Przełącznik dotykowy do profilu LED współpracujący z esp8266

xzihen

Witajcie. Chciałbym wymienić ten mini moduł włącznika taśmy led 12V na IRF520N, który posłuży mi jako dimmer oraz włącznik dla tej taśmy LED.

Płytka, która mieści się w profilu LED ma około 1cm szerokości oraz posiada dotykowy wyłącznik. Poszukuje takiego włącznika dotykowego, który będzie w stanie współpracować z esp8266 podpięty pod jedno z GPIO. Resztę tematu ogarnę sam i prawdopodobnie wgram tam SUPLE ze względu na fakt, iż wszystko w tym mieszkaniu działa na niej.

Bardzo proszę o wskazanie znanego wam przełącznika tego rodzaju, który można kupić osobno lub całej takiej mini płytki z dotykowym przełącznikiem, który będzie funkcjonował przez mleczną nakładę na profilu LED.

Załączam zdjęcie aktualnego rozwiązania:
IMG_0507.jpeg
IMG_0508.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
jaku2k

Cześć,
na rynku jest fajny TTP223, ale nie wiem, czy zmieści się w profil.

wg hobbycomponents.com: Module dimensions: 14.5mm x 11mm
...więc może da radę.
Pozdrawiam
Jakub
xzihen

Niestety ten moduł nie zmieści się napewno. Jest za duży. Znalazłem za to driver AT42QT1012-TSHR, który według chat gpt powinien współpracować z esp8266 na zasadzie podawania stanu niskiego na gpio. Nie jestem bardzo biegły w elektronice, ale na tyle co pozwoliło mi odczytanie datasheet powinien być OK. Czy ktoś z was mógłby wypowiedzieć się czy faktycznie powinienem móc go zastosować? AI mówi, że montaż go pod osłoną profilu LED o grubości ok. 2mm nie będzie żadną przeszkodą.

Zamontowałbym go na kawału płytki prototypowej o szerokości 1cm w profilu i wyprowadziłbym 3 przewody do wemosa czy innej płytki z esp8266.

Załączam link to TME: https://www.tme.eu/pl/details/at42qt101 ... rrency=PLN
Pozdrawiam

Return to “Pomoc”