SBW-02 + Faac 455D i Dahua VTO2202F-P

cpu

Witam, aby sterować furtką przez SBW-02 musiałbym zasilić 24V z bramy kontaktron otwarcia furtki oraz elektrozaczep i w tym przypadku na ten elektrozaczep podać 12V czyli przez przetwornicę 24-12? Jest coś takiego możliwe żeby mieć możliwość otworzyć furtkę i przez Dahue i SBW-02?
W tej chwili do bramy podpięty sbw działa ok tylko po ponad 3 latach co chwilę gubi zasięg wifi - średnio co parę minut, więc chcę zamontować wersję ant i dodatkowo obsłużyć furtkę.
Bartekk

Cześć

Dokładnie tydzień temu zakończyłem ten temat. Mogę przypuszczać, że irytuje cię długie oczekiwanie na wyświetlenie funkcji odblokowania furtki w Dahua DMSS :). Niestety SBW maja zasilanie 24V, a z Dahua wyjdziesz tylko 12V. Osobiście poszedłem w Sonoff SV 1.0, idealny układ bo zasilasz napięciem z zakreu 5V-24V. Ja dodałem do układu kontraktron, termometr i wyjście na furtke. Na pewno zadtosuj tryb separacji zasilania ( łaczysz piny IN +, - oraz wylamujesz dwa rezystory).Całość kosztowała mnie 40zł wraz z hermetyczna obudową :) Jeśli potrzebujesz jakiś szczegółowych informacji co i jak podłączyć daj znać.
klew

SBW-02 można zasilić z 12-24 V.
Wejścia przekaźników są bezpotencjałowe, więc możesz tam dać różne napięcia
cpu

Dokładnie tempo działania DMSS i generalnie Dahua jest irytujące, ale jako, że obok sterownika bramy mam, rozdzielnie gdzie mam sporo miejsca i jest wpięty zasilacz 12V do elektrozaczepu chciałem to trochę lepiej ogarnąć i dodać możliwość sterowania elektrozaczepem niezależnie od DMSS/VTO.
Wszystko można zasilić z bramy tj. wziąć te 24V jak teraz, czujnik otwarcia mam wpięty w sygnalizatory świetlny więc brama jest ogarnięta, mogę to zasilanie podać dalej przez przetwornicę zrobić 12V na elektrozaczep, tylko jak to spiąć i czy to możliwe?
Elektrozaczep 12V z FAAC (24V przez przetwornice -> 12V), elektrozaczep jest podpięty pod COM i NO w VTO2202F-P i hmm nie ma jak za bardzo podejść z drugiej strony. Ewentualnie zostawić jak jest i podpiąć tylko kontaktron boczny żeby mieć stan otwarcia furtki - dzieciaki potrafią zostawić otwartą.
@Bartekk
A jak to ogarnąłeś? Bo mi zależy na sygnalizacji stanu otwarcia poza samą możliwością otwierania, brama ma lampkę która świeci kiedy jest otwarta więc to ok, do furtki montuję kontaktron boczny więc pozostaje sterowanie elektrozaczepem. VTO nie chcę likwidować bo akurat jako kamera spisuje się całkiem ok.
Bartekk

Ja zostawiłem 24V właśnie ze względu na VTO z Dahua. Polecam ci zostawić FAAC w spokoju i wziąć zasilanie z videodomofonu. Będziesz miał pewność że wszystko działa na tym samym zasilaniu i w razie czego nic złego się nie podzieje. Mam dokladnie ten sam typ Dahua VTO więc jak przemierzysz wyjścia ro zobaczysz że na 2 porcie od lewej masz +12V, a masę znajdziesz na naklejce. Bierzesz zasilanie pod Sonoff SV. Tam na GPIO przekaźnika nie podawaj napięcia +12V, tylko.podaj masę, która wziąłeś z VTO. Jutro zrobię ci zdjęcie i w razie czego rozpiszę jak podłączyć.
pzygmunt

cpu wrote: Wed Oct 16, 2024 6:51 pm elektrozaczep jest podpięty pod COM i NO w VTO2202F-P
A zasilanie ?
Bartekk

Zaczynamy od Dahua VTO2202F-P:
1. Z lewej strony drugi port (licząc od lewej) masz zasilanie 12V.
Podłączasz pod nie dwie rzeczy: zasilanie do Sonoff SV oraz zasilane do elektrozaczepu w furtce.
2. Po prawej stronie mostkujesz porty 1 i 4 (licząc od prawej), następnie wpinasz się drugim kablem obwodu z elektrozaczepu do portu nr 2 (licząc od prawej - port COM).
Tym sposobem masz załatwione sterowanie elektrozaczepem w furtce poprzez Dahua. Moje ustawienia w oprogramowaniu Dahua załączyłem ci na zdjęciu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bartekk

Teraz czas na Sonoff SV 1.0:
1. Postępujesz jak na załączonym zdjęciu tzn. mostkujesz piny IN (brązowy obwód), usuwasz rezystory i podajesz napięcie na piny 5-24V z Dahua (od lewej: GND podajesz na "- minus" oraz port nr 2 - "12V" podajesz na "+ plus" w Sonoff SV). Tym sposobem masz uruchomiony moduł Sonoffa.
2. Na schemacie połączenia masz wszystko opisane tzn. jak wyglądają połączenia w moim przypadku.
Pamiętaj tylko, żeby nie pomylić + i - na sonoff przy podpinaniu zasilania z Dahua.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
cpu

Dziękuję bardzo za pomoc.
Podmiana SBW-02 na wersję ANT rozwiązała problemy z zasięgiem - dziwne bo 3 lata nie było większych problemów, do ostatniego wł/wył zasilanie na kilka sekund z powodu wiatrów, jednak SBW-02 w domu nie ma problemu z zasięgiem - no nic będzie czekał na jakiś projekt.

Return to “ZAMEL SBW-02”