Sterownik listwy 230VAC

matrix0606

Witam szanowne grono.
Jakiś czas temu wymyśliłem sobie sterownik do listwy zasilającej, kupiłem taką jaka widoczna na fotce bo ma wewnątrz dużo miejsca.
Zaprojektowałem do tej listwy płytkę dla Wemos D1 Mini. Listwa okazała się przypadkiem mieć dodatkowy atut w postaci gniazd wyjściowych USB do ładowania urządzeń czyli na pokładzie trafił się beztransformatorowy zasilacz dający na wyjściu 5V. Napięcie zmierzone miernikiem uniwersalnym to 5.75V. Znając parametry wcześniej zaprojektowałem płytkę tak by wpuścić taką wartość napięcia na wejście +5V Wemosa D1 wiedząc, że dopuszczalne napięcie wejściowe tegoż Wemosa może sięgać 6V.
Po zlutowaniu wszystkiego zaczęło się fajnie, ponieważ układ zaczął pracować według założeń. Niestety po kilku chwilach Wemos zniknął z clouda.
Po pomiarach i przelutowaniu kilku elementów Wemosa, które i tak okazały się sprawne, wyszło, że Wemos uległ jakiemuś dziwnemu uszkodzeniu. Podanie mu napięcia 5V powoduje po kilku chwilach prawdopodobnie zadziałanie zabezpieczenia termicznego i Wemos się wyłącza. W tym czasie kiedy działa, pobiera prawie 300mA przy 5V napięcia zasilającego. Jeśli obniżę mu napięcie zasilania do 2.5V podawanego na wejście 3V3 Wemos się nie grzeje, tylko że takie napięcie to poziom LOW w układzie TTL.
Macie pomysł co mogło się wydarzyć, że podanie napięcia 5V grzeje Wemosa tak że się wyłącza, ale podanie 2.5V powoduje jego widoczność w cloudzie i "prawidłową" pracę?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
Adamo28

Miałem kiedyś kilka wemosów które resetowały się podczas bootowania / łączenia do wifi czyli momenty kiedy pobierały najwięcej energii. Dokładałem do pinu 3.3V dodatkowy kondensator 100uF i dzaiałały normalnie, coś było nie tak z regulatorami na płytce, może ta przetwornica w gniazdku daje jakieś posiekane napięcie, daj tam kondensator na próbę w 5V jakieś 1000uF i zobacz czy dalej będzie się wykrzaczał. Bo z postu wnioskuje że zakładasz jakieś przegrzanie a nie że rzeczywiście wemos robi się gorący ? Możesz zobaczyć też czy zachowuje się tak samo jak podasz to 5V przez usb a nie pin 5V, tam po drodze chyba jest jakaś dioda...
matrix0606

Adamo28 wrote: Thu Oct 03, 2024 9:07 pm Miałem kiedyś kilka wemosów które resetowały się podczas bootowania / łączenia do wifi czyli momenty kiedy pobierały najwięcej energii. Dokładałem do pinu 3.3V dodatkowy kondensator 100uF
Sprawdzę.
Adamo28 wrote: Thu Oct 03, 2024 9:07 pm(...) może ta przetwornica w gniazdku daje jakieś posiekane napięcie, daj tam kondensator na próbę w 5V jakieś 1000uF i zobacz czy dalej będzie się wykrzaczał.
Również sprawdzę, w zasadzie podłączę pod taki mały, prosty oscyloskop.
Adamo28 wrote: Thu Oct 03, 2024 9:07 pm... z postu wnioskuje że zakładasz jakieś przegrzanie a nie że rzeczywiście wemos robi się gorący ?
coś się robi gorące i wemos się wyłącza. Jak ostygnie to jest widoczny ponownie. Przynajmniej tak było do tej pory.
Adamo28 wrote: Thu Oct 03, 2024 9:07 pmMożesz zobaczyć też czy zachowuje się tak samo jak podasz to 5V przez usb a nie pin 5V, tam po drodze chyba jest jakaś dioda...
Wiesz że nie przyszło mi to do głowy? Podłączyłem go przez USB i nie działa. Coś padło na wejściu. Dioda na bank bo nawet w kierunku zaporowym pokazuje przebicie. Pytanie co więcej?
Poniżej obwód wejściowy zasilania wemosa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB

Return to “Projekty użytkowników”