Obsługa drzwi wejściowych + automatyzacja

myxhir

Witajcie,

Chyba pierwszy taki "chwali post" jaki tutaj zamieszam ale jestem z tego dumny bo działa jak należy i dużo mi ułatwia a może ktoś też coś sobie podpatrzy :). Już kiedyś widziałem na forum posty ludzi który pisali jak sobie tam zrobić czujnik wykrycia zamknięcia drzwi. Z racji że miałem wolnego wemosa D1 mini i wolne kontaktrony satela po osuplowaniu skrzynki pocztowej dzięki koledze @Zibi postanowiłem sobie coś takie coś zmajstrować.
Od razu mówię estetycznie może w niektórych miejscach wygląda to tak na 4- ale tych elementów na co dzień nie widać a przy czasie musze to ogarnąć :D. Mianowicie w apce wygląda to w ten sposób czyli mam czujnik drzwi górnych dolnych, drzwi wejściowych i przekaźnik wirtualny do zarządzania scenami i reakcjami :). Całość zamknięta w pudełku jakie miałem po opaskach na rzep z Lidla, jedynie dostosowałem sobie jego wielkość aby weszło w skrzynkę teletechniczną jaką mam obok drzwi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myxhir

Następnie przyszła pora na czujniki tutaj mam jeden przyklejony na dole drzwi i to sprawa prosta, gorzej było wykminić jak wykrywać język zamka, myślałem o klasycznych kontaktronach mechanicznych ale problem był taki że język ma maksymalnie 7mm wolnej przestrzeni na maksymalnym wysunięciu. Dlatego wpadłem na może głupi i nie pomysł aby wykorzystać kontaktrony z magnesem, nie obyło się bez szlifu do magnesu tak aby był jak najsmuklejszy, na szerokość w pionie okazał się idealny poza tym język i tak chowa się cały a taśma piankowa załatwia mi dystans :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myxhir

tutaj czujniki na językach oraz wewnątrz wejścia, rusza się magnes a kontaktron przyklejony i doszlifowany tak ze wszedł mocno na wcisk a klej zabezpiecza, tego i tak nikt nie rusza :)
myxhir

tutaj jeszcze język wysunięty i przewody poprowadzone i podklejone na futrynie
myxhir

teraz jak to działa. mam odwrotną logikę bo drzwi zamknięte język schowany daje wykrycie co uznaję za stan drzwi otwarte, podwójne przekręcenie zamka powoduje ze kontaktron nie jest atakowany przez magnes i nie daje wykrycia - nie powinny się sklejać styki gdyż drzwi z reguły częściej są zamknięte, minus taki - otwarcie drzwi daje sygnał że zamki są zamknięte dlatego dodany został czujnik otwarcia drzwi.

Teraz jak to wszystko powiązałem
czujnik górny i dolny zamka
Stan wyłączony uruchamiam scene które uruchamia harmonogram ze o godzinie 21:30 co 5 min do godziny 22 wyrzuca mi komunikat o przekręceniu drzwi 2x w dolnym lub górnym zamku. Przekręcenie na maxa powoduje uruchomienie sceny wyłączającej ten harmonogram czyli nie dostaje już powiadomień

Czujnik drzwi on pełni dla mnie funkcje takie jak:
zawsze wychodząc z pilota RF podłączonego pod bramkę Sonoof RF uruchamiam scene wyjściowa lub z telefonu ale kluczyk jest pod ręką :). Scena wyjściowa opuszcza mi rolety od strony gdzie normalnie łatwo byłoby się włamać zimą -sąsiad miał taka akcje na 80 % a rolety od strony gdzie jest bezpiecznie na 40 tak aby trochę światła docierało natomiast uruchomienie tej sceny po 40 sek załącza przekaźnik scena wyjściowa aktywna gdzie mam wlasnie uzależnione poniższe reakcje.

Po otwarciu drzwi deaktywuję reakcją przekaźnik wirtualny i w zależności od pory dnia
-30 min po zachodzie słońca zapalam światło w korytarzu i salonie
-Jeśli otworze drzwi przed powyższym czasem to podnoszę rolety - jest na tyle widno ze bez sensu żeby były opuszczone ale na 15 sek załączam światło w korytarzu i salonie tak abym po ciemku nie był w mieszkaniu nim się rolety podniosą jest to tak zrobione ze obie sceny się nie wykonają naraz a fajnie uzupełniają :)
-Ponad to jeśli mam aktywny przekaźnik to 30 min po zachodzie opuszczam wszystkie rolety i tak "zazbrajam" tym mieszkanie. Parę razy miałem tak że zapomniałem opuścić rolety a było już ciemno i rolety nie wszystkie były w dole. Otwarcie drzwi powoduje wyłączenie tego harmonogramu poprzez scenę.
Oczywiście w supli mam jeszcze scenę która mi rozbraja całość w razie gdybym przypadkiem to nacisnął albo chciał wrócić do domu bez podnoszenia wszystkiego. Tutaj mam zastosowane opóźnienia ze te reakcje na czujnik drzwi działają po 500 ms a rozbrojenie deaktywuje przekaźnik i po 250 ms przerywa sceny które się aktywują po otwarciu tych drzwi
Manta

kanaly.PNG
jak mogę dodać takie ikonki ?
Yepestis

Manta wrote: Fri Sep 27, 2024 1:04 pm kanaly.PNG jak mogę dodać takie ikonki ?
Możesz skopiować stąd

https://www.alt-codes.net/
YoMan

Manta wrote: Fri Sep 27, 2024 1:04 pm kanaly.PNG jak mogę dodać takie ikonki ?
Chyba win + ;
YoMan

Można prosić o wyjaśnienie jak mam to zrobić .
YoMan

Manta wrote: Sat Sep 28, 2024 6:52 am Można prosić o wyjaśnienie jak mam to zrobić .
Nacisnąć jednocześnie klawisze "windows" oraz ";"
YoMan

Return to “Projekty użytkowników”