Symulacja obecności
-
eland
Witam , jak w temacie potrzebuję zrobić symulacje obecności , posiadam sterowniki mrow-02 i chciałbym w prosty sposób wychodzę z domu załączam alarm i światło włącza/wyłącza się symulując obecność , i czy da sie na supli cos takiego zrobic ?
Last edited by eland on Mon Nov 18, 2024 12:35 pm, edited 1 time in total.
-
eland
Ok wg harmonogramu ale jak uruchomić z pozycji satela i żeby to działało tylko jak jest alarm zalączony
Last edited by eland on Mon Nov 18, 2024 11:53 am, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Musiałbyś jakoś informację o uzbrojeniu alarmu przekazać do Supli. W Supli mógłby to być kanał "binarny" z funkcją "stan uzbrojenia alarmu".
Zmiana stanu tego kanału, może odpalać np. scenę, która co np. 67 minut uruchamia światło na 6 minut itd.
Z Satela można wyprowadzić stan uzbrojenia na jakieś wyjście. To wyjście może być czytane przez jakieś urządzenie Supli (np. coś w stylu INW-01 - o ile od strony elektronicznej to będzie współpracować, a tego nie wiem).
Ewentualnie z Satela można odczytać ten stan przez RS485, lub przez Ethernet (z odpowiednią płytką w Satelu). Jest kilka wątków na forum, które tego dotyczą.
Zmiana stanu tego kanału, może odpalać np. scenę, która co np. 67 minut uruchamia światło na 6 minut itd.
Z Satela można wyprowadzić stan uzbrojenia na jakieś wyjście. To wyjście może być czytane przez jakieś urządzenie Supli (np. coś w stylu INW-01 - o ile od strony elektronicznej to będzie współpracować, a tego nie wiem).
Ewentualnie z Satela można odczytać ten stan przez RS485, lub przez Ethernet (z odpowiednią płytką w Satelu). Jest kilka wątków na forum, które tego dotyczą.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
eland
Sygnał z alarmu będę miał , alarm załączony 12v / alarm wyłączony 0v . I teraz jakie urządzenie wykonawcze aby z kolei uruchomiło po wi fi 3szt / 5szt mrow-02 o określonej porze na określony czas ( nie losowo ) , po wyłaczeniu alarmu normalna praca bez harmonogramu
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Niestety od strony elektrycznej tutaj nie pomogę. Wyjścia w alarmach są różnego rodzaju, dochodzi tutaj czasem kwestia wspólnego GND (przy sygnałach napięciowych). W Satelu wyjścia można konfigurować na wiele różnych sposobów i nie wiem jakie konsekwencje dla potencjalnego czujnika może mieć to ustawienie.
INW-01 pracuje w zakresie 6-24 V, więc teoretycznie powinien być ok. Ale, jak wspomniałem wyżej, elektronika to nie moja działka i nie wiem czy to da się bezpiecznie podłączyć i jak to zrobić.
Także może ktoś inny się tutaj wypowie.
INW-01 pracuje w zakresie 6-24 V, więc teoretycznie powinien być ok. Ale, jak wspomniałem wyżej, elektronika to nie moja działka i nie wiem czy to da się bezpiecznie podłączyć i jak to zrobić.
Także może ktoś inny się tutaj wypowie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
U mnie jest to w najprostszy z możliwych sposobów: pod jedno z wyjść satela jest podłączony przekaźnik za kilka złotych, który się załącza gdy alarm jest uzbrojony. Z drugiej strony przekaźnika dowolny moduł z opcją krańcówki (okno, drzwi, etc) najlepiej niskonapięciowy, u mnie wemos na 5v
YoMan