Problem z napędem bramy AWso2018 Pro Standard ( WIŚNIOWSKI )

pakobi

Dzień dobry,

niestety nie jestem osobą techniczną, ale mam od pewnego czasu problem z napędem bramy AWso2018 Pro Standard.
Brama model Modern AW.10.104 była montowana przez przedstawicieli firmy Wiśniowski w 2021 roku.
Brama zacina się z pozycji otwartej lub zamkniętej ( nie reaguje na pilota - nie działa wtedy lampka sygnalizacyjna , silnik nie wydaje żadnych dźwięków ).
Usterka uwidacznia się co któryś cykl, w pozostałym czasie napęd działa bez zarzutu.
Po zacięciu ( wysprzęglenie mechanizmu ) należy bramę przesunąć ręcznie kilka cm i po ponownym "zasprzęgleniu" brama zaczyna działać ( brama się otwiera i zamyka ).
W ostatnim czasie jednak zauważono, że po tych działaniach brama co któryś raz tylko się otwiera, a po całkowitym otwarciu ulega zacięciu. Wymieniono wyłącznik krańcowy - niestety nie pomogło. Niestety trudno tez znaleźć serwis, który chciałby podjechać do bramy ( każdy mówi, że w dniu podjazdu usterka powinna sie uwidocznić ) a niestety nie mam wiedzy w którym momencie brama przestanie prawidłowo działać.

Chciałbym zapytać czy ktoś z Państwa miał podobny problem? jaka może być przyczyna takiej sytuacji?

Z góry dziękuje za pomoc.
pzygmunt

W momencie wystąpienia usterki co widzisz na wyświetlaczu ?
pakobi

Po przyciśnięciu na pilocie przycisku zamykania na wyświetlaczu pojawia się kolejno: P, 3, E2
nt E2 ( znalazłem w instrukcji napędu AWso2018 takie informacje: brak reakcji na skutek przecięcia bariery optycznej, zatrzymanie na skutek przecięcia bariery optycznej )
pakobi

Po przyciśnięciu na pilocie przycisku zamykania na wyświetlaczu pojawia się kolejno: P, 3, E2
nt E2 stałe - JEST U MNIE brak reakcji na skutek przecięcia bariery optycznej,

zatrzymanie na skutek przecięcia bariery optycznej jak jest E2 pulsujące - U MNIE NIE WYSTĘPUJE
pzygmunt

Masz fotokomórki zamontowane ?
pakobi

Fotokomórki mam. "Wyglądają" czyste
pzygmunt

Może są uszkodzone albo przewód jest uszkodzony. Spróbuj je na kilka dni pominąć, tylko wtedy musisz szczególnie zwrócić uwagę na bezpieczeństwo. Fotokomórki możesz wyłączyć programowo. Możesz też sprawdzić multimetrem co się dzieje na zaciskach F-RX/F-TX w momencie wystąpienia błędu.
pakobi

Fotokomórki odłączyłem na gnieździe i niestety problem jest nadal. Temat jest trudny i jak przypuszczam jak ktoś podjedzie na serwis to powie do wymiany cała elektronika...
pzygmunt

Nie jestem pewien czy wyłączenie fotokomórek na gnieździe nie spowoduje innego problemu. Podłącz foto i wyłącze programowo.
pakobi

Przewody fotokomórek zostały sprawdzone i są dobre. Nie podoba mi się jedna kwestia:
poruszyłem rękę przed fotokomórką i nie usłyszałem żadnego kliknięcia ( brama była w trakcie błędu E2 ale to chyba nie ma znaczenia). Brak dżwięku sugerowałby uszkodzenie fotokomórek i czy gdyby fotokomórki były uszkodzone to przyczyna braku zamykania się bramy z pilota? na obecna chwilę brama tylko się otwiera

Return to “Ogólna dyskusja”