Witam. Mam pewien problem z wystawieniem portu 2015/2016 na zewnątrz z prywatnej chmury. Mniejsza w zasadzie o problem, zastanawiałem się nad czym innym. Po co właściwie te porty muszą być wystawione na zewnątrz?
Moje dość prymitywne rozumowanie:
- WWW supla-cloud ma mnóstwo funkcjonalności, i działa na samym porcie 443
- aplikacja na Androida ma mało funkcjonalności (nie ma działu automatyka itd., tak naprawdę skromny podzbiór tego co mamy na WWW), i wymaga portu 443 i 2015/16
- EDIT: integracja z Google home też zadowala się tylko portem 443
Gdzie tu jest jakaś logika?
Z tego co kojarzę port 2015/16 jest dla protokołu Supla, urządzenia się po nim łączą. W sieci wewnętrznej to oczywiste że port musi być dostępny. Ale po co ma być wystawiony na świat?
Jest to też jakaś potencjalna dziura w której można szukać i znaleźć być może jakieś exploity. Wolałbym tego portu nie otwierać.
Czy jest jakaś możliwość aby apka mobilna działała bez tego portu z prywatną chmurą?
Port 2015/2016
-
kajetan.kubik
19 x SRW-01, 1 x SBW-02, 3 x THW-01, 14 x ROW-01, 2 x mROW-02, 2 x MEW-01, 5 x ROW-02, 4 x PNW-01, 1 x ROW-01/16A, 6 x Sonoff Mini
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Do komunikacji pomiędzy urządzeniami, a serwerem wykorzystujemy dedykowany protokół i to jest podstawa komunikacji w Supli. Web to drugi kanał komunikacji, a zarazem druga warstwa. Są tam zupełnie inne opóźnienia niż w przypadku natywnej komunikacji. Jeśli chcesz korzystać z apki poza swoją siecią musisz udostępnić przynajmniej port 2016 lub zestawić VPN-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
kajetan.kubik
Hm co do komunikacji urządzeń typu ROW-02 z serwerem to nie widzę problemu, żeby był otwarty jakiś customowy port z waszym protokołem. Natomiast co do komunikacji z telefonem to z kilku powodów jest problematyczne:pzygmunt wrote: Fri Nov 15, 2024 9:38 am Do komunikacji pomiędzy urządzeniami, a serwerem wykorzystujemy dedykowany protokół i to jest podstawa komunikacji w Supli. Web to drugi kanał komunikacji, a zarazem druga warstwa. Są tam zupełnie inne opóźnienia niż w przypadku natywnej komunikacji. Jeśli chcesz korzystać z apki poza swoją siecią musisz udostępnić przynajmniej port 2016 lub zestawić VPN-a.
1. Customowego portu/protokołu często nie lubią firewalle, proxy, itd.
2. Wystawianie tego na świat wiąże się jednak z większym ryzykiem niż wystawienie tylko nginxa.
3. Port 2016 jest zahardkodowany, co uniemożliwia wystawienie większej liczby supli-cloud na świat z prywatnej chmury. Można wystawić tylko po HTTP, ale apki w telefonie już nie ma jak skierować pod różne porty.
Żeby nie było, to nie jest jakiś mój wymyślony problem, tylko mój konkretny przypadek. Mam dwie lokacje gdzie mam supla-cloud. W tej drugiej niestety mam tylko LTE, więc nie mogę jej udostępnić na zewnątrz. Obie są natomiast połączone vpnem. W tej pierwszej mam dwa łącza internetowe, i tylko dlatego w ogóle mam możliwość wystawienia obydwu supli-cloud na świat, pod dwoma różnymi domenami. Gdyby był to tylko port https, i można go podać w apce na telefon, no to można by wystawić dowolną liczbę supli cloud pod jednym łączem. A tak muszę 2016 wystawiać dwoma łączami. Jakbym miał 3 lokacje, no to byłoby już w ogóle niewykonalne.
Co do opóźnień, to z tego co widzę, stronka robi polling rest callem co jakiś czas, no to niedziwne, że są opóźnienia. Ale przecież można to zrobić na jakimś websockecie, i zmienić to na model push. Pewnie nawet tym websocketem można by puścić z grubsza to samo co na 2016.
Od biedy rozwiązaniem na bolączkę z punktu 3 powyżej byłoby też umożliwienie zmiany tego portu 2016 na inny w apce mobilnej przy dodawaniu kolejnego konta. Może to byłoby w miarę proste do zrobienia?
19 x SRW-01, 1 x SBW-02, 3 x THW-01, 14 x ROW-01, 2 x mROW-02, 2 x MEW-01, 5 x ROW-02, 4 x PNW-01, 1 x ROW-01/16A, 6 x Sonoff Mini
-
pzygmunt
Nie ma z tym problemów, a jak są to bardzo rzadko do tego stopnia, że jest to dla nas niezauważalne. Częściej w firmach się to zdarza ale tam zwykle jest ktoś, kto ogarnia temat. Z 443 nie jest tak kolorowo jak myślisz bo są firmy i organizacje, która stosują inspekcję ruchu szyfrowanego HTTPS (WAF/IPS/IDS/NGFW/ProxySG) co czasami potrafi przyczepić się do wszystkiego co nie jest html-em po http. Działa to na tej samej zasadzie jak atak man-in-the-middle tylko certyfikaty są globalnie akceptowane przez organizację. Zwykle dystrybuowane przez Active Directory.kajetan.kubik wrote: Fri Nov 15, 2024 10:40 pm 1. Customowego portu/protokołu często nie lubią firewalle, proxy, itd.
Myślisz, że grupie przestępczej, która konsumuje miliony USD lepiej inwestować czas w szukanie exploitów na Suplę, czy nginx-a, którego liczba instancji dostępnych z sieci w 2020r przekroczyła 490 milionów ?kajetan.kubik wrote: Fri Nov 15, 2024 10:40 pm 2. Wystawianie tego na świat wiąże się jednak z większym ryzykiem niż wystawienie tylko nginxa.
Do kwestii bezpieczeństwa podchodzimy bardzo rygorystycznie. Pilnujemy dobrych praktyk, na bieżąco weryfikujemy kod przy użyciu dedykowanych ku temu narzędzi oraz nieprzerwanie fazujemy serwer z użyciem między innymi AFL-a.
W dodatku regularnie przechodzimy audyty bezpieczeństwa przeprowadzane przez firmy trzecie.
Staramy się nie wprowadzać funkcjonalności na które nie ma zapotrzebowania. W tym przypadku trudno mi sobie przypomnieć kogoś kto by w ostatnich latach zgłaszał podobny problem. Tego typu funkcjonalność wymagałaby również rozbudowania aplikacji tak aby umożliwiała ustawienie niestandardowych portów. Staramy się aby ustawień było raczej mniej niż więcej.kajetan.kubik wrote: Fri Nov 15, 2024 10:40 pm 3. Port 2016 jest zahardkodowany, co uniemożliwia wystawienie większej liczby supli-cloud na świat z prywatnej chmury. Można wystawić tylko po HTTP, ale apki w telefonie już nie ma jak skierować pod różne porty.
1. Jak masz VPN-a to możesz postawić jeden serwer dla dwóch lokalizacji.kajetan.kubik wrote: Fri Nov 15, 2024 10:40 pm Żeby nie było, to nie jest jakiś mój wymyślony problem, tylko mój konkretny przypadek. Mam dwie lokacje gdzie mam supla-cloud. W tej drugiej niestety mam tylko LTE, więc nie mogę jej udostępnić na zewnątrz. Obie są natomiast połączone vpnem.
2. Możesz użyć dwóch adresów IP nawet na jednym łączu i tam publikować wymagane porty.
3. Nie musisz w ogóle publikować tych usług na świat. Użyj VPN-a.
4. Możesz też oczywiści zrobić tak jak napisałeś wyżej.
-
kajetan.kubik
Ok. Dzięki za odpowiedź w kwestii bezpieczeństwa i audytów, to ważna i dość uspokajająca informacja. Co do exploitów na Suplę, to kto wie ile będziecie mieli instalacji za jakiś czaspzygmunt wrote: Sat Nov 16, 2024 1:34 pmNie ma z tym problemów, a jak są to bardzo rzadko do tego stopnia, że jest to dla nas niezauważalne. Częściej w firmach się to zdarza ale tam zwykle jest ktoś, kto ogarnia temat. Z 443 nie jest tak kolorowo jak myślisz bo są firmy i organizacje, która stosują inspekcję ruchu szyfrowanego HTTPS (WAF/IPS/IDS/NGFW/ProxySG) co czasami potrafi przyczepić się do wszystkiego co nie jest html-em po http. Działa to na tej samej zasadzie jak atak man-in-the-middle tylko certyfikaty są globalnie akceptowane przez organizację. Zwykle dystrybuowane przez Active Directory.kajetan.kubik wrote: Fri Nov 15, 2024 10:40 pm 1. Customowego portu/protokołu często nie lubią firewalle, proxy, itd.
Myślisz, że grupie przestępczej, która konsumuje miliony USD lepiej inwestować czas w szukanie exploitów na Suplę, czy nginx-a, którego liczba instancji dostępnych z sieci w 2020r przekroczyła 490 milionów ?kajetan.kubik wrote: Fri Nov 15, 2024 10:40 pm 2. Wystawianie tego na świat wiąże się jednak z większym ryzykiem niż wystawienie tylko nginxa.
Do kwestii bezpieczeństwa podchodzimy bardzo rygorystycznie. Pilnujemy dobrych praktyk, na bieżąco weryfikujemy kod przy użyciu dedykowanych ku temu narzędzi oraz nieprzerwanie fazujemy serwer z użyciem między innymi AFL-a.
W dodatku regularnie przechodzimy audyty bezpieczeństwa przeprowadzane przez firmy trzecie.
Staramy się nie wprowadzać funkcjonalności na które nie ma zapotrzebowania. W tym przypadku trudno mi sobie przypomnieć kogoś kto by w ostatnich latach zgłaszał podobny problem. Tego typu funkcjonalność wymagałaby również rozbudowania aplikacji tak aby umożliwiała ustawienie niestandardowych portów. Staramy się aby ustawień było raczej mniej niż więcej.kajetan.kubik wrote: Fri Nov 15, 2024 10:40 pm 3. Port 2016 jest zahardkodowany, co uniemożliwia wystawienie większej liczby supli-cloud na świat z prywatnej chmury. Można wystawić tylko po HTTP, ale apki w telefonie już nie ma jak skierować pod różne porty.
1. Jak masz VPN-a to możesz postawić jeden serwer dla dwóch lokalizacji.kajetan.kubik wrote: Fri Nov 15, 2024 10:40 pm Żeby nie było, to nie jest jakiś mój wymyślony problem, tylko mój konkretny przypadek. Mam dwie lokacje gdzie mam supla-cloud. W tej drugiej niestety mam tylko LTE, więc nie mogę jej udostępnić na zewnątrz. Obie są natomiast połączone vpnem.
2. Możesz użyć dwóch adresów IP nawet na jednym łączu i tam publikować wymagane porty.
3. Nie musisz w ogóle publikować tych usług na świat. Użyj VPN-a.
4. Możesz też oczywiści zrobić tak jak napisałeś wyżej.
Tak, na VPNie też to stawiałem jakiś czas temu, ale to jest w jakimś tam stopniu niewygodne. Trudno, pokombinuję z tymi dwoma łączami.
Mam też wszystko wystawione po home assistant, i tam dzięki temu, że jest remote home assistant, mam wszystko wystawione pod jednym łączem/domeną na jednym porcie, i mogę tym sterować obydwiema suplami. Także porównując wygodę HA i supli pod tym względem wychodzi na korzyść HA. Ale ok, przyjmuję do wiadomości powyższe odpowiedzi, jest jak jest. Choć odpowiedź, że staracie się aby było raczej mniej ustawień niż więcej, a równocześnie udostępniacie ludziom dockera do samodzielnego ustawiania z masą rzeczy typu proxy certyfikaty, mqtt... no raczej jednak macie mega dużo opcji, a możliwość wyboru portu wydaje się przy wspomnianych dość trywialna.
W ogóle to HA ma dwie istotne przewagi: apkę na zegarek (wearable), i carplay. W zasadzie to jedyne powody, dla jakich użyłem HA. Czy macie w planach carplay i apkę na zegarki? Tu jakoś ciężko mi będzie uwierzyć, że nikt tego nie potrzebuje
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Supla nie pretenduje do bycia konkurencją dla HA. Do ich jednego repozytorium (ze 105) tylko w ciągu ostatniego miesiąca, kontrybuowało 199 osób.
W Supli mamy przeciętnie około 1-2 osób miesięcznie do każdego z naszych 4 głównych repozytoriów
W Supli mamy przeciętnie około 1-2 osób miesięcznie do każdego z naszych 4 głównych repozytoriów
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
Odkąd dołączył do naszego zespołu Michał to nadrabiamy zaległości z mobilną apką. Oczywiście chcielibyśmy trafić do CarPlay i na zegarki. Jest to w planach. Kwestia tylko (i aż) czasu.
-
kajetan.kubik
Zdaję sobie sprawę, że HA to projekt o innej skali, ale też o nieco innym zastosowaniu, i na całym polu nie ma co z nim konkurować. Niemniej jak zawęzimy rozważania do kwestii tylko sterowania urządzeniami z zegarka/carplay, no to jest już jednak corowy feature takiego systemu, jak Supla, i trudno tu uciekać od porównania do HA. Ale nie tylko do HA, także google home, apple homeapp, itd., wszystko to ma wersję na wearables i samochody.klew wrote: Sat Nov 16, 2024 7:55 pm Supla nie pretenduje do bycia konkurencją dla HA. Do ich jednego repozytorium (ze 105) tylko w ciągu ostatniego miesiąca, kontrybuowało 199 osób.
W Supli mamy przeciętnie około 1-2 osób miesięcznie do każdego z naszych 4 głównych repozytoriów![]()
Świetna wiadomość, trzymam kciuki!pzygmunt wrote: Sat Nov 16, 2024 7:56 pm Odkąd dołączył do naszego zespołu Michał to nadrabiamy zaległości z mobilną apką. Oczywiście chcielibyśmy trafić do CarPlay i na zegarki. Jest to w planach. Kwestia tylko (i aż) czasu.
Podsumowując też wątek, wystawiłem ten port 2016 na dwóch łączach, i działa OK bez VPNa. Co do mojego oporu korzystania z VPNa, no to nie każdy jest osobą techniczną, i raczej instalowanie każdej osobie z gospodarstwa domowego VPNa na telefonie odpada, konieczność generacji kluczy itd., strasznie upierdliwe.
Jakby ktokolwiek potrzebował, to opiszę też mój setup, może komuś się przyda na przyszłość:
Lokalizacja 1:
Supla-cloud 1 <-> MQTT 1 <-> Home assistant 1
Łącze bez publicznego IP
Lokalizacja 2:
Supla-cloud 2 <-> MQTT 2 <-> Home assistant 2
Dwa łącza z publicznymi IP
Routery TP Link ER 605 w obydwu lokalizacjach
Pomiędzy Lokalizacją 1 i Lokalizacją 2 jest VPN zestawiony na poziomie routerów, także sieci w obydwu lokalizacjach widzą się jakby były w jednym LAN
Home assistant 1 widzi Home assistant 2 za pomocą pluginu Remote home assistant, także Home assistant 2 zawiera encje z obydwu lokalizacji HA
W lokalizacji 2 na świat wystawione są:
Supla-cloud 1 (łącze 1)
Supla-cloud 2 (łącze 2)
Home assistant 2 (łącze 1)
(mógłby być wystawiony też home assistant 1 na osobnym porcie, ale nic dodatkowego by to nie dało)
Rezultat:
- W apce mobilnej Supla można dodać Supla-cloud 1 i Supla-cloud 2 i sterować wszystkimi urządzeniami z obydwu lokalizacji będąc poza domem
- W apce mobilnej Home assistant podpinamy Home assistant 2, i możemy sterować wszystkimi urządzeniami z obydwu lokalizacji będąc poza domem z apki na telefonie, zegarku, oraz carplay
- Ewentualnie automatyzacje w obydwu lokalizacjach będą działać także jak padnie internet, dlatego każda lokalizacja ma niezależną Supla-cloud
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Osoby techniczne (np. ja) również trzymają się publicznych serwerów. Bo im tak wygodniejklew wrote: Sun Nov 17, 2024 2:36 pm Umówmy się, że osoby nie-techniczne nie instalują własnych serwerów, tylko raczej trzymają się publicznych![]()
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl