Przycisk do otwierania bramy SBW-02
-
Jak najprościej/najlepiej zrobić abym mógł z niezależnego przycisku (chodzi o jakiś fizyczny przycisk) otwierać i zamykać bramę i dodatkowo żebym miał choćby w postaci jakieś diody podgląd czy brama jest zamknięta czy otwarta. Z tego co szukałem to niestety nie ma czegoś takiego z supli?
-
Przewodowo możesz podłączyć dowolny przycisk dzwonkowy równolegle do zacisków 11,14/21,24.
Bezprzewodowo INW-01/RNW-01.
Gdzie tą diodę chcesz mieć ?
Możesz wykorzystać dotychczasowy czujnik otwarcia.
Bezprzewodowo INW-01/RNW-01.
Gdzie tą diodę chcesz mieć ?
Możesz wykorzystać dotychczasowy czujnik otwarcia.
-
Musisz mieć czujniki otw/zam przy bramie. Pod przyciskiem którym byś chciał tą bramę sterować dajesz moduł 2 kanałowy: pod 1 kanał dajesz wyzwalacz akcji a pod drugi podłączysz np diodę 230V (Legrand ma takie do serii Niloe) i w reakcji czujnika ustawiasz ten drugi kanał.
-
Tak myślę że jednokanałowy też może być gdyby ten przycisk był używany tylko jako wyzwalacz a nie sterowanie lokalnym przekaźnikiem.
-
Czyli że na przykład w ROW-02 można ustawić tak żeby wysyłał sygnał otwarcia bramy (SBW-01). Mam skonfigurowany SBW-01 i z aplikacji otwieram, zamykam bramę i prawidłowo pokazuje mi czy brama jest otwarta czy zamknięta. Mam też wolny ROW-02 ale nie mam pojęcia jak w nim ustawić aby po naciśnięciu przycisku otwierało bramę oczywiście zdalnie, bo nie mam możliwości poprowadzenia przewodu od ROW-02 do SBW-02.djalex wrote: Wed Oct 16, 2024 10:47 am Musisz mieć czujniki otw/zam przy bramie. Pod przyciskiem którym byś chciał tą bramę sterować dajesz moduł 2 kanałowy: pod 1 kanał dajesz wyzwalacz akcji a pod drugi podłączysz np diodę 230V (Legrand ma takie do serii Niloe) i w reakcji czujnika ustawiasz ten drugi kanał.
-
W cloud na jednym kanale np ROW-02 wchodzisz w zakładkę wyzwalacz akcji (ten który steruje lokalnym przekaźnikiem, w przypadku łącznika monostabilnego opisany jako "wciśniecie 1x) i tam ustawiasz że ma sterować bramą (SBW) a z kolei na SBW na kanale czujnika (kanałach jeśli masz 2 czujniki) ustawiasz reakcję w której wskazujesz kanał który ma być uruchomiony w ROW
-
Z drugą częścią poradziłem sobie bez problemu ustawiając w SBW-02 przy czujniku Reakcje dla "brama włączona" i "brama wyłączona" i działa bez problemowo to znaczy przypisany kanał ROW-02 załącza się/wyłącza zależnie od stanu bramy. Jednak tej pierwszej częsci nie ograniam, gdzie dokładnie znajdę tę zakładkę wyzwalacz akcji, nic takiego u siebie znaleźć nie mogę.djalex wrote: Sat Oct 19, 2024 9:09 am W cloud na jednym kanale np ROW-02 wchodzisz w zakładkę wyzwalacz akcji (ten który steruje lokalnym przekaźnikiem, w przypadku łącznika monostabilnego opisany jako "wciśniecie 1x) i tam ustawiasz że ma sterować bramą (SBW) a z kolei na SBW na kanale czujnika (kanałach jeśli masz 2 czujniki) ustawiasz reakcję w której wskazujesz kanał który ma być uruchomiony w ROW
-
To zacznij od aktualizacji softu w ROW