Jak sprawdzić, czy inteligentny licznik nie zawyża zużycia prądu?

Jaroni

Jak w temacie, od ponad roku mam wymieniony licznik na ten zdalnego odczytu i mam dużo wyższe zużycie prądu niż wcześniej, a żadnych innych nowych urządzeń podłączonych w domu i zmian nawyków. Jak sprawdzić, czy inteligentny licznik zdalnego odczytu nie zawyża zużycia prądu?
Jest jakieś tanie urządzenie Zamela, które może to sprawdzać i monitorować?
klew

Jaroni wrote: Wed Sep 18, 2024 12:31 pm Jak w temacie, od ponad roku mam wymieniony licznik na ten zdalnego odczytu i mam dużo wyższe zużycie prądu niż wcześniej, a żadnych innych nowych urządzeń podłączonych w domu i zmian nawyków. Jak sprawdzić, czy inteligentny licznik zdalnego odczytu nie zawyża zużycia prądu?
Jest jakieś tanie urządzenie Zamela, które może to sprawdzać i monitorować?
Można zamontować inny licznik i porównywać.
Z Zamela masz MEW-01 lub MEW-02 ETH (3-fazowe), lub LEW-01, LEW-02 (1-fazowe).
Możesz też dowolny inny licznik zamontować.

Natomiast każde urządzenie ma swoją dokładność i dopuszczalny błąd. Porównanie z jednym urządzeniem pewnie nie będzie miarodajne i zawsze można się kłócić, które wskazuje poprawnie :P

Co to znaczy "dużo większe zużycie niż rok wcześniej"? O ile większe?
Może to stary licznik zaniżał, albo, co jest najbardziej prawdopodobne - wzrosło Tobie zużycie? Jest wiele elementów wpływających na zużycie energii. Lodówki mają z tyłu "chłodnicę" - wystarczy trochę kurzu i już pracuje mniej wydajnie i zużywa więcej prądu. Albo jakaś zmiana nawyków.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
zokopian

Ja też kilka lat temu słyszałem, że nowe liczniki zawyżają zużycie. Założyłem dodatkowy licznik - MEW-01. Na dzień dzisiejszy na 30 MWh energii pobranej mam 80KWh różnicy na liczydłach :). Obstawiam, że stary liczni nie był tak dokładny i czuły jak nowy.
8x SRW-01, 1x SBW-01, 1x MEW-01,
1x TH 10, 7x Touch, 1x SV, 1x Basic R2,
2x S26, 4x mini, 2x POW R2, 1x S55,
3x Shelly 1, 1x nodemcu + BME 280,
2x H801. 4x Nous a1, 1x SP111, 1x NEO
1x MoesHouse, 1x SMTONOFF SMT002
1x Sonoff POW R3 25A
Jaroni

klew wrote: Wed Sep 18, 2024 1:06 pm Co to znaczy "dużo większe zużycie niż rok wcześniej"? O ile większe?
Może to stary licznik zaniżał, albo, co jest najbardziej prawdopodobne - wzrosło Tobie zużycie? Jest wiele elementów wpływających na zużycie energii. Lodówki mają z tyłu "chłodnicę" - wystarczy trochę kurzu i już pracuje mniej wydajnie i zużywa więcej prądu. Albo jakaś zmiana nawyków.
W 2019 roku w całym domu wymieniłem żarówki na LEDowe, zużycie prądu znacznie spadło, o ok. 150 kWh na dwa miesiące odczytowe. W lipcu 2023 roku Tauron wymienił u mnie licznik na inteligentny zdalnego odczytu i zużycie energii nagle wzrosło o ok. 150 kWh w dwa miesiące. Żadnych nowych urządzeń, żadnych zmian nawyków. Mnie nie ma teraz w kraju, a drugi użytkownik w domu wyjechał też w międzyczasie na 11 dni i powyłączał wszystkie bezpieczniki, zostawiając włączony tylko bezpiecznik dla kuchni, chodziła tylko lodówka. Okazuje się, że niby tylko ta lodówka zużyła przez te 11 dni 34 kWh. Czy to jest możliwe? Ta lodówka SMEG jest w tym domu od 25 lat i wcześniej, przed wymianą licznika na inteligentny nie było takiego zużycia prądu.

Jak nie mam tam możliwości pociągnięcia przewodu LAN, to w grę wchodzi tylko https://supla.zamel.com/product/monitor ... fn-mew-01/ ten?
Last edited by Jaroni on Wed Sep 18, 2024 3:54 pm, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak

25-letnia lodówka zapewne nie jest energooszczędna. A ile zużywa, to zależy od jej mocy chłodzącej. Powinno to być na tabliczce znamionowej.

Ile mogą zużywać lodówki: https://www.google.com/search?q=ile+kwh ... e&ie=UTF-8
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Jaroni

Nie mogę na niej znaleźć żadnej tabliczki znamionowej.

Zakres Zużycie energii Koszt
Dziennie 1,34 kWh
Miesięcznie 40,05 kWh

Hmm, to jak to się ma do moich 34 kWh w 11 dni? Podejrzana sprawa z tymi licznikami.
Robert Błaszczak

A masz 100% pewności, że na tym bezpieczniku z zasilania kuchni wszystkie pozostałe sprzęty zostały odłączone? Piekarnik z zegarkiem pobiera prąd, płyta indukcyjna pobiera prąd w czasie czuwania, nowoczesny ekspres do kawy w czasie czuwania pobiera prąd. Nawet okap ze sterowaniem elektronicznym pobiera prąd.
Sprawdziłeś, czy faktycznie radiator z tyłu lodówki nie jest zakurzony? Tak jak pisał Krzysiek, kurz słabe odprowadzenie ciepła wpływa na większe zużycie energii. Masz 100% pewności, że termostat jest sprawny lub nie jest ustawiony na max i agregat pracuje non-stop?
To co podałem w linku, to średnie wartości dla sprawnej lodówki.

Możesz kupić gniazdo z pomiarem zużycia energii (np. takie: https://www.mediaexpert.pl/dom/intelige ... mart-wi-fi) i podłączyć przez nie lodówkę. Będziesz mógł porównać pomiary.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Jaroni

Jeśli już, to chodził tylko zegarek od piekarnika i zegarek od mikrofalówki, płyty indukcyjnej nie ma, jest płyta gazowa, też Smeg od lat. Nic innego nie mogło pobierać prądu, jak tylko ta lodówka. Zobaczę, czy się da ją odkurzyć i trochę odsunę, a najlepiej, jak ją wyłączę na jakiś czas i sprawdzę. Te gniazdo z pomiarem zużycia energii też mogę zakupić. Ten Zamel MEW-01 to jest polski produkt czy chiński? Bo na allegro można go zakupić z Chin za 249 zł.
klew

MEW jest polski. Jakiś czas temu te chińskie aukcje się pojawiły. Prawdopodobnie to jakaś forma sondowania rynku, a nie faktyczna sprzedaż
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
Patryk

Z innego postu:
https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=185683#p185683
widać, że prawdopodobnie Masz jeszcze włączony "jakiś" router, sterownik bramy itd...
A to wszystko "pożera" jakieś Wat-y.
Wat do Wat-a i robią się kWh.

Return to “Sprzęt”