Mam obecnie zamontowany Piec gazowy do C.O i cuw podłączony do beznapięciowego sterownika pokojowego
Dołożyłem do instalacji CO bufor 1000L ładowany z alternatywnego źródła ogrzewania.
Obecnie bufor sterowany jest przez Wemos D1 mini, otwiera elektryczne zawory i uruchamia pompę CO tak aby na grzejniki szło ciepło.
W chwili obecnej, kiedy bufor jest naładowany, ręcznie wyłączam termostat pieca gazowego i ogrzewanie idzie z bufora, po jego rozładowaniu załączam ponownie termostat pieca.
Czy jest szansa aby z jednego termostatu automatycznie to wysterować.
Zakładam taki scenariusz. w Pomieszczeniu jest temp. 20 stopni na termostacie ustawione 21. Termostat załącza stycznik NO.
Jeżeli temp bufora jest większa niż 50 stopni grzanie idzie z bufora, a piec nie dostaje sygnału z termostatu, jeżeli temp bufora poniżej 50 stopni, wemos zamyka zawory od bufora a piec dostaje sygnał z termostatu.
Jeden termostat dwa źródła ogrzewania
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
1)Sterownik pokojowy wymień na termostat z supli .mercfan78 wrote: Sun Dec 08, 2024 10:36 am Mam obecnie zamontowany Piec gazowy do C.O i cuw podłączony do beznapięciowego sterownika pokojowego
Dołożyłem do instalacji CO bufor 1000L ładowany z alternatywnego źródła ogrzewania.
Obecnie bufor sterowany jest przez Wemos D1 mini, otwiera elektryczne zawory i uruchamia pompę CO tak aby na grzejniki szło ciepło.
W chwili obecnej, kiedy bufor jest naładowany, ręcznie wyłączam termostat pieca gazowego i ogrzewanie idzie z bufora, po jego rozładowaniu załączam ponownie termostat pieca.
Zakładam taki scenariusz. w Pomieszczeniu jest temp. 20 stopni na termostacie ustawione 21. Termostat załącza stycznik NO.
Jeżeli temp bufora jest większa niż 50 stopni grzanie idzie z bufora, a piec nie dostaje sygnału z termostatu, jeżeli temp bufora poniżej 50 stopni, wemos zamyka zawory od bufora a piec dostaje sygnał z termostatu.
2)Ustaw sobie dwie reakcje na tym czujniku temperatury bufora (czyli to co robisz ręcznie , czyli włączasz / wyłączasz termostat , będa za Ciebie robiły te dwie reakcje ) :
- jeżeli temp > 50 to wyłącz termostat
- jeżeli temp <=50 włącz termostat
To rozwiązanie ma oczywiście jeden minus : jeśli działasz na cloud , to brak internetu może spowodować niezadziałanie reakcji , ale to i tak duuuuzo lepiej niż ręczne pilnowanie tego termostatu
-
wsosniak
albo inaczej
1) Kup ROW-01 (albo inne urządzenie ktore ma wyjscie beznapieciowe )
2) wepnij szeregowo to wyjscie z ROW-01 pomiedzy sterownik pokojowy a piec
3) ROW-01 ma byc stale włączony (czyli styk zwarty , co oznacza ze piecem steruje obecny sterownik pokojowy)
4) Ustaw sobie dwie reakcje na tym czujniku temperatury bufora (czyli to co robisz ręcznie , czyli włączasz / wyłączasz termostat , będa za Ciebie robiły te dwie reakcje ) :
- jeżeli temp > 50 to wyłącz ROW-01 ( czyli "odłącz" sterownik pokojowy od sterowania piecem )
- jeżeli temp <=50 włącz ROW-01 , czyli powróc do sterownia piecem przez sterownik pokojowy
1) Kup ROW-01 (albo inne urządzenie ktore ma wyjscie beznapieciowe )
2) wepnij szeregowo to wyjscie z ROW-01 pomiedzy sterownik pokojowy a piec
3) ROW-01 ma byc stale włączony (czyli styk zwarty , co oznacza ze piecem steruje obecny sterownik pokojowy)
4) Ustaw sobie dwie reakcje na tym czujniku temperatury bufora (czyli to co robisz ręcznie , czyli włączasz / wyłączasz termostat , będa za Ciebie robiły te dwie reakcje ) :
- jeżeli temp > 50 to wyłącz ROW-01 ( czyli "odłącz" sterownik pokojowy od sterowania piecem )
- jeżeli temp <=50 włącz ROW-01 , czyli powróc do sterownia piecem przez sterownik pokojowy
-
mercfan78
Dziękuję Tobie za oświecenie.wsosniak wrote: Sun Dec 08, 2024 2:03 pm1)Sterownik pokojowy wymień na termostat z supli .mercfan78 wrote: Sun Dec 08, 2024 10:36 am Mam obecnie zamontowany Piec gazowy do C.O i cuw podłączony do beznapięciowego sterownika pokojowego
2)Ustaw sobie dwie reakcje na tym czujniku temperatury bufora (czyli to co robisz ręcznie , czyli włączasz / wyłączasz termostat , będa za Ciebie robiły te dwie reakcje ) :
To rozwiązanie ma oczywiście jeden minus : jeśli działasz na cloud , to brak internetu może spowodować niezadziałanie reakcji , ale to i tak duuuuzo lepiej niż ręczne pilnowanie tego termostatu
W sumie miałem w planie zmienić mój obecny sterownik na Zamel GKW-01, bo brakowało mi sterowania zdalnego.
I chyba to rozwiązanie będzie bardziej optymalne.
W przypadku Twojej drugiej sugestii, bez netu też to w 100% nie zagra, tylko w 50% po prostu nawet jak bufor będzie posiadał jeszcze ładunek cieplny, to warunki nie zagrają bez netu, ale chociaż będzie działa piec gazowy.
Dziękuję.
-
wsosniak
mercfan78 wrote: Sun Dec 08, 2024 6:32 pmDziękuję Tobie za oświecenie.wsosniak wrote: Sun Dec 08, 2024 2:03 pm1)Sterownik pokojowy wymień na termostat z supli .mercfan78 wrote: Sun Dec 08, 2024 10:36 am Mam obecnie zamontowany Piec gazowy do C.O i cuw podłączony do beznapięciowego sterownika pokojowego
W sumie miałem w planie zmienić mój obecny sterownik na Zamel GKW-01, bo brakowało mi sterowania zdalnego.
I chyba to rozwiązanie będzie bardziej optymalne.
W przypadku Twojej drugiej sugestii, bez netu też to w 100% nie zagra, tylko w 50% po prostu nawet jak bufor będzie posiadał jeszcze ładunek cieplny, to warunki nie zagrają bez netu, ale chociaż będzie działa piec gazowy.W sumie też sukces
Dziękuję.
to się jeszcze prościej da zrobić , i to bez reakcji i niezależnie czy masz stary termostat czy tez nowy GKW-01 : napisałeś ze ten WEMOS uruchamia Ci pompę obiegową i zakładam ze włączenie tej pompy obiegowej (czyli podanie zasilania 230V do niej) to jest moment kiedy termostat powinien być wyłączany , wiec :
1) kupujesz przekaźnik gdzie cewka sterowana jest napieciem 230V
2) wyjście NC tego przekaźnika wpinasz szeregowo pomiedzy piec a termostat
3) wejście 230V pompy spinasz równolegle z wejściem do tego przekaźnika (z cewką tego przekaźnika )
i tyle