Pzem 004-t

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Witam. Mam problem z tym licznikiem w wersji 3f.
Mam soft z GG i chciałbym go spiąć ze wspólnym Rx'em.
Ma ktoś rozpiskę jak to podłączyć pod wemos d1,
bo kombinuję i widzi mi tylko 1 fazę. Wiem, że kiedyś to działało.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Musisz ustawić każdego PZEM pod innym adresem. Jest temat na Forum.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukasz06

Chciałem bez adresowania to zrobić. Z adresowaniem działa, ale po zaniku którejś fazy w apce tego nie widzimy. Michał sprawdzał i nic nie może na to poradzić. Wygląda na to, że soft lub sama biblioteka tego nie wspiera. Postanowiłem, że sprawdzę to jeszcze bez adresowania.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Łukasz! Mam pytanie; czy restart samego ESP przywraca układ do normalnej pracy? Chodzi o połączenie na wspólnych pinach ze zmianą adresacji.
lukasz06

RomanG wrote: Sun Nov 10, 2024 5:46 pm Łukasz! Mam pytanie; czy restart samego ESP przywraca układ do normalnej pracy? Chodzi o połączenie na wspólnych pinach ze zmianą adresacji.
Tylko fizyczny restart ESP przywraca go do prawidłowych wskazań, jeśli mówimy o adresowaniu. Zresztą w tym temacie testowałem to :
viewtopic.php?t=8261&start=200
RomanG

lukasz06 wrote: Fri Oct 18, 2024 8:44 pm @Krycha po aktualizacji jest lepiej pod tym względem, że po resecie urządzenia pokazuje prawidłowo obciążone fazy. Przedtem reset nic nie zmieniał.
Edit: Ale tylko reset fizyczny (odłączenie od sieci modułu), Po resecie z clouda to nic nie zmienia
Trochę mnie to dziwi, bo reset z cloud-a w konfiguracji "przy wszystkich pinach osobno" przywracał prawidłowe działanie układu (sprawdzone).
Nawet myślałem, że ewentualne wdrożenie jakiegoś softowego resetu "co jakiś okres" mogłoby załatwić sprawę.
lukasz06

Jeśli dobrze pamiętam, to przywrócenie wszystkich faz powoduje, że układ działa prawidłowo.
RomanG

Co oznacza w Twoim sformułowaniu "przywrócenie wszystkich faz"?
Według mnie układ pomiarowy powinien być cały czas pod napięciem, bo jakikolwiek brak zasilania mógłby zaburzyć pomiar.
Nie wiem, jak zachowuje się ESP, jeżeli nie otrzyma odpowiedzi od PZEM-a (w przypadku braku jego zasilania). Być może to powoduje problem z zawieszaniem się pomiarów, bo ESP potrzebuje jakiejś wartości (zero też jest wartością). Gdybam, bo nie wiem! :)
lukasz06

"przywrócenie wszystkich faz" to podanie fazy na pzem np włączenie żarówki 😉 Wiem, że taka sytuacja występuje rzadko, gdy nie ma którejś fazy. Jednak liczniki typu Mew01 pokazują zanik fazy. Nie wiem czy jest to kwestia softu?
Ps. Zrestartowanie urządzenia przez Cloud "przywraca go do normalności", nawet jeśli brakuje mu którejś fazy. Sprawdzone w konfiguracji 6 gpio
lukasz06

@Klew, czy możesz coś pomoc w tym temacie?.

Return to “Pomoc”