Nice SP6000 +MCA2

Darsento

Panowie, proszę o pomoc.
Zakupiłem dwie szt sbw-01 do bramy garażowe i wjazdowej. I teraz mam problem taki:
1. Po podłączeniu modułu do bramy garażowej SP6000 schematu:
A1 do 3
A2 do 4
11 do 5
14 do 8
Zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Co prawda kilka razy udało się otworzyć i zamknąć bramę poprzez aplikację ale potem brama przestała reagować na komendy z aplikacji. Ponadto spadł zasięg pilota, mało tego, brama zaczęła wariować podczas otwierania/zamykania. Przy otwieraniu np trzeba wcisnąć pilot czasem 2x, czasem 6x żeby w końcu otworzyła się do końca bo robiła to skokami jakby ją coś blokowało. Czasami złapala od razu. Przy zamykaniu to samo. Oczywiście rozpiąłem napęd i sprawdziłem ręcznie ale nic jej nie blokuje. Odłączyłem moduł sbw i zasięg pilota wrócił do normalnego poziomu ale brama nadal pracuje skokami, choć brak tu jakiejś regularności. Czasem otworzy się normalnie, zamknie normalnie, potem się blokuje, potem znów działa normalnie... Nie wiem o co chodzi, czy mogłem zrobić coś źle i płyta oberwała czy jak?
2. Druga sprawa to podłączyłem drugi sbw do płyty MCA2 wg schematu:
A2 z SBW-01 do "10"
A1 z SBW-01 do "9"
14 z SBW-01 do "13"
11 z SBW-01 do "15"
IN1 z SBW-01 do "7"
i podobnie jak w bramie garazowej- działa przez kilka minut. Potem po komendzie w aplikacji słuchać cyknięcie w skrzynce ale nic się nie dzieje. Po otwarciu/zamknięciu pilotem wraca jakby łączność przez aplikację i przez kilka minut jest ok. Następnie historia od nowa, brak kontaktu ze strony modułu i bez użycia pilota nie ma szans na jakikolwiek ruch z aplikacji...
Nie wiem czy to pech czy niefortunny zbieg okoliczności ale wskazcie gdzie w każdym przypadku po kolei szukać pomocy. Niestety jestem zielony w tych tematach więc podłączenie wg instrukcji to szczyt moich możliwości :roll:
Z góry dziękuję za wskazówki
pzygmunt

W pierwszym przypadku możesz oddalić SBW od napędu lub wymienić bezpośrednio w Zamel na nowszy egzemplarz. Była kiedyś seria, której zasilacz wchodził w interferencję z radiem i to skracało zasięg pilota pomimo tego, że sam moduł działa na WiFi, które pracuje w innej częstotliwości niż piloty.

W drugim przypadku wygląda na to, że podpiąłeś się pod fotokomórkę (13).

Poprawnie to
11 - 11 (COMMON)
14 - 15 (STEP-BY-STEP)

IN1 pod 6 lub 7.

PS. Do SBW dla SP6000 dodaj kontaktron.
Darsento

Dla pewności, podłączenie pod MCA2 ma wyglądać tak:
A2 z SBW-01 do "10"
A1 z SBW-01 do "9"
14 z SBW-01 do "15"
11 z SBW-01 do "11"
?

Co do sp6000 jest jakaś bezpieczna odległość modułu od płyty?
Ewentualnie jak podmienić moduł w zamelu? Skontaktować się z nimi i po prostu im wysłać?
Jeżeli chodzi o kontaktron to czekam na przesyłkę.
Dziękuję.
pzygmunt

Darsento wrote: Sat Nov 30, 2024 10:21 pm Dla pewności, podłączenie pod MCA2 ma wyglądać tak:
A2 do 10 "0V"
A1 do 11 "24vdc"
14 do 15 "Step by step"
11 do 11 "Common"
Darsento wrote: Sat Nov 30, 2024 10:21 pm Co do sp6000 jest jakaś bezpieczna odległość modułu od płyty?
Nie ma. Musisz sprawdzić eksperymentalnie.
Darsento wrote: Sat Nov 30, 2024 10:21 pm Ewentualnie jak podmienić moduł w zamelu? Skontaktować się z nimi i po prostu im wysłać?
Napisz do Mirka. Na forum nick @Mirosław F.

Return to “ZAMEL SBW-01”