Potrzebny termostat do kotła gazowego.
-
krzysiek1404
Witam, potrzebuję termostat z możliwością ustawienia harmonogramu grzania w każdy dzień tygodnia, najlepiej żeby można było podłączyć ze 2 czy 3 termometry z których odczytuje temperaturę i na jej podstawie włącza piec. Mój kocioł ma wejście na bez napięciowy przełącznik. No i oczywiście z pełnym starowaniem z supli. Czy możecie polecić jakieś urządzenie ??
-
byniom
- Been thanked: 1 time
Mam zrobiony termostat wygenerowany w GG który zdalnie załącza przekaźnik na wemosie i działa to super od początku okresu kiedy zacząłem grzać w tym sezonie. Prócz tego termostatu mam jeszcze podłączony równolegle z tym w supli który był uzywany do tej pory a to z racji tego że gdyby pała supla lub coś z siecią b się zadziało to ten stary zadziała z tym że jest ustawiony niżej na dzień i na noc od tego suplowego.
-
krzysiek1404
Nie dopowiedziałem, potrzebuję fizycznego urządzenia które będzie w domu i na nim można ustawić wszystko ale z możliwości sterowania nim również przez suplę. Próbowałem coś czytać o autaronie ale nie mogę znaleźć jakiegoś kompendium wiedzy oi tym systemie. Na ich stronie jest w większości marketingowy bełkot dodatkowo nie ma cen tylko gdzie kupić i dalej trzeba grzebać. Nie mam czasu ani siły przekopywać się przez tematu na forum mające po 100 stron. Ten autaron wydaje się sensowny, może gdzieś ktoś opisał to w miarę przystępnie ??
Albo ktoś poleci co konkretnie muszę kupić ??
Najlepiej żeby to było dość proste w użytkowaniu, będę musiał zostawiać dom na kilka miesięcy więc chcę mieć podgląd na piec ale też domownicy, tzn żona i dzieci (dorosłe) muszą sobie z tym poradzić.
Najlepiej żeby to było dość proste w użytkowaniu, będę musiał zostawiać dom na kilka miesięcy więc chcę mieć podgląd na piec ale też domownicy, tzn żona i dzieci (dorosłe) muszą sobie z tym poradzić.
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
W przypadku mojego projektu musisz kupić M5 Dial - około 170 zł, termometr Xiaomi na każde pomieszczenie (około 30 zł/sztuka), jeden przekaźnik (<10 zł) I jakieś pudełko na obudowę (5-10 zł), soft masz open source.krzysiek1404 wrote: Fri Nov 22, 2024 6:53 pm Nie dopowiedziałem, potrzebuję fizycznego urządzenia które będzie w domu i na nim można ustawić wszystko ale z możliwości sterowania nim również przez suplę. Próbowałem coś czytać o autaronie ale nie mogę znaleźć jakiegoś kompendium wiedzy oi tym systemie. Na ich stronie jest w większości marketingowy bełkot dodatkowo nie ma cen tylko gdzie kupić i dalej trzeba grzebać. Nie mam czasu ani siły przekopywać się przez tematu na forum mające po 100 stron. Ten autaron wydaje się sensowny, może gdzieś ktoś opisał to w miarę przystępnie ??
Minus to oczywiście brak sterowania głowicami na grzejnikach, ale soft pozwala ma różne opcje ustalenia temperatury referencyjnej (min, max, avg itp.).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Z gotowych urządzeń masz chyba dwie opcje:
1. GKW-01 - montaż na ścianie, zasilanie 230V. Termometr wbudowany, lub na kablu ntc. Przekaźnik bezpotencjałowy - musisz dociągnąć przewody do pieca.
2. Auraton Heater Controller HC + Temperature Sensor + Box (bramka). HC zasilane z 230V, masz tam przekaźnik i termostat - montujesz przy piecu. Termometr dajesz w dowolnym miejscu w domu (bateryjny) i on będzie służył do sterowania termostatem w HC. Box to bramka, która łączy system do Supli.
Na żadnym gotowym urządzeniu nie ustawisz pomiaru z trzech termometrów. Ewentualnie zamiast termometru możesz dać 3x Heat Monitor (bateryjny, każdy z termostatem i wbudowanym termometrem) - każdy z nich może zgłosić grzanie i załączyć HC.
1. GKW-01 - montaż na ścianie, zasilanie 230V. Termometr wbudowany, lub na kablu ntc. Przekaźnik bezpotencjałowy - musisz dociągnąć przewody do pieca.
2. Auraton Heater Controller HC + Temperature Sensor + Box (bramka). HC zasilane z 230V, masz tam przekaźnik i termostat - montujesz przy piecu. Termometr dajesz w dowolnym miejscu w domu (bateryjny) i on będzie służył do sterowania termostatem w HC. Box to bramka, która łączy system do Supli.
Na żadnym gotowym urządzeniu nie ustawisz pomiaru z trzech termometrów. Ewentualnie zamiast termometru możesz dać 3x Heat Monitor (bateryjny, każdy z termostatem i wbudowanym termometrem) - każdy z nich może zgłosić grzanie i załączyć HC.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krzysiek1404
To wygląda sensownie, tylko czy jest do tego jakiś panel który można podłączyć i na którym można ustawiać parametry żeby można też było to obsługiwać bez dostępu do supli ??klew wrote: Fri Nov 22, 2024 7:43 pm Z gotowych urządzeń masz chyba dwie opcje:
-
krzysiek1404
Szacun za twój projekt, nie wiem czy bym podołał, mam mało doświadczenia z suplą no i szukam czegoś co wygląda jak randomowy gotowy termostat, z tym M5 Dial to by mnie żona pogoniła ... ;Pvajera wrote: Fri Nov 22, 2024 7:41 pm
W przypadku mojego projektu musisz kupić M5 Dial - około 170 zł, termometr Xiaomi na każde pomieszczenie (około 30 zł/sztuka), jeden przekaźnik (<10 zł) I jakieś pudełko na obudowę (5-10 zł), soft masz open source.
Minus to oczywiście brak sterowania głowicami na grzejnikach, ale soft pozwala ma różne opcje ustalenia temperatury referencyjnej (min, max, avg itp.).
Podpowiesz gdzie mogę kupić takie termometry z zaprogramowanym softem supli ?? Nie bawiłem się w samodzielne programowanie
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Heat Monitor może służyć jako uproszczony panel - masz tam opcje: on/off, oraz ustawienie temperatury (tryb ręczny).krzysiek1404 wrote: Fri Nov 22, 2024 8:16 pmTo wygląda sensownie, tylko czy jest do tego jakiś panel który można podłączyć i na którym można ustawiać parametry żeby można też było to obsługiwać bez dostępu do supli ??klew wrote: Fri Nov 22, 2024 7:43 pm Z gotowych urządzeń masz chyba dwie opcje:
Jeśli wariant na jednym termometrze Ci odpowiada, to termometr możesz też zastąpić HM-em i masz taki uproszczony panel.
Najlepsze suple dla Twojego domu