Witam mam pytanie odnośnie mojego problemu ostatnio bawię się w automatykę zrobiłem fajny przekaźnik na bazie nodemcu v3 wgrywam wasze oprogramowanie wszystko fajnie działa steruje światłem w domu ale po około 2 miesiącach światło samo się zapala jak by dostawało sygnał co może być powodem to że nie na dostępu do internetu traci np pamięć odnośnie przycisku lub nie aktualizuje się ?
Przyciski daje na D1 D2 D4 D5 RX
Przekaźnik D0 D3 D6 D7 D8 TX a później Virtual mam parę
Problem Nodemcu V3
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Ale jednoczesnie zapala się światło i traci dostęp do netu? Czy w odstępie czasu? Wszystkie światła się zapalają czy wybrane? Zawsze po 2 miesiącach?Miron wrote: Sat Dec 14, 2024 9:21 am Witam mam pytanie odnośnie mojego problemu ostatnio bawię się w automatykę zrobiłem fajny przekaźnik na bazie nodemcu v3 wgrywam wasze oprogramowanie wszystko fajnie działa steruje światłem w domu ale po około 2 miesiącach światło samo się zapala jak by dostawało sygnał co może być powodem to że nie na dostępu do internetu traci np pamięć odnośnie przycisku lub nie aktualizuje się ?
Przyciski daje na D1 D2 D4 D5 RX
Przekaźnik D0 D3 D6 D7 D8 TX a później Virtual mam parę
YoMan
-
Miron
Zapala się jedno i wyłącza na zmianę jak by traciło stan na na tranzystorach przyciski zwierane sa w odległości 25 m przewód 5x1 ydy nie ma ekranu. puszczam -5v z zasilacza na przyciski z którego zasilam cały moduł przekaźników
Jeśli było by to spowodowane jakąś indukcją z 230v to czemu dopiero po takim czasie a nie odrazu są problemy
Jeśli było by to spowodowane jakąś indukcją z 230v to czemu dopiero po takim czasie a nie odrazu są problemy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Miron
Nie traci dostępu do netu tylko jest na budowie na której nie ma Internetu i czy ma to znaczenie że np się nie aktualizuje lub zapomina które są piny Io są przyciskami
-
kurus
Zrób prosty test, bo widzę używasz dużo gpio jak na esp8266 które mogą miec różne stany podczas restartu, zrestartuj esp i czy po restarcie zapala Ci jakieś światło?
Dlaczego nie użyjesz esp32? Tam masz dużo więcej gpio dostępnych które nie robią problemów podczas uruchamiania, i przy takich odległościach dołożyłbym optoizolacje na przyciski.
Dlaczego nie użyjesz esp32? Tam masz dużo więcej gpio dostępnych które nie robią problemów podczas uruchamiania, i przy takich odległościach dołożyłbym optoizolacje na przyciski.
-
Miron
Może ma znaczenie że puszczam -5v z zasilacz a nie -3.3v chociaż nie powinno mieć to znaczenia jest to jeden obwód . W aplikacji widzę że się zapaliło czyli jak by dostało sygnał mimo iż go manualnie nie podałem więc jedyna myśl jaką mi się wysuwa to indykcja lub utrata pamięci stanu
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Kiedyś robiłem licznik impulsów na 5V i tam przy 15 cm przewodu potrafiło się wzbudzać.
Ogólnie niskie napięcia nie są zbyt dobre na większe odległości. Możesz spróbować dać jakiś mocniejszy zewnętrzny pull up/down (zależnie co tam używasz)
Ogólnie niskie napięcia nie są zbyt dobre na większe odległości. Możesz spróbować dać jakiś mocniejszy zewnętrzny pull up/down (zależnie co tam używasz)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Miron
Tak jak mówiłem jestem leszcz jeszcze w tym taki samouk jaki izolator polecasz masz jakiś link . Jestem z okolic Wałbrzycha mogę podjechać z przekaźnikiem w okolice np Wrocławia zapłacę za poświęcony czas .
-
Miron
Robię na nim ogólnie wszystko dlatego chce rozwiązać problem . Pomiar temperatury licznik energi ściemniacz rgbw rolety itd