Cześć
Potrzebuje u klientki zamontować sterownik do podgrzewania schodów zewnętrznych.
Obecnie ma ona zwykły termostat pokojowy, który oczywiście nie działa prawidłowo bo nie jest do tego.
Myślałem o tym żeby zamontować to: https://allegro.pl/oferta/czujnik-pomia ... 5137864525
I odpowiednio to wysterować aby uruchamiało ogrzewanie kiedy potrzeba.
Termostat zostawię jako ogranicznik temperatury do 5'C - ma czujnik zatopiony w schodach.
Są jakieś gotowe skrypty pod takie zastosowanie? Jak byście to wysterowali?
Sterownik do instalacji antyoblodzeniowej
-
To już lepiej poszukać modułu z przekaźnikiem i zrobić termostat na jednym urządzeniu a nie bawić się w skrypty
-
...uściślij pojęcie "kiedy potrzeba..." czyli kiedy potrzeba? Bo ja robilem koledze podobne rozwiazanie do sterowania podgrzewaczem tacy przy defroscie w pompie ciepla. I tam potrzeba kiedy jest sygnał z pompy "defrost" i temperatura jest ponizej zera. Te dwa warunki jak sa spelnione uruchamia sie podgrzewanie. Czyli... nie moze grzac zawsze jak jest minusowa trmperatura tylko musi byc jeszcze jeden warunek. Jaki?Michal Guz wrote: Fri Oct 04, 2024 8:04 am I odpowiednio to wysterować aby uruchamiało ogrzewanie kiedy potrzeba.
-
Ten sensor za długo na zewnątrz nie wytrzyma. Poza tym lepiej coś od razu z przekaźnikiem wtedy bedzie dzialac nawet jak braknie netu. Albo zamel gkw albo przeróbki z sonoffa, np. thr316Michal Guz wrote: Fri Oct 04, 2024 8:04 am Cześć
Potrzebuje u klientki zamontować sterownik do podgrzewania schodów zewnętrznych.
Obecnie ma ona zwykły termostat pokojowy, który oczywiście nie działa prawidłowo bo nie jest do tego.
Myślałem o tym żeby zamontować to: https://allegro.pl/oferta/czujnik-pomia ... 5137864525
I odpowiednio to wysterować aby uruchamiało ogrzewanie kiedy potrzeba.
Termostat zostawię jako ogranicznik temperatury do 5'C - ma czujnik zatopiony w schodach.
Są jakieś gotowe skrypty pod takie zastosowanie? Jak byście to wysterowali?
YoMan
-
Żeby było jaśniej powiem tak... przełącznik którym np włącza się i wyłącza samo to ogrzewanie też może być pierwszym warunkiem. Układ który włącza przekaźnik wg jakiegoś harmonogramu czasowego też może być pierwszym warunkiem, układ załączający grzałkę cyklicznie co jakiś czas, itd. Bo przecież jak grzałka będzie działać non stop przy temperaturze ujemnej to Twoja klientka nie wydoli finansowo za prąd i nie będzie miała kasy na następną usługęzzrr wrote: Fri Oct 04, 2024 8:40 am ...Czyli... nie moze grzac zawsze jak jest minusowa trmperatura tylko musi byc jeszcze jeden warunek. Jaki?