Witam wszystkich,
Mam w domu podłączone sterowniki oparte na SUPLA.
Mam jeden sterownik, bodajże ROW-2 dwukanalowy ale używam tylko jednego kanalu.
Również mam przeprogramowane sterowniki Basic Sonoff do supli - zamawiałem ich poprzez Allegro i mi je zaprogramowali na SUPLA.
Mam problem prawie od samego początku - a teraz się nasilił ze sterownikami Sonoff - już prawie co dziennie mi się wyłączają i muszę i ch włączać ponownie w aplikacji. Czas od czasu przechodzą w stan nieaktywny gdzie muszę restartować ich.
To jest bardzo uciążliwe.
Rozumiem że może to zależeć od jakości internetu. Ale z oryginalnym Zamel-em nie mam żadnych problemów.
Tak wygląda jakby te sonofy były nie sterownikami lecz interfejsami zależnymi od internetu....
Co myślicie na ten temat? Czy to taka przepadłość tych sonoff-ów?
Co mogę z tym zrobić?
Supla Zamel VS Supla Sonoff
-
Gang
Większość z nas zaczynała z DIY albo chińczykami
One działają, są ok. Ale od czasu do czasu, albo po jakimś czasie coś zaczyna się dziać.
Efekt jest taki, że powoli przechodzimy na zamela i mamy święty spokój
Ja ma coraz więcej zamela, mimo że radzę sobie zarówno z programowaniem jak i lutowaniem jak trzeba.
zamel rox!
One działają, są ok. Ale od czasu do czasu, albo po jakimś czasie coś zaczyna się dziać.
Efekt jest taki, że powoli przechodzimy na zamela i mamy święty spokój
Ja ma coraz więcej zamela, mimo że radzę sobie zarówno z programowaniem jak i lutowaniem jak trzeba.
zamel rox!
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Podstawowe pytanie jak kolega wyżej napisał to jakie tam jest soft. Inna sprawa to może masz jakieś limity w routerze lub w miejscu instalacji sonoff-ów masz kiepski zasięg lub mocno zaszumiony kanał. Mogą być też po prostu uszkodzone.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Grin78
Właście bym powiedział że na poddaszu jest mniejszy zasięg gdzie jest Zamel, ale sonoffy są nawet niektóre blisko access point-ów i to na nich nie robi wrażenia.pzygmunt wrote: Wed Oct 30, 2024 12:46 pm Podstawowe pytanie jak kolega wyżej napisał to jakie tam jest soft. Inna sprawa to może masz jakieś limity w routerze lub w miejscu instalacji sonoff-ów masz kiepski zasięg lub mocno zaszumiony kanał. Mogą być też po prostu uszkodzone.
-
Grin78
Nie wiem - oprogramowania nie wgrywałem - zroblili to za mnie na Allegro za złotówkę - jak kupowałem od nich Sonoff-y.robertklepacki94 wrote: Wed Oct 30, 2024 12:04 pm Podstawowe pytanie jakie masz wgrane oprogramowanie w tych sonofach ?
Sprawdzisz to w Cloud jak wejdziesz bezpośrednio w zakładkę urządzenia.
Właśnie mi dręczy podstawowe pytanie - czy warto w to się bawić - jak same z siebie Sonoff-y mogą być niskiej jakości co się przekłąda na częste problemy.
Ale kupienie 4 Zemel-ów też trochę boli
Więc jestem w rozterce.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
"Sprawdzisz to w Cloud jak wejdziesz bezpośrednio w zakładkę urządzenia."Grin78 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:38 pmNie wiem - oprogramowania nie wgrywałem - zroblili to za mnie na Allegro za złotówkę - jak kupowałem od nich Sonoff-y.robertklepacki94 wrote: Wed Oct 30, 2024 12:04 pm Podstawowe pytanie jakie masz wgrane oprogramowanie w tych sonofach ?
Właśnie mi dręczy podstawowe pytanie - czy warto w to się bawić - jak same z siebie Sonoff-y mogą być niskiej jakości co się przekłąda na częste problemy.
Więc jestem w rozterce.
Jak powyżej.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Siła sygnału nie musi iść w parze z jakością. Były przypadki, że oddalenie urządzenia od routera rozwiązało problem bo jak się okazało w tamtym miejscu jakość zaszumionego kanału była niewystarczająca.Grin78 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:34 pm Właście bym powiedział że na poddaszu jest mniejszy zasięg gdzie jest Zamel, ale sonoffy są nawet niektóre blisko access point-ów i to na nich nie robi wrażenia.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Grin78
Ok ale wszystkie 4 sonoffy się znajdują w różnych miejscach i wszystkie mają problem, ale jeden Zamel - działą bez zarzutu.pzygmunt wrote: Wed Oct 30, 2024 2:48 pmSiła sygnału nie musi iść w parze z jakością. Były przypadki, że oddalenie urządzenia od routera rozwiązało problem bo jak się okazało w tamtym miejscu jakość zaszumionego kanału była niewystarczająca.Grin78 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:34 pm Właście bym powiedział że na poddaszu jest mniejszy zasięg gdzie jest Zamel, ale sonoffy są nawet niektóre blisko access point-ów i to na nich nie robi wrażenia.
Więc to nie kwestia sygnału czy zakłóceń tylko samych urządzeń
-
Grin78
Sonnofy maja 2.7.2robertklepacki94 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:47 pm"Sprawdzisz to w Cloud jak wejdziesz bezpośrednio w zakładkę urządzenia."Grin78 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:38 pmNie wiem - oprogramowania nie wgrywałem - zroblili to za mnie na Allegro za złotówkę - jak kupowałem od nich Sonoff-y.robertklepacki94 wrote: Wed Oct 30, 2024 12:04 pm Podstawowe pytanie jakie masz wgrane oprogramowanie w tych sonofach ?
Więc jestem w rozterce.
Jak powyżej.
Zamel ma 2.7.24
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.