Izolacja galwaniczna - Sonoff basic

YoMan

Taka konfuzja ... wielokrotnie padają tutaj ostrzeżenia o nieużywaniu sonoffów (poza SV) do np. mierzenia temperatury z powodu braku izolacji galwanicznej. Jednakże basic chyba ma transformator i izolacja istnieje.
Ktoś to potwierdzi na 100% ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Sonoff Basic ma transformator i w związku z tym, elektronika niskonapięciowa jest najprawodopoboeniej izolowana galwanicznie od N i L. Nie mam Basica u siebie, więc na 100% nie sprawdzę, ale weź multimetr na zwarcie i daj jedną końcówką do L w Basicu (oczywiście odłączony od wszystkiego) a drugą przejdź po pinach w okolicy ESP. Potem to samo na złączu N. Jeśli nigdzie nie ma zwarcia, to izolacja jest.

Natomiast w Sonoff Basic, przekaźnik jest na 230 V i to on nie jest izolowany.
Druga rzecz jest taka, że Sonoff Basic to zamknięta konstrukcja w obudowie, gdzie są tylko wejścia i wyjścia na napięcie sieciowe. W związku z tym elektronika w środku nie musi spełniać wymogów (np. związanych z zachowaniem minimalnych odległości między częsciami na 230 V, a na niskie napięcie), które musiałby spełniać, gdyby miał elementy niskonapięciowe wyciągnięte poza obudowę. Dlatego dokładanie do tego np. DS18B20 może nie być bezpieczene.

W kilku miejscach pisałem "może", "nie musi", itd. - oznacza to, że nie wiem czy tak jest, czy nie. Osobiście Basica nigdy nie miałem i nie używałem. A nawet jakbym miał, to nie znam się na wymogach dotyczących projektowania elektroniki i separacji napięć. Wiem, że takie wymogi są, ale na tym moja wiedza się kończy :).

Basic to urządzenie w obudowie, za które odpowiada producent, dopóki nie zaczynasz otwierać obudwy i ingerować w elektronikę. Od tego momentu bierzesz na siebie pełną odpowiedzialność za to co robisz z tym urządzeniem.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
YoMan

Multimetrem przejechałem już wcześniej po wyprowadzonych pinach (tx,rx,vcc,gnd) :)

Czyli generalnie potwierdzasz mój pogląd na ten temat :) Dzięki.
BTW: Co do obudowy w basicu i jej otwierania .... hmmm ... gdybyś miał to byś wiedział, że się sama otwiera jak mocniej złapiesz :lol: :lol: :lol:
YoMan

YoMan wrote: Tue Sep 03, 2024 8:00 am Multimetrem przejechałem już wcześniej po wyprowadzonych pinach (tx,rx,vcc,gnd) :)

Czyli generalnie potwierdzasz mój pogląd na ten temat :) Dzięki.
BTW: Co do obudowy w basicu i jej otwierania .... hmmm ... gdybyś miał to byś wiedział, że się sama otwiera jak mocniej złapiesz :lol: :lol: :lol:
Nie wiem co potwierdzam ;). Ogólnie na forum "Basic" urósł do poziomu mitu, ale to jest produkt, który w sumie spopularyzował niesamowicie domowe "IoT" i cały DIY.
Natomiast uważam, że urządzenia powinny być używane zgodnie z tym, co producent dla nich przewidział. Basic nie nadaje się do bram, ani nie powinine być używany z tymi wystającymi DS18B20 :P
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
pzygmunt

Problemem jest wilgoć/punkt rosy. Te urządzenia nie są projektowane do używania w warunkach zewnętrznych. Tam może być tak, że w odpowiednich warunkach płytka będzie po prostu "mokra" i izolacja galwaniczna nic nie da.
YoMan

Tak dla wyjaśnienia ..... spytałem, ponieważ ten mit faktycznie narósł dość mocno.
@klew - potwierdziłeś, że "niby można ale nie zalecałbym" i też z takiego punktu widzenia wychodzę z podobnych powodów jak napisałeś (co do popularności to zobacz ile jest klonów tego !!!!!)
@pzygmunt - to jakby dla mnie jest już w ogóle jasne, gdybym, podkreślam "gdybym", już musiał coś takiego zrobić to basic do obudowy hermetycznej albo w pomieszczeniu i tylko ds na kabelkach na zewnątrz. Chyba nie ma nic suplowego do pomiaru temperatury do instalacji na zewnątrz.

Generalnie nie rzucam kamieniem, bo swoje mam za uszami w tym względzie (aczkolwiek to historia). Moje pytanie miało na celu bardziej zmierzenie się z tym mitem o braku izolacji i wyjaśnienie stanu rzeczy. O mini R2 nie pytam bo tam jest sprawa jasna (a wielu artystów podłącza tam ds :evil: ).
YoMan

YoMan wrote: Tue Sep 03, 2024 10:20 am Tak dla wyjaśnienia ..... spytałem, ponieważ ten mit faktycznie narósł dość mocno.
@klew - potwierdziłeś, że "niby można ale nie zalecałbym" i też z takiego punktu widzenia wychodzę z podobnych powodów jak napisałeś (co do popularności to zobacz ile jest klonów tego !!!!!)
@pzygmunt - to jakby dla mnie jest już w ogóle jasne, gdybym, podkreślam "gdybym", już musiał coś takiego zrobić to basic do obudowy hermetycznej albo w pomieszczeniu i tylko ds na kabelkach na zewnątrz. Chyba nie ma nic suplowego do pomiaru temperatury do instalacji na zewnątrz.

Generalnie nie rzucam kamieniem, bo swoje mam za uszami w tym względzie (aczkolwiek to historia). Moje pytanie miało na celu bardziej zmierzenie się z tym mitem o braku izolacji i wyjaśnienie stanu rzeczy. O mini R2 nie pytam bo tam jest sprawa jasna (a wielu artystów podłącza tam ds :evil: ).
Ja też nie jestem elektronikiem ale nie raz widziałem jak on wygląda w środku - tak jak napisałeś obudowa otwiera się sama. Samo podłączenie DS to i może nie jest nic złego ale patrząc na pocięte ścieżki i pełno filmów jak przerobić go na bez napięciowy to już ranga tematu wzrasta i proszenie się o kłopoty. Mnie cały czas nurtuje jedno pytanie po co do bram gdzie mamy 12 czy 24V dawać urzadzenie na 230V. Niestety ludzie tego nie rozumieją.
Co do termometru to masz THW które w razie w nawet jak się skropli woda i się spali to 5V krzywdy nie zrobi.
A sonoffa można zastąpić choćby wemosem i też będzie bezpieczny termometr na zew. z zasilaczem w skrzynce pod dachem.
https://pietras-81.aqi.eco/
lukasz06

Pozwolę sobie dodać, że jest kilka wersji płytek Sonoffa r2.
Do tego r4, który wygląda prawie tak samo ( poza procesorem) 😉. Natomiast przylutowójac termometr do THW tracisz gwarancję na produkt. Także czekamy na termometr zewnętrzny od Auraton'a😉
Pietras81

lukasz06 wrote: Tue Sep 03, 2024 12:13 pm Pozwolę sobie dodać, że jest kilka wersji płytek Sonoffa r2.
Do tego r4, który wygląda prawie tak samo ( poza procesorem) 😉. Natomiast przylutowójac termometr do THW tracisz gwarancję na produkt. Także czekamy na termometr zewnętrzny od Auraton'a😉
Co do THW-01 i gwarancji to nie wieże, że jeśli padnie i będzie przylutowany termometr to kolega Mirek nie pomoże. :D 😉
https://pietras-81.aqi.eco/
V8TPI

Kupiłem 3 sztuki Sonoff Basic R2 z czujnikami 2x DS18B20. Zamontowałem je w szafkach rozdzielczych podłogówki, mierzą temp zasilania i powrotu w rozdzielaczach. Podłączone pod 230V. Bać się? Po zakupie zainteresowałem się tematem.

Return to “Ogólna dyskusja”