Zasuplowałem sonoff rf bridge v. 2.2 z GUI generic
Teraz mam odczytany jeden kod a 1 domyślny przekaźnik jaki był od razu
na GPIO12 - nie idzie to ustawić żadnego AT tzn ustawić idzie ale nie idzie zapisać, nie wiem dlaczego w ogóle ten przekaźnik ma 2 AT (??) i jest jakiś dziwny chociaż jak zapisałem kod pilota na nim to zadziałał na włączenie tego "przekaźnika" ale AT się nie da ustawić
Dodałem drugi na GPIOvirtual w konfiguracji wpisałem ten kod co odczytałem w kontrolce załącz
w cloud dodałem AT i tu już dało radę zapisać, no i ten przekaźnik 2 dziala jak zaplanowałem:
czyli jeden klik przełącz włącznik A
2 kliki przełącz włacznik B
Mam zamiar dodać minimum 7 takich przekaźników na GPIOvirtual i po podłączać różne piloty i dodać do nich AT w cloud liczę że zadziała
A teraz pytania:
1. Które z tych opcji generacji w GG jakie ustawiłem są niepotrzebne?
Płytka sonoff rf
Konfiguracja (led, config)
Aktualizacja przez WWW
Dostępne gui podczas pracy
Przekaźniki
Przyciski ??
Wyzwalacze akcji ?
Pushover ???
Linki bezpośrednie ???
Bramka RF 344/433
2. Czy jak ustawię w przekaźniku nadaj i wpisze kod to będę w stanie z apki w supli zasymulować takiego pilota RF?
3. Ile tych przekaźników da radę obsłużyć (kodów pilota) czy to zalezy od wielkosci softu ?
4. Jeden z przekaźników będzie przychwytywał dzwonek do drzwi, chcę to wykorzystać do powiadomienia ba telefon ("Ktos dzwoni do drzwi" / "Ktoś dzwoni do furtki" (2 kody), wiec powiadomienie ustawiać z poziomu modułu czy cloud?
5. Czy jak kiedyś dodam kolejny przekaźnik to będzie trzeba usunąć mostek w cloud i konfigurować od nowa?
6.Dlaczego w supli trzeba robić przecinanie ścieżek (HW MOD) a w tasmocie podobno działa bez tego?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zasuplowana bramka Sonoff RF Bridge - pytania
Widzę że zostają mi jedynie eksperymenty metodą prób i błędów żeby sobie odpowiedzieć :/
Słów kilka o samym sonoff rf bridge r2: jaki to ma tragiczny zasięg. jedna sciana plus drewniany mebel odległość od bramki moze 2,5m i juz nie czyta pilota z nową baterią , gdzie jest tylko jedna scianą miedzy bramką a pilotem w połowie mieszkania jeszcze daje radę ale przejdę krok dalej i juz nie łąpie.
Poczytałem o zwiększeniu zasięgu w necie i widze ze ludzie stosują rożne anteny zewnętrzne dopiero wtedy im lapie przyzwoicie.
Jako ze miałem akurat sonoff basic RF a z funkcji RF w nim nie korzystałem przylutowałem antenkę z niego do bramki wlutowując w początek anteny odbiorczej na płytce (trzeba było odrobinkę zeskrobać żeby dostać się do ścieżki miedzianej antenki) .
Zasięg się zdecydowanie poprawił, moze nie jest idealnie ale łapie po przekątnej z drugiego końca mieszkania przez 3 ściany. nie w każdym punkcie ale jednak. Widzę ze jest tu jeszcze pole do poprawy, jeśli macie jakieś doświadczenia ze zwiększaniem zasięgu bramki podzielcie się tutaj.
Słów kilka o samym sonoff rf bridge r2: jaki to ma tragiczny zasięg. jedna sciana plus drewniany mebel odległość od bramki moze 2,5m i juz nie czyta pilota z nową baterią , gdzie jest tylko jedna scianą miedzy bramką a pilotem w połowie mieszkania jeszcze daje radę ale przejdę krok dalej i juz nie łąpie.
Poczytałem o zwiększeniu zasięgu w necie i widze ze ludzie stosują rożne anteny zewnętrzne dopiero wtedy im lapie przyzwoicie.
Jako ze miałem akurat sonoff basic RF a z funkcji RF w nim nie korzystałem przylutowałem antenkę z niego do bramki wlutowując w początek anteny odbiorczej na płytce (trzeba było odrobinkę zeskrobać żeby dostać się do ścieżki miedzianej antenki) .
Zasięg się zdecydowanie poprawił, moze nie jest idealnie ale łapie po przekątnej z drugiego końca mieszkania przez 3 ściany. nie w każdym punkcie ale jednak. Widzę ze jest tu jeszcze pole do poprawy, jeśli macie jakieś doświadczenia ze zwiększaniem zasięgu bramki podzielcie się tutaj.
Eksperymentuje z różnymi ustawieniami GG oraz samej konfiguracji bramki, zapisuję tu może komuś się to przyda
GG obecnie okrojone, nei wiem czy wciąż wszystko jest potrzebne:
Spostrzeżenia:
GG obecnie okrojone, nei wiem czy wciąż wszystko jest potrzebne:
- Płytka Sonoff RF
- Konfiguracja (LED, Config)
- Aktualizacja przez WWW
- Dostępne GUI podczas pracy modułu
- LED załączenia przekaźnika
- Przekaźniki
- Przyciski
- Wyzwalacze akcji
- Bramka RF 344/433
- SUPLA_INCREASE_LIMIT
Spostrzeżenia:
- 1 przekaźnik (pierwszy) nie udało mi się doprowadzić do używalności nie da sie pod niego żadnej akcji przypisać wiec go wyłączyłem. kody i wyzwalacze akcji działają począwszy od przekaźnika 2.
- Ponieważ każda zmiana liczby przekaźników w konfiguracji modułu lub nawet włączenie lub wyłączenie przekaźnika w konfiguracji powoduje konflikt w cloud, trzeba usunąć bramkę z poziomu supla cloud i zarejestrować na nowo, powoduje to utrate wszystkich przypisanych akcji.
Dlatego myślę że warto ustawić maksymalną liczbę przekaźników na gpiovirtual od razu nawet jak nie będą wykorzystane żeby nie robić wielokrotnie niepotrzebnej konfiguracji w cloud. Ja ustawiłem 15.
Przekaźniki pojawia się w lokalizacji tej co bramka warto żeby nie robić sobie w apce bałaganu wydzielić im osobna lokalizacje np: "Z.BramkaRF" - Działa zarówno odbieranie kodów RF jak i ich nadawanie, potwierdzone testem Sonoff RF Bridge R2 version2.2 (biała) po hardware mod
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Ogólnie bramką przynajmniej dla mnie jepiej jest sterować AT niż reakcjami, można wykorzystać wielokliki.
@mmiikk w tym pierwszym przekaźniku nie masz szasem 2 AT ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Świetny poradnik, szkoda ze nie miałem go tydzień wczesniej.myxhir wrote: Fri Nov 15, 2024 9:00 am Może znajdziesz odpowiedzi w pliku pdf który zrobiłem w tym poscie
viewtopic.php?t=9356&start=360
Z patentu na reakcje pewnie skorzystam.
Dzięki
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Ja głównie korzystam z pilotów - breloków i mi wygodniej nacisnąć i trzymać żeby mieć pewność że sygnał dojdzie. W tym przypadku wielokliki są średnie ale do wygodnego wykonania na pilocie, natomiast zapamiętaj tyle wieloklikowrobertklepacki94 wrote: Fri Nov 15, 2024 9:54 am Ogólnie bramką przynajmniej dla mnie jepiej jest sterować AT niż reakcjami, można wykorzystać wielokliki.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Dokłądnie tak i nie wiem skąd to się bierzerobertklepacki94 wrote: Fri Nov 15, 2024 9:54 am
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Pierwszy AT przepisuje się do przycisku config na tylnej obudowie a drugi dopiero do wirtualnego przekaźnika, przynajmniej tak u mnie jest.mmiikk wrote: Fri Nov 15, 2024 11:50 amDokłądnie tak i nie wiem skąd to się bierzerobertklepacki94 wrote: Fri Nov 15, 2024 9:54 am
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Wygląda na to ze bramka po ledwo dniu pracy się zepsuła (niecalym dniu zresztą) jak podłączam zasilanie dioda nie świeci, w cloud jest niepołączona, ostatnie co robiłem to zapisanie konfiguracji przekaznika i restart.
nosz kurde
nosz kurde