zależności temperatur

5janekjanek5

Jak w sterowniku z 3 czujnikami ustalić zależność temperatur tak aby temperatura w pomieszczeniu była w miare stała i była zależna od temperatury na grzejniku i na dworze ?
YoMan

5janekjanek5 wrote: Sun Oct 27, 2024 6:14 pm Jak w sterowniku z 3 czujnikami ustalić zależność temperatur tak aby temperatura w pomieszczeniu była w miare stała i była zależna od temperatury na grzejniku i na dworze ?
Nie rozumiem problemu. Zbyt lakonicznie. Po co temperatura na zewnątrz, żeby sterować temp wewnątrz? Opisz algorytm jak ma działać to może coś poradzimy (hasło "ustalić zależności" jest zbyt ogólne żeby się domyślić jakie to mają być zależności).
YoMan

Koledze pewnie chodziło o to, żeby sterować ogrzewaniem w zależności od temp zewnętrznej, pewnie krzywa grzewcza, czyli jak temperatura na zewnątrz spada, termostat od grzejnika ja podnosi. Ale nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem 😉
5janekjanek5

Jesteś blisko, postaram sie dokładniej opisać sprawe
A więc grzanie ma działać tylko wtedy gdy na zewnątrz (1) będzie 15` i mniej , a nie więcej jak 20`. A wewnątrz (2) od 20` do 25`
a na grzejniku (3) max do 40`
jeśli jakakolwiek temperatura będzie wyższa to grzanie jest zbędne ,
bo może sie zdarzyć ze w pomieszczeniu będzie na tyle wysoka tempera że grzanie jest niepotrzebne,
a na zewnątrz będzie temperatura przy której grzanie powinno sie załączyć.
A jeszcze inaczej jeśli w pomieszczeniu będzie 25` to pozostałe temperatury nie powinny mieć wpływu na załączenie przekaznika.
--------------------------------------------
Taki sam efekt byłby łącząc szeregowo w zestaw 3 takie moduły temperatury sonof z pojedyńczymi czujnikami z zadanymi przedziałami
temperatur.
Ale że dostępny jest w sprzedaży pojedyńczy moduł z trzema czujnikami więc chciałęm to na jednym zrobić o ile jest taka programowa możliwość.
YoMan

5janekjanek5 wrote: Sun Oct 27, 2024 9:45 pm Jesteś blisko, postaram sie dokładniej opisać sprawe
A więc grzanie ma działać tylko wtedy gdy na zewnątrz (1) będzie 15` i mniej , a nie więcej jak 20`. A wewnątrz (2) od 20` do 25`
a na grzejniku (3) max do 40`
jeśli jakakolwiek temperatura będzie wyższa to grzanie jest zbędne ,
bo może sie zdarzyć ze w pomieszczeniu będzie na tyle wysoka tempera że grzanie jest niepotrzebne,
a na zewnątrz będzie temperatura przy której grzanie powinno sie załączyć.
A jeszcze inaczej jeśli w pomieszczeniu będzie 25` to pozostałe temperatury nie powinny mieć wpływu na załączenie przekaznika.
--------------------------------------------
Taki sam efekt byłby łącząc szeregowo w zestaw 3 takie moduły temperatury sonof z pojedyńczymi czujnikami z zadanymi przedziałami
temperatur.
Ale że dostępny jest w sprzedaży pojedyńczy moduł z trzema czujnikami więc chciałęm to na jednym zrobić o ile jest taka programowa możliwość.
Algorytm na cloud raczej nie do wykonania. Może by się dało ogarnąć na skryptach (na 99% tak) chociaż nie wynika z tego co ma robić pomiędzy 15 a 20. Natomiast przemyśl czy twoje założenia są słuszne bo chyba nazbyt komplikujesz. Co do zasady mierzysz temp w pomieszczeniu i grzejesz jeżeli spadnie poniżej zadanej. Bez względu na temp zewnętrzną czy temperaturę grzejnika. Chcesz mieć 22 w pokoju to tak ma działać nieważne czy na zewnątrz 15 czy -10. Jeżeli dochodzi dodatkowe wysterowanie pieca lub pompy (lub coś podobnego) to w przypadku 1:1 ogarniesz reakcjami na cloud a w przypadku większej ilości takich modułów musisz zaprząc indywidualny soft lub skrypty.
YoMan

Skoro wspominasz o Sonoff to pewnie masz Basic z trzema DS-ami tak? Na dzień dobry można powiedzieć że to nie jest dobre rozwiązanie. Następnie o jakim ogrzewaniu mowa? Wodne? Co jest źródłem ciepła?
rokoshewsky

Cześć wszystkim,

Sądzę, że koledze chodzi o sterowanie krzywą grzewczą dla układu grzejącego o podwyższonej bezwładności (ogrzewanie podłogowe). Problem polega na tym, że taki układ powinien wykazywać się pewnego rodzaju proaktywnością w sterowaniu aby skutecznie podążać za zmianami temperatury na zewnątrz. Mam coś takiego zaimplementowane oryginalnie w ogrzewaniu Vaillanta ale nie jestem do końca pewien czy to jest najlepsze rozwiązanie. Mam zamiar zrobić porównanie w trakcie bardziej intensywnego sezonu grzewczego.

Jarek
Duch__

Proponuję przejść na grzanie za pomocą algorytmu PID. Układ sam dobierze moment grzania pod warunkiem odpowiedniego doboru nastaw regulatora P I D. Mam to u siebie, mocno testuje z piecem gazowym i działa rewelacyjnie. Zawczasu zaczyna dogrzewać żeby temperatura nie spadła poniżej, temp zadanej.
Last edited by Duch__ on Mon Oct 28, 2024 6:23 am, edited 1 time in total.
Image
klew

Temperature pokoju ustawisz na 22,5 z histerezą 5 (jako punkt środkowy). W termostacie ustawiasz dodatkowy termometr i na nim w termostacie ustawiasz max 40 stopni.
Całość włączasz i włączasz Reakcją na temperaturę zewnętrzną
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
YoMan

klew wrote: Mon Oct 28, 2024 6:22 am Temperature pokoju ustawisz na 22,5 z histerezą 5 (jako punkt środkowy). W termostacie ustawiasz dodatkowy termometr i na nim w termostacie ustawiasz max 40 stopni.
Całość włączasz i włączasz Reakcją na temperaturę zewnętrzną
Heh ... tego nie wymyśliłem
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”