Esp32+pzem004t+supla

LukiC

Witajcie.
Po zaniku internetu na dobe cos sie przestawilo i pokazuje dziwne zuzycie kwh gdzie prawidlowe powinno byc okolo 500kwh. Zniknela historia i nie pokazuje aktualnego zuzycia, napiecia itd. Macie pomysl jak przywrocic pierwony stan bez wgrywania oprogramowania na nowo? Dzieki i pozdrawiam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukiC wrote: Sun Nov 24, 2024 1:33 pm Witajcie.
Po zaniku internetu na dobe cos sie przestawilo i pokazuje dziwne zuzycie kwh gdzie prawidlowe powinno byc okolo 500kwh. Zniknela historia i nie pokazuje aktualnego zuzycia, napiecia itd. Macie pomysl jak przywrocic pierwony stan bez wgrywania oprogramowania na nowo? Dzieki i pozdrawiam.
Jeśli nie ma odczytów napięcia itp, to najwyraźniej ESP nie może się dogadać z PZEMem.

Z tymi dziwnymi pomiarami już raczej nic nie zrobisz i trzeba będzie po prostu skasować historię (ale po naprawieniu probemy z odczytem).
Histaria prawdopodobnie nie zginęła, tylko przy 3 mln kWh raczej nie widać słupków po kilka kWh. Zrób sobie mocny zoom na wykresie, albo przełącz wykres na "dni" i przeglądaj wstecz, zanim ten problem się pojawił.

Sprawdź czy PZEM działa, sprawdź logi z ESP itp.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

To chyba większa przypadłość samych pzem'ów albo biblioteki i dogadania się z GG. U mnie działa jeden i co jakiś czas wywali zużycia z mnożnikiem np. x10000. To występuje w parze z zawieszeniem się pzem'a. Po resecie wszystko wraca do normy ale peak pozostaje w historii. Ja mam taki w marcu na niemal 700 000kWh/dzień
YoMan

YoMan wrote: Mon Nov 25, 2024 9:47 am To chyba większa przypadłość samych pzem'ów albo biblioteki i dogadania się z GG. U mnie działa jeden i co jakiś czas wywali zużycia z mnożnikiem np. x10000. To występuje w parze z zawieszeniem się pzem'a. Po resecie wszystko wraca do normy ale peak pozostaje w historii. Ja mam taki w marcu na niemal 700 000kWh/dzień
Obstawiam, że to nie jest x10000, tylko po prostu jakaś bardzo duża wartość się tam pojawia (może coś "niezainicjalizowane").
Nawet chyba znalazłem przyczynę.
klew

Wrzuciłem poprawkę.

Problem polegał (chyba) na tym, że biblioteka od PZEM-a zwracała "błąd odczytu" tylko przy pierwszej próbie odczytu parametru. Jeśli w ciągu 200 ms próbowało się odczytać ponownie jakiś parametr, to wtedy zwracała albo poprzednio odczytane wartości, albo niezainicjowane zmienne (śmieci).
Obszedłem ten problem poprzez wyeliminowanie jednego przypadku, w którym odczyt był robiony dwa razy w krótkim czasie. Obecnie odczyt będzie powtarzany co najmniej co 1 s, więc tych dziwnych wartości już więcej nie powinno być.

Dajcie znać, czy działa? :)
LukiC

Dzięki za zainteresowanie tematem
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Mon Nov 25, 2024 10:18 am Wrzuciłem poprawkę.

Problem polegał (chyba) na tym, że biblioteka od PZEM-a zwracała "błąd odczytu" tylko przy pierwszej próbie odczytu parametru. Jeśli w ciągu 200 ms próbowało się odczytać ponownie jakiś parametr, to wtedy zwracała albo poprzednio odczytane wartości, albo niezainicjowane zmienne (śmieci).
Obszedłem ten problem poprzez wyeliminowanie jednego przypadku, w którym odczyt był robiony dwa razy w krótkim czasie. Obecnie odczyt będzie powtarzany co najmniej co 1 s, więc tych dziwnych wartości już więcej nie powinno być.

Dajcie znać, czy działa? :)
To może potrwać bo u mnie się zdarzało co kilka mies. 😀 ale nie wygląda mi to na opisany błąd albo nieco inaczej działający bo to nie były pojedyncze wartości tylko licznik się "wieszał" I raz na jakiś czas przywalał kolejnym zużyciem aż zauważyłem i zrobiłem reset
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”