Cześć, posiada ktoś schemat podłączenia Sbw02 z napędem Elektrobim KSE800S?
Posiadam do tego krańcówki.
Schemat kse jak poniżej;)
Podłączenie sbw 02 z napędem elektrobim kse800s
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
A1 +12
A2 CO (obok IR)
11 - CYKLICZNE
14 - CO (obok T)
IN1 można spróbować podłączyć (własną odpowiedzialność) pod OP lub CL przy czym może to negatywnie wpłynąć na działanie napędu. Są
jednak użytkownicy, którzy wpinają się z powodzeniem w krańcówki napędu.
Można też sprawdzić jak zachowuje się wyjście "LAMPA". Jeśli świeci tylko przy otwartej bramie i ten stan się utrzymuje to można to wyjście wykorzystać.
W przeciwnym razie A1 i IN1 pod zewnętrzny kontaktron.
A2 CO (obok IR)
11 - CYKLICZNE
14 - CO (obok T)
IN1 można spróbować podłączyć (własną odpowiedzialność) pod OP lub CL przy czym może to negatywnie wpłynąć na działanie napędu. Są
jednak użytkownicy, którzy wpinają się z powodzeniem w krańcówki napędu.
Można też sprawdzić jak zachowuje się wyjście "LAMPA". Jeśli świeci tylko przy otwartej bramie i ten stan się utrzymuje to można to wyjście wykorzystać.
W przeciwnym razie A1 i IN1 pod zewnętrzny kontaktron.
-
Dzięki, mam oddzielny zewnętrzny kontrakton.
Czyli wtedy zasilanie + i - podaje normalnie do a1 i a2, niezmiennie też 11 - CYKLICZNE 14 - CO (obok T).
A oddzielny kontrakton który mam wpinam do a1 oraz in1?
Czy jeśli na a1 będę miał podłączonego plusa to nie będzie przeszkadzać że 'zwarcie' na linii a1-in1 robię właśnie na plusie? Czy nie bezpieczniej było by na minusie czy poprostu to nie przeszkadza?
Czyli wtedy zasilanie + i - podaje normalnie do a1 i a2, niezmiennie też 11 - CYKLICZNE 14 - CO (obok T).
A oddzielny kontrakton który mam wpinam do a1 oraz in1?
Czy jeśli na a1 będę miał podłączonego plusa to nie będzie przeszkadzać że 'zwarcie' na linii a1-in1 robię właśnie na plusie? Czy nie bezpieczniej było by na minusie czy poprostu to nie przeszkadza?
-
Zasadnicze pytanie brzmi czy ten kontaktron jest już do czegoś podłączony ?
-
Nie. Jego przeznaczenie jest jedynie takie aby uzyskać w sterowniku/aplikacji informacje na temat otwarcia -zamknięcia bramy
-
Podłącz kontaktron do A1 i IN1.
-
Krancówki w elektrobimie są zasilane z AC czy DC ?
-
Z AC. Teoretycznie powinno działać podłączenie IN1 i IN2 do krańcówek, ale najpierw pomierzyłbym czy masa oznaczona jako CO jest wszędzie tą samą masą.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Często nie będzie działać. Sposób w jaki SBW przyjmuje to napięcie na IN1 i IN2 oraz budowa wejścia krańcówek na PCB bramy (nie chce tutaj rozrysowywać schematu ale już tą dyskusje z Mirkiem na Energetabie prowadziłem) powoduje, ze prawie zawsze będzie problem jeśli nie odseparuje się krańcówek czy to optotriakiem czy przekaźnikami.Robert Błaszczak wrote: Thu Sep 19, 2024 4:54 pm Z AC. Teoretycznie powinno działać podłączenie IN1 i IN2 do krańcówek, ale najpierw pomierzyłbym czy masa oznaczona jako CO jest wszędzie tą samą masą.
Do tego wystarczy bardzo niewielka różnica potencjałów (na poziomie 1V) pomiędzy wejściem AC a IN1 i IN2 aby SBW widziało to jako wyzwoloną krańcówkę.
Opcja do sprawdzenia jest dołożenie diody prostowniczej (takiej zwyczajnej 1N4001) lub podobnej tak aby odseparowac SBW od elektroniki.
wejście krańcówki na PCB bramy [A]---|>|-----[K] INx w SBW.
Chodzi o to aby SBW wykrywało poziom napiec ale samo nie podawało go do sterownika bramy. Takie podłączenie co prawda powoduje, ze SBW pracuje na jednej połówce sinusoidy ale to kompletnie nie ma znaczenia przy zasilaniu AC bo jak chłopaki z Supli pisali SBW "sampluje" to wejście przez 500ms zanim podejmuje akcje.