problem z scryptami / powiadmieniami

shimano73
Been thanked: 1 time

Hej ludzie , mam potrzebę kontrolować czy dane urządzenie jest online , jest to ważne urządzenie bo to sterownik oczyszczalni.
Na tej samej fazie zasilającej jest oświetlenie podjazdu , jedna z żarówek zrobiła zwarcie i wyleciało zasilanie całego garażu :( a że był weekend zauważyłem to po kilkunastu godzinach .
Aby nie dopuścić do podobnej sytuacji, stworzyłem sobie scenę na skryptach jako że urządzenie ma trzy kanały wygląda to tak

Code: Select all

{{ (not state(xxx). connected and not state(yyy). connected and not state(zzz). connected) }}
Scena wykonuje się co 30 min i gdy urządzenie starcie kontakt z serwerem wysyła powiadomienie.
No niestety średnio to działało , bardzo dużo fałszywych powiadomień.
Dziś zrobiłem tak, utworzyłem drugą identyczna scenę która wykonuje się 20s po pierwszej i dopiero ta druga wysyła powiadomienie , no i niestety wcale nie jest lepiej. Dlaczego tyle fałszywych powiadomień co jest nie tak ?
Jest na to jakiś lepszy sposób ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

shimano73 wrote: Tue Oct 15, 2024 3:33 pm Scena wykonuje się co 30 min i gdy urządzenie starcie kontakt z serwerem wysyła powiadomienie.
No niestety średnio to działało , bardzo dużo fałszywych powiadomień.
Dziś zrobiłem tak, utworzyłem drugą identyczna scenę która wykonuje się 20s po pierwszej i dopiero ta druga wysyła powiadomienie , no i niestety wcale nie jest lepiej. Dlaczego tyle fałszywych powiadomień co jest nie tak ?
Jest na to jakiś lepszy sposób ?
Zwiększ czas wykonania drugiej sceny z 20 s do 1 min. po pierwszej i sprawdź czy będzie OK. U mnie pomogło (utrata połączenia z bramą wjazdową).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Pomoc”