Problem z pomiarem temperatury

byniom
Been thanked: 1 time

Około miesiąca temu zrobiłem pomiar temperatury na wemosie oraz załączanie przekaźnika. Moduł miał służyć jako zdalne załączenie pieca gazowego za pomocą modułu termostatu w pokoju zrobionym w GG. Wszystko po podłączeniu ładnie chodziło aż po około 4-5 dniach moduł z z przekaźnikiem i 3 czujnikami temperatury przestał działać. Wyłączyłem ten moduł na około 1 min. ale nic to nie dało . Dopiero dłuższe wyłączenie na około 5 min pozwalało na ponowne uruchomienie modułu. Zrobiłem drugi moduł który załącza tylko przekaźnikiem a pierwszy ma pomiar tylko temperatury na zasilaniu i powrocie na grzejniki. Jak zwykle na początku wszystko działa przez kilka dni ale potem problem wraca ( tylko na module z czujnikami. Zmieniałem moduł wemosa na inny a potem zmieniałem na ESP32-s2 i cały czas problem wraca. Wszystko programowałem w GG. Moduł z czujnikami ma podpięte 3 szt ds18b20 pod D5 i przez rezystor 4,7kohm. Nie mam już koncepcji co może być przyczyną takiego zachowania , czy jakiś bufor pamięci się zapełnia ? a nawet gdyby tak było to dlaczego tak długo musi być bez napięcia aby się zresetować niezależnie czy to wemos czy esp32. W sumie to są mi potrzebne 2 czujniki i tak sobie myślę czy może zrobić tak aby oba czujniki były na oddzielnych portach. Do tej pory jak jakiś moduł mi się czasem zawiesił to wystarczyło na moment zdjąć napięcie i już się łączył a tutaj musi być taki długi czas. Czy ktoś miał taki podobny problem że przy takiej ilości czujników coś się działo ?
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Cześć, pewnie nie pomoże na opisany problem ale na pewno pomiar będzie bardziej stabilniejszy jak zmienisz rezystor na 3,3k. 4,7k na trzy DSy to trochę dużo i może im brakować prądu.

Jeśli chodzi o podział czujników na dwa różne wejścia to GG nie umożliwia takiej opcji, ale i tak 3 DSy na jednym wejściu nie powinny być problemem.

Return to “Pomoc”