Problem w aplikacji - ikony grup kanałów

Majewski9999

Witajcie! U jednego z użytkowników (szanownej małżonki) korzystającego z mojego konta (posiada indywidualny identyfikator dostępu, odrębną - oczywiście - aplikację kliencką, wszystko zarejestrowane i przydzielone) występuje dziwne zjawisko po włączeniu wybranej grupy kanałów - zmieniają się ikonki (na włączone) wszystkich pozostałych grup. Na moim telefonie w tym samym czasie wszystko wygląda OK - ikona symbolizuje włączenie tylko jednej, wybranej grupy (poza tym wszystko działa też poprawnie - włączanie jednej grupy nie zmienia ikonek pozostałych grup). Problem występuje tylko na identyfikatorze dostępu / smartfonie małżonki - niezależnie od używanego telefonu (zmienialiśmy i sprawdzaliśmy). Apka na telefonie była instalowana, deinstalowana, instalowana na nowym telefonie, usuwane dane/cash itp. Usuwane identyfikatory dostępu, smartfony itd. Wciąż problem występuje. W załączeniu zdjęcia z tej samej chwili na telefonie małżonki i moim.

O co może chodzić?

A przy okazji - co wskazują te zielono-białe słupki obok grup kanałów?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Ikonki z boku pokazują stan poszczególnych kanałów z grupy.
U Ciebie widać że chyba 1 z dwóch jest włączony.
Czy żona ma dostęp do wszystkich kanałów z grupy? Jeśli nie, to jej telefon może widzieć np tylko jeden kanał, który u ciebie też jest włączony.
Ikona w grupie jest w stanie włączonym, gdy wszystkie kanały są włączone (wg tego co widzi dany telefon)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Majewski9999

Każda grupa składa się z 2 kanałów (zawór do podlewania + zawór główny). Każdy z zaworów jest przypisany do jednej lokalizacji. Ma ona dodane dwa identyfikatory dostępu - żony i mój. Czyli teoretycznie mamy dostęp do tego samego i do wszystkich grup/kanałów. Ogólnie w aplikacji wygląda wszystko identycznie . Do czasu włączenia przez małżonkę dowolnie wybranej grupy - wtedy "włączają" się wszystkie ikonki. Niby nie problem, ale nie wiadomo, która jest w danej chwili naprawdę włączona i którą wyłączyć.

W zakładce smartfony / aplikacje klienckie zmieniałem u żony ID dostępu na mój i z powrotem na jej indywidualny - bez rezultatu. Liczba aplikacji klienckich żony - bez znaczenia: jedna, dwie - zawsze to samo. Niezależnie, czy iphone, czy android.
klew

Majewski9999 wrote: Thu Sep 19, 2024 11:58 am
Wrzuć proszę screeny z Clouda gdzie widać konfigurację dwóch grup, oraz ustawienia lokalizacji i id dostępu.
Sprawdź też jak wyglądają kanały z tych grup w zakładce "kanały" na telefonie żony.
Majewski9999

Dziękuję za zainteresowanie. Przesyłam screeny.
Widoczność poszczególnych kanałów grup (oprócz zaworu głównego) jest wyłączona - więc w "kanałach" ich nie widzimy (aby zadziałały muszą włączyć się dwa przekaźniki - zaworu głównego i podlewającego daną sekcję).

Jeżeli na fotce są dane wrażliwe, proszę o sygnał ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Majewski9999 wrote: Thu Sep 19, 2024 12:21 pm Widoczność poszczególnych kanałów grup (oprócz zaworu głównego) jest wyłączona - więc w "kanałach" ich nie widzimy (aby zadziałały muszą włączyć się dwa przekaźniki - zaworu głównego i podlewającego daną sekcję).
Nie mam 100% pewności, jak to w apkach działa (temat sprawdza Michał, który się tym na codzień zajmuje).
Natomiast z tego opisu, wydaje mi się, że telefon żony zachowuje się poprawnie, a to Twój telefon zachowuje się dziwnie :P.
Wg mnie aby stan grupy był widoczny poprawnie (dla wszytkich kanałów), to telefon powinien mieć widoczne poszczególne kanały. Skoro tylko włącznik główny u żony jest widoczny, to też stan grupy jest wyświetlany na podstawie tego jednego kanału.

Pytanie dlaczego u Ciebie na telefonie widać stan pozostałych włączników, skoro one są ukryte...
Majewski9999

Dobry trop - po włączeniu "Pokaż w urządzeniach klienckich" poszczególnych kanałów - Grupy zaczęły na "problematycznym" telefonie wyświetlać się poprawnie (tzn.włącza się ikona tylko włączanej grupy). Z tym, że... gdy wcześniej (przed powyżej opisanym zabiegiem) udostępniłem lokalizację córce, na jej telefonie też wszystko działało prawidłowo (tak, jak na moim smartfonie). A na żony urządzeniu... nie :)

Słowem, bezużyteczne kanały (ich włączenie nic nie da, bo działają tylko w grupie, czyli w połączeniu z innym przekaźnikiem) muszą być widoczne w urządzeniach klienckich w sekcji Kanały?

OK - jak pisałem włączyłem widoczność - i wszystko zaczęło na tel. żony działać. Więc wyłączyłem widoczność niepotrzebnych kanałów... i DOBRE działanie pozostało na smartfonie małżonki. Włączenie jednej grupy nie powoduje zmiany pozostałych ikonek grupy.

Klew... dziękuję !!!
klew

Majewski9999 wrote: Thu Sep 19, 2024 1:04 pm Dobry trop - po włączeniu "Pokaż w urządzeniach klienckich" poszczególnych kanałów - Grupy zaczęły na "problematycznym" telefonie wyświetlać się poprawnie (tzn.włącza się ikona tylko włączanej grupy). Z tym, że... gdy wcześniej (przed powyżej opisanym zabiegiem) udostępniłem lokalizację córce, na jej telefonie też wszystko działało prawidłowo (tak, jak na moim smartfonie). A na żony urządzeniu... nie :)

Słowem, bezużyteczne kanały (ich włączenie nic nie da, bo działają tylko w grupie, czyli w połączeniu z innym przekaźnikiem) muszą być widoczne w urządzeniach klienckich w sekcji Kanały?

OK - jak pisałem włączyłem widoczność - i wszystko zaczęło na tel. żony działać. Więc wyłączyłem widoczność niepotrzebnych kanałów... i DOBRE działanie pozostało na smartfonie małżonki. Włączenie jednej grupy nie powoduje zmiany pozostałych ikonek grupy.

Klew... dziękuję !!!
Powiedzmy, że to obejście problemu, który jest w apkach.
Sprawdzimy to i jakoś poprawimy. Wg mnie sensowne jest widzenenie poprawnie stanu grupy, nawet jeśli telefon ma ukryte poszczególne kanały. Natomiast trzeba ten temat przemyśleć, aby czegoś innego nie zepsuć

Return to “Pomoc”