ModbusSlave 1.1.0

Bania

Cześć, napisałem bibliotekę dla Modbus Slave. Wiem, w internecie jest pełno takich bibliotek, ale uważam, że moja jest dla początkującego najbardziej przejrzysta i prosta do zastosowania. Dodatkowo zawiera minimalną ilość kodu, więc może się przydać dla modułów z mniejszą ilością pamięci jak np. ESP 8285. Osobiście testowałem to właśnie na procesorze ESP 8285 oraz 8266 w środowisku Arduino IDE. Zapraszam grono do testowania.

Aktualizacja (wersja 1.1.0):
- poprawiono przykłady (dodano status Supli)

Aktualizacja (wersja 1.0.9):
- drobne poprawki
- dodałem konfiguracje pinu REDE (nadawanie / odbieranie)
- dodałem przykład z zegarem
- dodałem przykład z błędem komunikacji
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Bania on Sat Feb 08, 2025 9:47 am, edited 10 times in total.
Adamo28

Hej, mam pytanie, przy zwykłym esp8266 potrzebuje dodatkowy konwerter żeby się połączyć bezpośrednio z np falownikiem od PV po RS485 jeśli poziom napięcia sygnałów się będzie zgadzał? Czy mam martwić się tylko żeby poziom napięcia GPIO się zgodził i będzie to "gadać"? Fajnie że w przykładach dałeś kanały ogólnego przeznaczenia, fajna robota. Dzięki
Bania

Cześć, ESP8266 nie ma wbudowanego RS485, więc trzeba kupić konwerter UART <-> RS485. Przy okazji ten konwerter w jakimś stopniu separuje ESP8266. Ogólnie do testów korzystam z konwertera HW-0519 (nie trzeba pamiętać o przełączeniu w tryb TX lub RX). Biblioteka jest napisana w trybie SLAVE. Urządzenie nadrzędne (MASTER) komunikuje się z urządzeniem podrzędnym (SLAVE). Moim zdaniem zwykle PV są w trybie SLAVE. W bibliotekach Supla jest https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... c/supla/pv

Ogólnie piszę podobną bibliotekę dla trybu MASTER, też na zasadzie zapisywania zmiennych w tablicy i tą tablicą operować w Supla, bo moim zdaniem kod przez to staje się czytelniejszy. Dodatkowo jeśli ktoś chce zagłębić i poznać temat MODBUS, to moim zdaniem biblioteka jest tak prosto napisana, że jest ktoś w stanie zrozumieć "co ona robi".

Zasada działania MODBUS: MASTER wysyła zapytanie do SLAVE, SLAVE odpowiada do MASTER. W układzie MODBUS może być tylko jeden MASTER.

Return to “Projekty użytkowników”