Wyzwalacz akcji + timer lokalnie

Kuba.DeX

Czołem,
Wymyśliłem sobie sterownik do wentylatora łazienkowego, zależy mi żeby działał lokalnie. Zrobiłem warunkowanie przekaźnika w oparciu o wilgotność, włącz powyzej X, wyłącz poniżej Y. Po testach okazało się, że działa fajnie, tylko bardzo często się wyłącza, bo wilgotność spadła poniżej progu. Wymyśliłem wtedy, żeby zrobić cos podobnego jak kiedyś miałem w wentylatorze z wbudowanym higrometrem - oprócz wilgotności załączenia ustawiało sie czas przez jakiś ma działać po uruchomieniu. Zmieniłem zatem kanał na włącznik schodowy, ustawiłem czas, Y dałem na 0. Działa, ale... Jeżeli zadany czas minie a wilgotność dalej będzie powyżej X, wentylator wyłącza się i już nie włączy się więcej do czasu aż nie przejdzie tej wartości "od dołu".

Ktoś ma pomysł jak lokalnie wymusić podtrzymanie w warunkowaniu w przypadku jeżeli przekaźnik został wyłączony, ale warunek dalej jest spełniany?
lukfud

Kuba.DeX wrote: Sun Nov 10, 2024 10:14 pm Ktoś ma pomysł jak lokalnie wymusić podtrzymanie w warunkowaniu w przypadku jeżeli przekaźnik został wyłączony, ale warunek dalej jest spełniany?
Dedykowany soft lub HA i Node-Red (tak mam zrobione u siebie)
https://www.facebook.com/groups/supladiy/

Return to “GUI Generic”