Problem z termometrami

slawek

Mam moduł na ESP8285, który obsługuje 10 termometrów i notorycznie wieszają się odczyty - jak na zrzutach. Wraca po resecie zasilania.
To już drugi taki moduł - soft to GG v.7.12.20 - tylko termometry. Wersja starsza (nie pamiętam która) działała ponad rok i usmażył się moduł. a po wymianie takie kwiatki... Mało pamięci?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
djalex

Spróbuj najpierw zainstalować najnowszą wersję GG
byniom

Mam tak samo z jednym modułem, sa dwa DS-y przy centralnym ogrzewaniu i jeżeli jeden wykryje temp. powyżej 50st to się wiesza i bez resetu zasilania nic się nie da zrobić. To samo mi się robi na wemos i na esp32-s2 więc myślę że może to być sprawa samego czujnika.
Maniek913

slawek wrote: Thu Dec 12, 2024 11:13 pm Mam moduł na ESP8285, który obsługuje 10 termometrów i notorycznie wieszają się odczyty - jak na zrzutach. Wraca po resecie zasilania.
To już drugi taki moduł - soft to GG v.7.12.20 - tylko termometry. Wersja starsza (nie pamiętam która) działała ponad rok i usmażył się moduł. a po wymianie takie kwiatki... Mało pamięci?
Nie wiem w czym problem, ale mogę ci przedstawić mój przypadek: mam od 4lat moduł na wemosie z opr. w wersji 2.02 z 8-ma Ds-ami, jednym BME , 2Przekażniki, jedna krańcówka i OLED, razem 14 kanałów. Działa to cały ten czas bezawaryjnie, ale ostatnio (w tym roku 2razy)zdarzają się właśnie takie zwiechy jak u ciebie.
Zbudowałem nowy, identyczny moduł na opr. GG i po wymianie takie zawieszenia pomiarów się nasiliły, jeszcze miałem problem z wykryciem wszystkich DS-ów w mojej sieci (mam sieć DS-ów w całym domu po skrętce) więc zostawiłem stary moduł i nic nie ruszam.
Maciek663

Też, mam podobnie z moimi dwoma DSami po przejściu z Wemosa na ESP32.
klew

Obawiam się, że ten temat może nie ruszyć do przodu, dopóki nie znajdzie się ktoś, kto:
1. Zbierze logi z urządzenia - najlepiej od startu do momentu wystąpienia problemów (tylko trzeba mieć włączone logowanie s-d).
2. Jeśli w logach nic się nie znajdzie, to ktoś musi się poświęcić i podłączyć analizator sygnałów/oscyloskop i zrobić dogłębną analizę tego co się dzieje na linii komunikacyjnej.
Lector

Ja mam podobnie na sterowniki basenu.jezekibjakus termometr pójdzie wyżej niż 30 czy 40 stopni to wiedza odczyty na wszystkim.
4 termometry DS18B20.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
klew

Chcę oglądać Twoje logi... logi, logi,logi ;P
robertklepacki94

Na święta będe w domu gdzie mam starego PC w piwnicy będe akurat drukował parę elementów to przy okazji podłączę jakiegos womosa z kilkoma czujnikami i zobaczymy czy wyłapiemy coś w logach.

Warto też zaktualizować GG bo @krycha88 kiedyś podmieniał biblioteki do DS,a z tego co pamiętam.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Maciek663

robertklepacki94 wrote: Fri Dec 13, 2024 8:21 am
Warto też zaktualizować GG bo @krycha88 kiedyś podmieniał biblioteki do DS,a z tego co pamiętam.
Jak to zrobić, żeby nie trzeba było ustawiać w cloud wszystkiego od początku i nie utracić historii pomiarów?

Return to “GUI Generic”