Problem Nodemcu V3

Miron

Witam mam pytanie odnośnie mojego problemu ostatnio bawię się w automatykę zrobiłem fajny przekaźnik na bazie nodemcu v3 wgrywam wasze oprogramowanie wszystko fajnie działa steruje światłem w domu ale po około 2 miesiącach światło samo się zapala jak by dostawało sygnał co może być powodem to że nie na dostępu do internetu traci np pamięć odnośnie przycisku lub nie aktualizuje się ?

Przyciski daje na D1 D2 D4 D5 RX

Przekaźnik D0 D3 D6 D7 D8 TX a później Virtual mam parę
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Miron wrote: Sat Dec 14, 2024 9:21 am Witam mam pytanie odnośnie mojego problemu ostatnio bawię się w automatykę zrobiłem fajny przekaźnik na bazie nodemcu v3 wgrywam wasze oprogramowanie wszystko fajnie działa steruje światłem w domu ale po około 2 miesiącach światło samo się zapala jak by dostawało sygnał co może być powodem to że nie na dostępu do internetu traci np pamięć odnośnie przycisku lub nie aktualizuje się ?

Przyciski daje na D1 D2 D4 D5 RX

Przekaźnik D0 D3 D6 D7 D8 TX a później Virtual mam parę
Ale jednoczesnie zapala się światło i traci dostęp do netu? Czy w odstępie czasu? Wszystkie światła się zapalają czy wybrane? Zawsze po 2 miesiącach?
YoMan
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Zasadnicze pytanie, jaka jest odległość od nodecum do przełącznika i czy jest jakaś optoizolacja dana pomiędzy urządzeniami ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Miron

Zapala się jedno i wyłącza na zmianę jak by traciło stan na na tranzystorach przyciski zwierane sa w odległości 25 m przewód 5x1 ydy nie ma ekranu. puszczam -5v z zasilacza na przyciski z którego zasilam cały moduł przekaźników
Jeśli było by to spowodowane jakąś indukcją z 230v to czemu dopiero po takim czasie a nie odrazu są problemy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Miron

Nie traci dostępu do netu tylko jest na budowie na której nie ma Internetu i czy ma to znaczenie że np się nie aktualizuje lub zapomina które są piny Io są przyciskami
kurus

Zrób prosty test, bo widzę używasz dużo gpio jak na esp8266 które mogą miec różne stany podczas restartu, zrestartuj esp i czy po restarcie zapala Ci jakieś światło?

Dlaczego nie użyjesz esp32? Tam masz dużo więcej gpio dostępnych które nie robią problemów podczas uruchamiania, i przy takich odległościach dołożyłbym optoizolacje na przyciski.
Miron

Może ma znaczenie że puszczam -5v z zasilacz a nie -3.3v chociaż nie powinno mieć to znaczenia jest to jeden obwód . W aplikacji widzę że się zapaliło czyli jak by dostało sygnał mimo iż go manualnie nie podałem więc jedyna myśl jaką mi się wysuwa to indykcja lub utrata pamięci stanu
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Kiedyś robiłem licznik impulsów na 5V i tam przy 15 cm przewodu potrafiło się wzbudzać.
Ogólnie niskie napięcia nie są zbyt dobre na większe odległości. Możesz spróbować dać jakiś mocniejszy zewnętrzny pull up/down (zależnie co tam używasz)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Miron

Tak jak mówiłem jestem leszcz jeszcze w tym taki samouk jaki izolator polecasz masz jakiś link . Jestem z okolic Wałbrzycha mogę podjechać z przekaźnikiem w okolice np Wrocławia zapłacę za poświęcony czas .
Miron

Robię na nim ogólnie wszystko dlatego chce rozwiązać problem . Pomiar temperatury licznik energi ściemniacz rgbw rolety itd

Return to “Ogólna dyskusja”