Zmiana z esp8266 na esp32

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mam zagwozdkę. Szkic działa na wemosie d1 mini i chciałem przejść na esp32. Pod ręką jest c3 pico ale co bym nie wgrywał to (w najlepszym przypadku) szkic się resetuje i jest bootloop. Nie potrafię nic z logów wyczytać, może ktoś podpowie. Reset się odbywa się mniej więcej w tym miejscu:

Code: Select all

(...)
GPM[31]: config loaded successfully
GPM[31]: RefreshIntervalMs 5000 ms
RemoteDeviceConfig: Registering field 0x00000010
Clock: automaticTimeSync: 1
ESP-ROM:esp32c3-api1-20210207
Build:Feb  7 2021
rst:0x8 (TG1WDT_SYS_RST),boot:0xd (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
Saved PC:0x403820fe
SPIWP:0xee
mode:DIO, clock div:1
load:0x3fcd5820,len:0x1058
load:0x403cc710,len:0x8a8
load:0x403ce710,len:0x2fac
entry 0x403cc710
Main storage not configured
LittleFsConfig: config file size 68
LittleFsConfig: initializing storage from file...
LittleFsConfig: init result 1
# Param[bat_Lev_Mes] is not set
(...)
zastanawia mnie mały rozmiar LittleFsConfig: config file size 68, na 8266 jest LittleFsConfig: config file size 864
tak mi coś wygląda na jakiś problem z pamięcią ale nie ma żadnego exception
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To jest pełny log?
Sprawdź jakie gpio używasz.
Sprawdź też zasilanie. Esp32 lubi się resetować przy włączeniu wifi przy małej wydolności prądowej zasilania.
U mnie żaden esp32 na USB z kompa nie rusza
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan

klew wrote: Sun Oct 27, 2024 8:42 pm Sprawdź jakie gpio używasz.
i chyba tutaj jest problem :) ... tyle czasu a jeszcze takie zongi robię

To pytanie dodatkowe: ta płytka ma diodę rgb, która nie reaguje na digitalWrite (działa neopixelWrite(RGB_BUILTIN,255,255,255)) Co należy zrobić, żeby włączyć domyślne zachowanie diody w SUPLI? (mruganie szybkie, wolne, ciągle świecenie, etc)
YoMan
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

YoMan wrote: Sun Oct 27, 2024 11:21 pm
klew wrote: Sun Oct 27, 2024 8:42 pm Sprawdź jakie gpio używasz.
i chyba tutaj jest problem :) ... tyle czasu a jeszcze takie zongi robię

To pytanie dodatkowe: ta płytka ma diodę rgb, która nie reaguje na digitalWrite (działa neopixelWrite(RGB_BUILTIN,255,255,255)) Co należy zrobić, żeby włączyć domyślne zachowanie diody w SUPLI? (mruganie szybkie, wolne, ciągle świecenie, etc)
Też ostatnio "rozkminiałem" tą diodę ale pod innym kątem. Tak ją poznawałem że się uszkodziła. Zamawiałem na ALI i wymieniałem :P . Tylko że w C3 ZERO. Co do Twojego pytania to było by fajnie jak by ktoś powiedział czy to się da jakoś w miarę prosto zintegrować z SUPLĄ. Ale wydaje mi sie że to nie jest prosty temat. metoda diody dla SUPLI z tego co teraz patrzyłem bierze dwa parametry. nr GPIO, i wartość bool czy inwert. I zwraca na ten pin to co akurat w danym momencie jest właściwe. Trzeba by podać jakieś GPIO i monitorować jego stan. Jakaś funkcja musiała by czytać to GPIO w Loop i jak będzie HIGH uruchamiasz diodę jak LOW gasisz za pomocą tej biblioteki neopixel. A kolor to juz wybierasz w tej funkcji którą napisałeś. To wydaje mi się jedyna metoda. Ale gdyby ktoś z bardziej doświadczonych tu osób w tym temacie jeszcze sie wypowiedział było by dobrze
Jest też inna możliwość sterowania ta diodą. I można sterować całymi szeregami takich diodek WS2812 jak podłączysz do GPIO, u Ciebie chyba 7, oczywiście z innego też można. Znasz? Bo mogę Ci wstawić kod przykładowy.
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Da się,
Opcje są dwie.

1 latwiejszy,
użyć klasy io i w niej przypisać wartości high dla 255,255,255i analogicznie LOW 0,0,0
Oczywiście korzystając z fastled lub adafruit

2 trudniejszy,
Zbudowac swoją klasę na bazie tej z led cfg i a później w swoim konstruktorze przekazywać wartości dla ON i OFF.

Oba sposoby ostatnio meczylem , efekt fajny bo można sobie dowolny kolor użyć a nawet dowolna diodę na taśmie led, nie koniecznie pierwsza.

Zachęcam do spojrzenia do biblioteki i zobaczyć jak ta kkasa jest obsługiwana

Tak zdaje sobie sprawę że temat nie łatwy dla przeciętnego zjadacza chkeba
YoMan

radzik_r wrote: Mon Nov 11, 2024 12:47 am Da się,
Opcje są dwie.

1 latwiejszy,
użyć klasy io i w niej przypisać wartości high dla 255,255,255i analogicznie LOW 0,0,0
Oczywiście korzystając z fastled lub adafruit

2 trudniejszy,
Zbudowac swoją klasę na bazie tej z led cfg i a później w swoim konstruktorze przekazywać wartości dla ON i OFF.

Oba sposoby ostatnio meczylem , efekt fajny bo można sobie dowolny kolor użyć a nawet dowolna diodę na taśmie led, nie koniecznie pierwsza.

Zachęcam do spojrzenia do biblioteki i zobaczyć jak ta kkasa jest obsługiwana

Tak zdaje sobie sprawę że temat nie łatwy dla przeciętnego zjadacza chkeba
Z pomocą naszego wspólnego kolegi ogarnąłem temat. Mruga/ świeci na zielono, w trakcie działania zmieniam kolorki w zależności od tego co program robi. Poszedł sposób 1. Biblioteki arduino dla c3 pico już mają prosta obsługę rgb, nie potrzeba dodatkowo fastled/adafruit/neopixel.
YoMan

Return to “supla-dev”