Stałe znaczenie położenia wyłączników światła.

mjacek

Mam w domu oświetlenie włączane normalnie, wyłącznikami z Suplą. Na przykład MROW.
Najczęściej używam ich ręcznie.
Od czasu do czasu wyłączam jednak przez serwer (jako grupę - wyłącz wszelkie oświetlenie w domu).
Wtedy wyłączniki zostają tak jak były - niektóre więc w położeniu włączonym, i od tej chwili działają "na odwrót".
Domowników to wkurza - każdy wyłącznik działa inaczej......

Metodą na to jest przejście przez wyzwalacze akcji, ale jak czasem nawali internet to już w ogóle nie da się wtedy użyć danego w(y)łącznika. Albo czasem trwa 5 lub 15 sekund.....

Czy jest jakaś sztuczka w konfiguracji, żeby to bez internetu zadziałało po mojemu - czyli klawisz w góre =ON, w dół=OFF, a jeśli ktoś wyłączył "zdalnie" to trzeba wyłączyć i włączyć, żeby włączyć :-)?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Przyciski monostabilne (dzwonkowe) są dużo wygodniejsze
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

mjacek wrote: Fri Dec 13, 2024 9:53 pm Mam w domu oświetlenie włączane normalnie, wyłącznikami z Suplą. Na przykład MROW.
Najczęściej używam ich ręcznie.
Od czasu do czasu wyłączam jednak przez serwer (jako grupę - wyłącz wszelkie oświetlenie w domu).
Wtedy wyłączniki zostają tak jak były - niektóre więc w położeniu włączonym, i od tej chwili działają "na odwrót".
Domowników to wkurza - każdy wyłącznik działa inaczej......

Metodą na to jest przejście przez wyzwalacze akcji, ale jak czasem nawali internet to już w ogóle nie da się wtedy użyć danego w(y)łącznika. Albo czasem trwa 5 lub 15 sekund.....

Czy jest jakaś sztuczka w konfiguracji, żeby to bez internetu zadziałało po mojemu - czyli klawisz w góre =ON, w dół=OFF, a jeśli ktoś wyłączył "zdalnie" to trzeba wyłączyć i włączyć, żeby włączyć :-)?

To co piszesz to jest efekt działania jak wyłącznik schodowy. Zapalisz jednym przyciskiem, gasisz drugim. Tylko jeden z nich będzie we właściwej dla ciebie pozycji. Tutaj zasada działania jest ta sama. Właczasz z apki, a gasisz z przycisku i już klawisz jest w złej pozycji. Jedyne wyjście to klawisze dzwonkowe (monostabilne).
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Coś jednak jest na rzeczy. Montowałem w rodzinie kilka modułów do oświetlenia i na początku wszyscy byli zadowoleni, natomiast po kilku dniach padało pytanie, czy można coś zrobić z wyłącznikiem....
My, montując takie urządzenia znamy ich ewentualne "niedoskonałości", ale inni mogą to widzieć inaczej i to już w jakimś stopniu deprecjonuje cały efekt.
Rozwiązaniem mogłoby być zaimplementowanie w sofcie szybkiej podwójnej zmiany stanu, które powodowałoby przywrócenie zgodności stanu styków wyłącznika ze stanem przekaźnika.
Na szybko sprawdziłem i oczekiwany efekt można uzyskać także ustawiając w wyzwalaczach akcji tego kanału opcję "Włączanie" na "Włącz" i analogicznie - "Wyłączanie" na "Wyłącz". :) Zamiast akcji domyślnej!

edit; zauważyłem, że takie przywracanie stanu zgodności powoduje b. krótkie przełączenie przekaźnika, co w niektórych przypadkach może mieć znaczenie!
Last edited by RomanG on Sat Dec 14, 2024 8:29 am, edited 2 times in total.
klew

Włączniki bistabilne nie są wygodne do automatyki i nie są intuicyjne.
Polecam montować włączniki monostabilne (dzwonkowe). Z nimi nie ma takiego problemu i wszyscy szybko się przyzwyczajają
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zgadzam się, ale często "supluje się" istniejące instalacje i zmiana typu wyłączników wiązałaby się ze znacznymi kosztami.
"Na już" proponuję wypróbować moją radę. :)
kurus

klew wrote: Sat Dec 14, 2024 8:19 am Włączniki bistabilne nie są wygodne do automatyki i nie są intuicyjne.
Polecam montować włączniki monostabilne (dzwonkowe). Z nimi nie ma takiego problemu i wszyscy szybko się przyzwyczajają
Ja właśnie tak zrobiłem i mam u siebie wszystkie włączniki monostabilne, minusem ich jest jak bardzo szybko naciśniesz to nie zadziała, goście też czasami zdziwieni o co chodzi i przez to zdarza się że, dłużej przytrzymają przycisk i załącza się wyzwalacz jak masz przypisany, już tak miałem kilka razy
klew

RomanG wrote: Sat Dec 14, 2024 8:28 am Zgadzam się, ale często "supluje się" istniejące instalacje i zmiana typu wyłączników wiązałaby się ze znacznymi kosztami.
"Na już" proponuję wypróbować moją radę. :)
Do większości włączników da się dołożyć sprężynkę.
Przy bistabilnych przyciskach jest albo problem z odwróconym stanem przycisków, albo z tym że przycisk poza tym że ma odwrotny stan, to jeszcze nie przełęczy światła przy zmianie stanu przycisku
klew

kurus wrote: Sat Dec 14, 2024 8:38 am
klew wrote: Sat Dec 14, 2024 8:19 am Włączniki bistabilne nie są wygodne do automatyki i nie są intuicyjne.
Ja właśnie tak zrobiłem i mam u siebie wszystkie włączniki monostabilne, minusem ich jest jak bardzo szybko naciśniesz to nie zadziała, goście też czasami zdziwieni o co chodzi i przez to zdarza się że, dłużej przytrzymają przycisk i załącza się wyzwalacz jak masz przypisany, już tak miałem kilka razy
Jakie masz sterowniki? W ROW była opcja w trybie konfiguracyjnym, gdzie ustawiało się czułość. Ja mam ustawione na najwyższą i jest znośnie (przyzwyczaiłem się;) )
kurus

klew wrote: Sat Dec 14, 2024 8:41 am
kurus wrote: Sat Dec 14, 2024 8:38 am
Jakie masz sterowniki? W ROW była opcja w trybie konfiguracyjnym, gdzie ustawiało się czułość. Ja mam ustawione na najwyższą i jest znośnie (przyzwyczaiłem się;) )
Głównie to gui ale tam nie ma ustawień czułości, mam też mrow02 i chyab też nie widzę?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”