !!!!!)
@pzygmunt - to jakby dla mnie jest już w ogóle jasne, gdybym, podkreślam "gdybym", już musiał coś takiego zrobić to basic do obudowy hermetycznej albo w pomieszczeniu i tylko ds na kabelkach na zewnątrz. Chyba nie ma nic suplowego do pomiaru temperatury do instalacji na zewnątrz.
Generalnie nie rzucam kamieniem, bo swoje mam za uszami w tym względzie (aczkolwiek to historia). Moje pytanie miało na celu bardziej zmierzenie się z tym mitem o braku izolacji i wyjaśnienie stanu rzeczy. O mini R2 nie pytam bo tam jest sprawa jasna (a wielu artystów podłącza tam ds ).
@klew - potwierdziłeś, że "niby można ale nie zalecałbym" i też z takiego punktu widzenia wychodzę z podobnych powodów jak napisałeś (co do popularności to zobacz ile jest klonów tego !!!!!)
@pzygmunt - to jakby dla mnie jest już w ogóle jasne, gdybym, podkreślam "gdybym", już musiał coś takiego zrobić to basic do obudowy hermetycznej albo w pomieszczeniu i tylko ds na kabelkach na zewnątrz. Chyba nie ma nic suplowego do pomiaru temperatury do instalacji na zewnątrz.
Generalnie nie rzucam kamieniem, bo swoje mam za uszami w tym względzie (aczkolwiek to historia). Moje pytanie miało na celu bardziej zmierzenie się z tym mitem o braku izolacji i wyjaśnienie stanu rzeczy. O mini R2 nie pytam bo tam jest sprawa jasna (a wielu artystów podłącza tam ds ).
YoMan
-
Ja też nie jestem elektronikiem ale nie raz widziałem jak on wygląda w środku - tak jak napisałeś obudowa otwiera się sama. Samo podłączenie DS to i może nie jest nic złego ale patrząc na pocięte ścieżki i pełno filmów jak przerobić go na bez napięciowy to już ranga tematu wzrasta i proszenie się o kłopoty. Mnie cały czas nurtuje jedno pytanie po co do bram gdzie mamy 12 czy 24V dawać urzadzenie na 230V. Niestety ludzie tego nie rozumieją.YoMan wrote: ↑Tue Sep 03, 2024 10:20 am Tak dla wyjaśnienia ..... spytałem, ponieważ ten mit faktycznie narósł dość mocno.
Co do termometru to masz THW które w razie w nawet jak się skropli woda i się spali to 5V krzywdy nie zrobi.
A sonoffa można zastąpić choćby wemosem i też będzie bezpieczny termometr na zew. z zasilaczem w skrzynce pod dachem.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Pozwolę sobie dodać, że jest kilka wersji płytek Sonoffa r2.
Do tego r4, który wygląda prawie tak samo ( poza procesorem) . Natomiast przylutowójac termometr do THW tracisz gwarancję na produkt. Także czekamy na termometr zewnętrzny od Auraton'a
Do tego r4, który wygląda prawie tak samo ( poza procesorem) . Natomiast przylutowójac termometr do THW tracisz gwarancję na produkt. Także czekamy na termometr zewnętrzny od Auraton'a
-
Co do THW-01 i gwarancji to nie wieże, że jeśli padnie i będzie przylutowany termometr to kolega Mirek nie pomoże.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Kupiłem 3 sztuki Sonoff Basic R2 z czujnikami 2x DS18B20. Zamontowałem je w szafkach rozdzielczych podłogówki, mierzą temp zasilania i powrotu w rozdzielaczach. Podłączone pod 230V. Bać się? Po zakupie zainteresowałem się tematem.