Supla Zamel VS Supla Sonoff

Grin78

Witam wszystkich,

Mam w domu podłączone sterowniki oparte na SUPLA.
Mam jeden sterownik, bodajże ROW-2 dwukanalowy ale używam tylko jednego kanalu.
Również mam przeprogramowane sterowniki Basic Sonoff do supli - zamawiałem ich poprzez Allegro i mi je zaprogramowali na SUPLA.

Mam problem prawie od samego początku - a teraz się nasilił ze sterownikami Sonoff - już prawie co dziennie mi się wyłączają i muszę i ch włączać ponownie w aplikacji. Czas od czasu przechodzą w stan nieaktywny gdzie muszę restartować ich.
To jest bardzo uciążliwe.

Rozumiem że może to zależeć od jakości internetu. Ale z oryginalnym Zamel-em nie mam żadnych problemów.
Tak wygląda jakby te sonofy były nie sterownikami lecz interfejsami zależnymi od internetu....

Co myślicie na ten temat? Czy to taka przepadłość tych sonoff-ów?
Co mogę z tym zrobić?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Podstawowe pytanie jakie masz wgrane oprogramowanie w tych sonofach ?
Sprawdzisz to w Cloud jak wejdziesz bezpośrednio w zakładkę urządzenia.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Gang

Większość z nas zaczynała z DIY albo chińczykami ;)
One działają, są ok. Ale od czasu do czasu, albo po jakimś czasie coś zaczyna się dziać.
Efekt jest taki, że powoli przechodzimy na zamela i mamy święty spokój ;)
Ja ma coraz więcej zamela, mimo że radzę sobie zarówno z programowaniem jak i lutowaniem jak trzeba.

zamel rox!
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Podstawowe pytanie jak kolega wyżej napisał to jakie tam jest soft. Inna sprawa to może masz jakieś limity w routerze lub w miejscu instalacji sonoff-ów masz kiepski zasięg lub mocno zaszumiony kanał. Mogą być też po prostu uszkodzone.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Grin78

pzygmunt wrote: Wed Oct 30, 2024 12:46 pm Podstawowe pytanie jak kolega wyżej napisał to jakie tam jest soft. Inna sprawa to może masz jakieś limity w routerze lub w miejscu instalacji sonoff-ów masz kiepski zasięg lub mocno zaszumiony kanał. Mogą być też po prostu uszkodzone.
Właście bym powiedział że na poddaszu jest mniejszy zasięg gdzie jest Zamel, ale sonoffy są nawet niektóre blisko access point-ów i to na nich nie robi wrażenia.
Grin78

robertklepacki94 wrote: Wed Oct 30, 2024 12:04 pm Podstawowe pytanie jakie masz wgrane oprogramowanie w tych sonofach ?
Nie wiem - oprogramowania nie wgrywałem - zroblili to za mnie na Allegro za złotówkę - jak kupowałem od nich Sonoff-y.
Właśnie mi dręczy podstawowe pytanie - czy warto w to się bawić - jak same z siebie Sonoff-y mogą być niskiej jakości co się przekłąda na częste problemy.

Ale kupienie 4 Zemel-ów też trochę boli :)

Więc jestem w rozterce.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Grin78 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:38 pm
robertklepacki94 wrote: Wed Oct 30, 2024 12:04 pm Podstawowe pytanie jakie masz wgrane oprogramowanie w tych sonofach ?
Nie wiem - oprogramowania nie wgrywałem - zroblili to za mnie na Allegro za złotówkę - jak kupowałem od nich Sonoff-y.
Właśnie mi dręczy podstawowe pytanie - czy warto w to się bawić - jak same z siebie Sonoff-y mogą być niskiej jakości co się przekłąda na częste problemy.

Więc jestem w rozterce.
"Sprawdzisz to w Cloud jak wejdziesz bezpośrednio w zakładkę urządzenia."
Jak powyżej.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Grin78 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:34 pm Właście bym powiedział że na poddaszu jest mniejszy zasięg gdzie jest Zamel, ale sonoffy są nawet niektóre blisko access point-ów i to na nich nie robi wrażenia.
Siła sygnału nie musi iść w parze z jakością. Były przypadki, że oddalenie urządzenia od routera rozwiązało problem bo jak się okazało w tamtym miejscu jakość zaszumionego kanału była niewystarczająca.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Grin78

pzygmunt wrote: Wed Oct 30, 2024 2:48 pm
Grin78 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:34 pm Właście bym powiedział że na poddaszu jest mniejszy zasięg gdzie jest Zamel, ale sonoffy są nawet niektóre blisko access point-ów i to na nich nie robi wrażenia.
Siła sygnału nie musi iść w parze z jakością. Były przypadki, że oddalenie urządzenia od routera rozwiązało problem bo jak się okazało w tamtym miejscu jakość zaszumionego kanału była niewystarczająca.
Ok ale wszystkie 4 sonoffy się znajdują w różnych miejscach i wszystkie mają problem, ale jeden Zamel - działą bez zarzutu.
Więc to nie kwestia sygnału czy zakłóceń tylko samych urządzeń
Grin78

robertklepacki94 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:47 pm
Grin78 wrote: Wed Oct 30, 2024 1:38 pm

Więc jestem w rozterce.
"Sprawdzisz to w Cloud jak wejdziesz bezpośrednio w zakładkę urządzenia."
Jak powyżej.
Sonnofy maja 2.7.2
Zamel ma 2.7.24
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”